FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy rok szkolny
Autor Wiadomość
Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011 21:09   Nowy rok szkolny

Dzisiaj będąc w ciągu dnia w okolicach rynku można było ładnie zauważyć jak młodzież zaczyna rok szkolny pijąc browarki w ogródku piwnym.... To tak bardziej by pasowało na rozpoczęcie wakacji, a nie roku szkolnego :fiu:

Albo może zwyczaje już przychodzą z akademików, tam także kolejne lata studiów tak się rozpoczynało... ale czy to dobry przykład :?:

No i zwróciłem uwagę na pewną śmieszną sprawę... jak co niektórzy młodzieńcy wyrwali auta od rodziców, a później wybrali się na lańskik po mieście w środku najczęściej pięciu młodych kogucików... muzyka na fulla i atrybut przejażdżki browarki....

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 08:09   

Widzisz, Czytelnik, bo młodzi już nie wiedzą co z kasą i czasem robić. A potem będą się wściekać, że pracy nie ma, kasy nie ma i nie daj Bóg dziecko z przypadku trzeba wychować... To ostatnie mam nadzieję nie w większości przypadków.

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

Matys13 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 10:01   

Gadanie.
Młodość ma swoje prawa i tyle w temacie. Gdyby każdy miał poukładane na 100% swoje życie to wiało by nudą. Dlatego czasami lepiej patrzeć na młodych z lekkim przymrużeniem oka i pozwolić im się wyszumieć. Cóż może środki po które sięgają nie są górnych lotów ale ważne, że to IM sprawiają przyjemność. Zresztą jakoś tak nie wierzę, że każdy w młodym wieku był taki przyzwoity, ugrzeczniony itd...
Proponuję naprawdę nabrać do tego luzu i dystansu. To im minie a i tak nie ominie nikogo zderzenie z brutalną rzeczywistością, przez naukowców nazywaną "życiem" ;)
Pzdr

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 10:07   

Matys, owszem, ale najpierw robią coś, o czym w zasadzie ledwo mają blade pojęcie, a potem jest płacz lament i zgrzytanie zębów. Ja rozumiem, że trzeba się wyszumieć, przecież sama mam 19 lat, ale czy trzeba to robic w taki sposób?

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 13:31   

Mi się nasuwa inna refleksja. Czy w ogóle warto chodzić do szkoły, uczyć się, studiować, itp.?

Z jednej strony oczywiście warto, poza tym jest obowiązek nauki, ale z drugiej strony szkoły kompletnie nie przygotowują człowieka do życia (mówię zwłaszcza o szkołach średnich i studiach).

I potem mamy jednego, drugiego, tysiącznego absolwenta studiów, który nie wie co z sobą począć po zakończeniu edukacji... I ląduje w markecie czy innej tego typu firmie, ponieważ nie ma szans na pracę w wyuczonym zawodzie. Albo nie pracuje w ogóle, bo skoro ma tytuł mgr, to przecież nie będzie pracował za 1000 PLN.

Ciekaw jestem, ilu z nas pracuje w zawodzie, którego się wyuczyliśmy?

Temat rzeka w sumie. Nie ma co komentować :) .

Matys13 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 15:02   

rozbojniczka napisał/a:
Matys, owszem, ale najpierw robią coś, o czym w zasadzie ledwo mają blade pojęcie, a potem jest płacz lament i zgrzytanie zębów. Ja rozumiem, że trzeba się wyszumieć, przecież sama mam 19 lat, ale czy trzeba to robic w taki sposób?

Ale o czym mają mieć pojęcie w wieku powiedzmy nastoletnim ? A jak myślisz... w jaki mają sposób się wyszumieć ? Iść do publicznej biblioteki poczytać Pana Tadeusza ? Dlaczego z góry przekreślasz takie osoby lub uważasz, że potem to się z ręką w nocniku budzą ? Może jednak jest inaczej, może jest tak jak mówisz, ale wciskanie wszystkich do jednego worka to gruba przesada. Też miałem naście lat i podobnie się bawiliśmy z kumplami. Kto miał bryke to był szoferem, ale jakoś nie przypominam sobie byśmy robili tym komuś szkodę. Bardziej podejrzewałem zazdrość lub frustrację w oczach innych i pewnie się nie myliłem. Ja swoje przeżyłem i dobrze to wspominam. Co prawda nie robię tego o czym się uczyłem w szkołach ale też jestem zadowolony. I jak patrzę na tych młodzieniaszków to im tak troszkę zazdroszczę tej beztroski. To czy sobie poradzą w życiu czy nie to temat na inny wątek i w zasadzie nic mi do tego. Jak pisałem wyżej - życie samo zweryfikuje - ale nie można krytykować tylko za to, że sobie jeżdżą po mieście i słuchają głośno muzyki. Co innego jakby stwarzali zagrożenie, a tak... dajmy sobie z nimi spokój.

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 17:58   

Matys13 napisał/a:
rozbojniczka napisał/a:

Ale o czym mają mieć pojęcie w wieku powiedzmy nastoletnim ? A jak myślisz... w jaki mają sposób się wyszumieć ? Iść do publicznej biblioteki poczytać Pana Tadeusza ? Dlaczego z góry przekreślasz takie osoby lub uważasz, że potem to się z ręką w nocniku budzą ?

Nie przekreślam i nie każę im siadać w bibliotece. Po prostu uważam, że są inne sposoby wyszumienia się niż siedzenie z piwem czy niewiadomo czym jeszcze.

Matys13 napisał/a:
Jak pisałem wyżej - życie samo zweryfikuje - ale nie można krytykować tylko za to, że sobie jeżdżą po mieście i słuchają głośno muzyki. Co innego jakby stwarzali zagrożenie, a tak... dajmy sobie z nimi spokój.

Ja nie krytykuję, niech sobie jeżdżą i słuchają głośnej muzyki... Tylko gorzej jeśli szofer jest nieodpowiedzialny i myśli, że jak sobie wypije, to jest super kierowcą... to już stwarza zagrożenie.
W sumie, niech sobie piją, niech sobie jeżdżą... ich życie, ich bilans.

Matys13 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 19:21   

No dobrze, tylko pamiętaj, że ludzi NIE należy mierzyć swoją miarką ;)

P.S. Skończysz 30 to spojrzysz na to z innej perspektywy :D

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 20:18   

Nie mierzę ich swoją miarką, po prostu mówię co myślę... A z resztą...
Ok, skoro jesteś gotów poczekać te 11 lat...

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 12:14   

No ja miałem podobne odczucie jak rozbojniczka, trochę to nieciekawie wyglądało... krótko po rozpoczęciu nowego roku pełno młodzieży w ogródku piwnym... takie troszkę dziwne świętowanie....

A jestem ciekaw czy też tak świętują zaliczone klasówki :ct:

Matys13 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 12:37   

Cóż począć... idzie nowe ;)

Wagabunda 
Początkujący

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 13:37   

Jeśli chcą to niech sobie nawet piją, ale niech nie niszczą miasta i nie uprzykrzają życia innym mieszkańcom Nakła.

A co do pracy w zawodzie - to mnie akurat sie udało i oby tylko jak najdłużej pracować w swoim zawodzie :)

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 14:23   

Wagabunda napisał/a:
Jeśli chcą to niech sobie nawet piją, ale niech nie niszczą miasta i nie uprzykrzają życia innym mieszkańcom Nakła.

A co do pracy w zawodzie - to mnie akurat sie udało i oby tylko jak najdłużej pracować w swoim zawodzie :)

Szczerze gratuluję, Wagabunda.

Odpowiedz do tematu