|
Nowy rok szkolny |
| Autor |
Wiadomość |
Czytelnik
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011 21:09 Nowy rok szkolny
|
|
|
Dzisiaj będąc w ciągu dnia w okolicach rynku można było ładnie zauważyć jak młodzież zaczyna rok szkolny pijąc browarki w ogródku piwnym.... To tak bardziej by pasowało na rozpoczęcie wakacji, a nie roku szkolnego
Albo może zwyczaje już przychodzą z akademików, tam także kolejne lata studiów tak się rozpoczynało... ale czy to dobry przykład
No i zwróciłem uwagę na pewną śmieszną sprawę... jak co niektórzy młodzieńcy wyrwali auta od rodziców, a później wybrali się na lańskik po mieście w środku najczęściej pięciu młodych kogucików... muzyka na fulla i atrybut przejażdżki browarki.... |
_________________ Trochę tu trochę tam... |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 08:09
|
|
|
| Widzisz, Czytelnik, bo młodzi już nie wiedzą co z kasą i czasem robić. A potem będą się wściekać, że pracy nie ma, kasy nie ma i nie daj Bóg dziecko z przypadku trzeba wychować... To ostatnie mam nadzieję nie w większości przypadków. |
_________________ "Natura nie łamie swych praw" /Leonardo da Vinci/
Mówię co myślę-za to siebie lubię! |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 10:01
|
|
|
Gadanie.
Młodość ma swoje prawa i tyle w temacie. Gdyby każdy miał poukładane na 100% swoje życie to wiało by nudą. Dlatego czasami lepiej patrzeć na młodych z lekkim przymrużeniem oka i pozwolić im się wyszumieć. Cóż może środki po które sięgają nie są górnych lotów ale ważne, że to IM sprawiają przyjemność. Zresztą jakoś tak nie wierzę, że każdy w młodym wieku był taki przyzwoity, ugrzeczniony itd...
Proponuję naprawdę nabrać do tego luzu i dystansu. To im minie a i tak nie ominie nikogo zderzenie z brutalną rzeczywistością, przez naukowców nazywaną "życiem"
Pzdr |
_________________ "Jeśli robisz coś co podoba się Twoim rodzicom jesteś skończony. Natomiast jeśli wokół tego zaczynają kręcić się psy, szykuje się coś dobrego" BUK |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 10:07
|
|
|
| Matys, owszem, ale najpierw robią coś, o czym w zasadzie ledwo mają blade pojęcie, a potem jest płacz lament i zgrzytanie zębów. Ja rozumiem, że trzeba się wyszumieć, przecież sama mam 19 lat, ale czy trzeba to robic w taki sposób? |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 13:31
|
|
|
Mi się nasuwa inna refleksja. Czy w ogóle warto chodzić do szkoły, uczyć się, studiować, itp.?
Z jednej strony oczywiście warto, poza tym jest obowiązek nauki, ale z drugiej strony szkoły kompletnie nie przygotowują człowieka do życia (mówię zwłaszcza o szkołach średnich i studiach).
I potem mamy jednego, drugiego, tysiącznego absolwenta studiów, który nie wie co z sobą począć po zakończeniu edukacji... I ląduje w markecie czy innej tego typu firmie, ponieważ nie ma szans na pracę w wyuczonym zawodzie. Albo nie pracuje w ogóle, bo skoro ma tytuł mgr, to przecież nie będzie pracował za 1000 PLN.
Ciekaw jestem, ilu z nas pracuje w zawodzie, którego się wyuczyliśmy?
Temat rzeka w sumie. Nie ma co komentować . |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 15:02
|
|
|
| rozbojniczka napisał/a: | | Matys, owszem, ale najpierw robią coś, o czym w zasadzie ledwo mają blade pojęcie, a potem jest płacz lament i zgrzytanie zębów. Ja rozumiem, że trzeba się wyszumieć, przecież sama mam 19 lat, ale czy trzeba to robic w taki sposób? |
Ale o czym mają mieć pojęcie w wieku powiedzmy nastoletnim ? A jak myślisz... w jaki mają sposób się wyszumieć ? Iść do publicznej biblioteki poczytać Pana Tadeusza ? Dlaczego z góry przekreślasz takie osoby lub uważasz, że potem to się z ręką w nocniku budzą ? Może jednak jest inaczej, może jest tak jak mówisz, ale wciskanie wszystkich do jednego worka to gruba przesada. Też miałem naście lat i podobnie się bawiliśmy z kumplami. Kto miał bryke to był szoferem, ale jakoś nie przypominam sobie byśmy robili tym komuś szkodę. Bardziej podejrzewałem zazdrość lub frustrację w oczach innych i pewnie się nie myliłem. Ja swoje przeżyłem i dobrze to wspominam. Co prawda nie robię tego o czym się uczyłem w szkołach ale też jestem zadowolony. I jak patrzę na tych młodzieniaszków to im tak troszkę zazdroszczę tej beztroski. To czy sobie poradzą w życiu czy nie to temat na inny wątek i w zasadzie nic mi do tego. Jak pisałem wyżej - życie samo zweryfikuje - ale nie można krytykować tylko za to, że sobie jeżdżą po mieście i słuchają głośno muzyki. Co innego jakby stwarzali zagrożenie, a tak... dajmy sobie z nimi spokój. |
_________________ "Jeśli robisz coś co podoba się Twoim rodzicom jesteś skończony. Natomiast jeśli wokół tego zaczynają kręcić się psy, szykuje się coś dobrego" BUK |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 17:58
|
|
|
| Matys13 napisał/a: | | rozbojniczka napisał/a: | | Matys, owszem, ale najpierw robią coś, o czym w zasadzie ledwo mają blade pojęcie, a potem jest płacz lament i zgrzytanie zębów. Ja rozumiem, że trzeba się wyszumieć, przecież sama mam 19 lat, ale czy trzeba to robic w taki sposób? |
Ale o czym mają mieć pojęcie w wieku powiedzmy nastoletnim ? A jak myślisz... w jaki mają sposób się wyszumieć ? Iść do publicznej biblioteki poczytać Pana Tadeusza ? Dlaczego z góry przekreślasz takie osoby lub uważasz, że potem to się z ręką w nocniku budzą ? |
Nie przekreślam i nie każę im siadać w bibliotece. Po prostu uważam, że są inne sposoby wyszumienia się niż siedzenie z piwem czy niewiadomo czym jeszcze.
| Matys13 napisał/a: | | Jak pisałem wyżej - życie samo zweryfikuje - ale nie można krytykować tylko za to, że sobie jeżdżą po mieście i słuchają głośno muzyki. Co innego jakby stwarzali zagrożenie, a tak... dajmy sobie z nimi spokój. |
Ja nie krytykuję, niech sobie jeżdżą i słuchają głośnej muzyki... Tylko gorzej jeśli szofer jest nieodpowiedzialny i myśli, że jak sobie wypije, to jest super kierowcą... to już stwarza zagrożenie.
W sumie, niech sobie piją, niech sobie jeżdżą... ich życie, ich bilans. |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 19:21
|
|
|
No dobrze, tylko pamiętaj, że ludzi NIE należy mierzyć swoją miarką
P.S. Skończysz 30 to spojrzysz na to z innej perspektywy |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 20:18
|
|
|
Nie mierzę ich swoją miarką, po prostu mówię co myślę... A z resztą...
Ok, skoro jesteś gotów poczekać te 11 lat... |
|
|
|
 |
Czytelnik
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 12:14
|
|
|
No ja miałem podobne odczucie jak rozbojniczka, trochę to nieciekawie wyglądało... krótko po rozpoczęciu nowego roku pełno młodzieży w ogródku piwnym... takie troszkę dziwne świętowanie....
A jestem ciekaw czy też tak świętują zaliczone klasówki |
_________________ Trochę tu trochę tam... |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 12:37
|
|
|
Cóż począć... idzie nowe |
|
|
|
 |
Wagabunda
Początkujący

Wiek: 26 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 45 Skąd: Nakło nad Notecią
|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 13:37
|
|
|
Jeśli chcą to niech sobie nawet piją, ale niech nie niszczą miasta i nie uprzykrzają życia innym mieszkańcom Nakła.
A co do pracy w zawodzie - to mnie akurat sie udało i oby tylko jak najdłużej pracować w swoim zawodzie |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 14:23
|
|
|
| Wagabunda napisał/a: | Jeśli chcą to niech sobie nawet piją, ale niech nie niszczą miasta i nie uprzykrzają życia innym mieszkańcom Nakła.
A co do pracy w zawodzie - to mnie akurat sie udało i oby tylko jak najdłużej pracować w swoim zawodzie |
Szczerze gratuluję, Wagabunda. |
|
|
|
 |
|
|