|
Oferty spędzania czasu wolnego przez ludzi starszych ? |
| Autor |
Wiadomość |
ELA
Początkujący

|
Wysłany: Nie 16 Sty, 2011 15:54 Oferty spędzania czasu wolnego przez ludzi starszych ?
|
|
|
| Pytam , ponieważ mam 60 lat i chciałabym wiedzieć jak ludzie w moim wieku mogą spędzać czas aktywnie , a nie siedzieć w czterech ścianach domu. |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Nie 16 Sty, 2011 18:21
|
|
|
| Moim zdaniem mogą zainwestować w kijki do Nordic-walkingu i zażywać ruchu na świeżym powietrzu, zarażać do tego znajomych. |
_________________ "Natura nie łamie swych praw" /Leonardo da Vinci/
Mówię co myślę-za to siebie lubię! |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Nie 16 Sty, 2011 18:29
|
|
|
Jest także Uniwersytet Trzeciego Wieku proszę - przy NOK-u |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Nie 16 Sty, 2011 18:35
|
|
|
Nakło słynie z tego, że ludzie o każdej porze, zwłaszcza w soboty, tłumnie robią zakupy, a co za tym idzie życie towarzyskie kwitnie. Niesamowitą popularnością cieszą się zakupy w Tesco.
Można też, jeśli ktoś jest miłośnikiem sportu, udać się na siatkówkę.
Kolejna opcja to czekanie na imprezy organizowane przez Nakielski Ośrodek Kultury, z tym, że tutaj trzeba się wykazać dużą cierpliwością, albowiem pracownicy NOK mają najczęściej pilniejsze zadania niż działalność kulturalna. |
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011 18:31
|
|
|
1) Związek Emerytów organizuje ciekawe i niedrogie wyjazdy (na basen, do kina, teatru, opery).
2) Podobną działalnościa zaczęły się ostatnio wykazywać niektóre samorządy mieszkańców (na pewno te na osiedlach Chrobrego, Kazimierza Wielkiego oraz ten obejmujący Plac Zamkowy): za symboliczne pieniądze organizują, przeważnie raz - dwa razy do roku wycieczki (nad morze, na basen, do sanktuariów). I to nie tylko dla mieszkańców tych osiedli, bo przeważnie kilka miejsc wolnych zostaje.
3) Można w ramach własnego samorządu mieszkańców coś zorganizować. Haczyk tkwi w tym, że samorządy dostają pewne pieniądze z gminy raz na rok i co prawda nie moga myśleć nawet o załataniu jednej dziury w osiedlowej uliczce z tych pieniędzy, ale na opłacenie autobusu na wycieczkę zazwyczaj wystarcza. Trzeba się po prostu dogadać z zarządem swojego samorządu (czasem ludzie nawet nie wiedzą, że takie coś istnieje, bo zarządy wybierane są na kilkuosobowych zebraniach - a przecież głos ma każdy mieszkaniec osiedla, wystarczy przyjść)
4) w każdy czwartek wieczorem organizowane są wieczorki (poezja, muzyka itp) w bibliotece na Bartkowskiego
5) oczywiście NOK czy Muzeum Ziemi Krajeńskiej także organizują imprezy i różne formy aktywności: od brydża do wykładów wspomnianego UTW (często "wykłady" to spotkania z ciekawymi ludźmi z Nakła i regionu, pasjonatami z różnych dziedzin itp)
6) żona przewodniczącego Rady Miejskiej, pani Jedynak prowadzi w Domu Pomocy Społecznej wolontariat - ale na ten temat nic więcej nie wiem
7) jeśli ma Pani motocykl, to działają Sokoły, czyli sekcja motorowa LOKu (lub jak kto woli Objazdowy Klub Miłośników Dobrej Grochówki ) |
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
GREG
Stały Bywalec

Wiek: 46 Dołączył: 03 Mar 2010 Posty: 144 Skąd: Nakło nad Notecia
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2011 18:50
|
|
|
| Brawo Krzych ! Za 7 punkt ! Aż się smacznie zrobiło. |
|
 |
ELA
Początkujący

|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2011 20:04
|
|
|
| Napisałam odpowiedź do Krzycha. Jeśli chce może ją ujawnić. |
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2011 20:43
|
|
|
| ELA napisał/a: | | Napisałam odpowiedź do Krzycha. Jeśli chce może ją ujawnić. |
Sprawdziłem skrzynkę, ale nic się nie pojawiło. Dlatego w ciemno (podejrzewając, że wiadomośc nadaje się do publikacji) proszę o jej zamieszczenie. |
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
ELA
Początkujący

|
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 11:19
|
|
|
Zainteresowałam się tym tematem ponieważ przez wiele lat mieszkałam na tym terenie i interesuje mnie jak ludzie w moim wieku spędzają tam swój wolny czas.Obecnie mieszkam w innym mieście i chciałabym się pochwalić jak u nas to wygląda.
Sierpc to miasteczko podobne wielkością do Nakła i tutaj też od czterech lat działa bardzo prężnie Uniwersytet III wieku oferując co dwa tygodnie wykłady zgodnie z planem zatwierdzonym przez Radę Słuchaczy i Dyrekcję .Poza wykładami są zajęcia fakultatywne a w tym : malarstwo, rzeźba,zajęcia komputerowe, nauka j. angielskiego, niemieckiego,fitness.Organizowane są spotkania z ciekawymi ludźmi itp.
Poza tym istnieje od 49 lat TKKF ze wspaniałym prezesem Jakubem Grodzickim, gdzie osoby z III wieku mogą znaleźć coś dla siebie np.fitness, szachy, wiosną latem i jesienią wycieczki rowerowe, we wrześniu wyjazd nad morze.
Pozdrawiam wszystkich , którzy zaglądają na to forum. |
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 28 Sty, 2011 20:26
|
|
|
| ELA napisał/a: | | Sierpc to miasteczko podobne wielkością do Nakła |
Za to ma większy browar. Jest też ciekawa orkiestra, zdaje się że harcerska (my mamy "żeglugową") |
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
ELA
Początkujący

|
Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 23:02
|
|
|
Tak rzeczywiście jest sierpecki browar , który produkuje dobrej jakości piwko.
Orkiestra jest też ciekawa ,istnieje już od 100 lat, najpierw działała przy OSP . Od 1985 r. orkiestrę prowadzi Michał Głowacki , który przekształcił tę orkiestrę w zespół młodzieżowy funkcjonujący w składzie 41 osób grających i 15 mażoretek. Zespół koncertuje na festiwalach przeglądach , konkursach w całym kraju , a także w Europie - odnosząc sukcesy.
W Sierpcu jest też Muzeum Wsi Mazowieckiej - powstało w 1971 r. na około 60 ha . Obecnie jego infrastruktura bardzo się zmieniła za sprawą Dyrektora Jana Rzeszotarskiego i Sejmiku Samorządowego . Zaplecze Muzeum jest bardzo nowoczesne ( sale wykładowe , hotel , amfiteatr itp ). Zresztą co ja będę opisywać co jest - najlepiej przyjechać i zobaczyć na własne oczy.
Rozbudowuje się też Dom Kultury - władze miasta mówią , że będzie to najnowocześniejszy obiekt tego typu w tak małym mieście (kino, sale widowiskowe, warsztatowe itp.) |
|
|
|
 |
|
|