Czytelnik
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 20:22 Nakielska Administracja Domów Mieszkalnych
|
|
|
| Gazeta Powiat z dnia 06.06.2011r napisał/a: | Rozmowa z Ewą Sytek - nową prezes NADM
W zeszłym tygodniu, po rezygnacji prezesa Pawła Warszawskiego, szefostwo nad Nakielską Administrację Domów Mieszkalnych przejęła Ewa Sytek. O planowane zmiany w spółce, o to, czy szykują się zwolnienia i rewolucje zapytaliśmy prezes Sytek.
Co w spółce funkcjonowało źle i co się zmieni?
- Wiem, że opinia o NADM nie była najlepsza, spróbuję to zmienić. Jeśli chodzi o zyski spółki, nie wyglądają źle, bo wypracowano 115 tys. zł, jednak trzeba poprawić wizerunek spółki, efektywność pracy i przejrzystość. Nie funkcjonowały dobrze rozliczenia, lokatorzy nie mieli jasności, co do rozliczeń mediów, faktury były mało przejrzyste. Chcę, by takich sytuacji w przyszłości nie było.
Główne założenia spółki w nowym wydaniu?
- Stawiam na pracę zespołową, opartą na dialogu i pełnym zaangażowaniu w pracę. Chcę, by spółka stała się nie tylko rentowną instytucją, pozytywnie i przyjaźnie odbieraną przez osoby z zewnątrz, ale i pożądanym miejscem pracy. Moim celem jest efektywna organizacja pracy spółki oraz poprawa jej wizerunku. Wkrótce rozpocznie się cykl szkoleń dla pracowników ściśle związanych z obsługą techniczną programów komputerowych.
Dlaczego szkolenia są niezbędne?
- W chwili obecnej programy komputerowe są wykorzystywane w niewielkim zakresie, jeśli spojrzeć na możliwości, które dają. Dotąd gros rzeczy robionych było "na pieszo". Dzięki pełnemu ich wykorzystaniu od razu będziemy mogli rozliczać naszych klientów. Będziemy pracować nad usprawnieniem systemu rozliczeń i nad ich jasnością oraz przejrzystością rachunków. Odbędą się też szkolenia z jakości obsługi klienta. Czeka nas modernizacja systemu organizacyjnego. Zwiększony zostanie nacisk na skrupulatność związaną z zarządzaniem nieruchomościami, rozliczaniem kosztów za media i na jakość pracy.
Pracownicy spółki wystosowali pismo do burmistrza w obronie starego prezesa Pawła Warszawskiego. Czy w związku z tym możliwa jest współpraca z obecną kadrą, czy też szykują się zmiany?
- Wszyscy, którzy są otwarci na zmiany na pewno zostaną w strukturach. Ci, którzy będą chcieli być miłymi, sympatycznymi, pomocnymi będą pracować. Z tego, co wiem, dotąd ludzie byli zbywani, odsyłani od jednego biurka do drugiego, a tego tolerować nie będę. Będę obserwować pracowników, rozmawiać z nimi, na razie ich nie znam. Każdy będzie znał zasady - ważny będzie profesjonalizm i jakość pracy, dlatego wszystko będzie zależeć od samych pracowników.
Co z regulaminem spółki i kwestią odpraw? Dotąd regulamin mówił, że prezesowi oraz kierownictwu przysługuje 9-miesięczna odprawa. Czy zostanie to zmienione?
- Regulamin jest krzywdzący dla innych pracowników. Wskazuje na gorszych i lepszych, powinien być ujednolicony. W najbliższym czasie (w przeciągu miesiąca - dop. red.) zostanie zmieniony. Regulamin mówi, że zarząd może wprowadzić zmiany, po uzgodnieniu ich z pracownikami. Nie będzie tak wysokich odpraw. Będą zgodne z kodeksem pracy.
Co wykazała kontrola gminy?
- Wykazała niedociągnięcia w obszarach związanych z zamówieniami publicznymi. Mamy dwa tygodnie na ustosunkowanie się do stawianych zarzutów. Jeśli chodzi o szczegóły, obowiązuje mnie klauzula tajności.
Czy jest Pani związana z jakąś partią polityczną?
- Jestem bezpartyjna, zresztą znam w Nakle niewiele osób.
Czy spółce zostaną powierzone nowe zadania?
- Są plany włączenia do spółki basenu. Jeśli tak się stanie, zostaną rozdzielone nowe zadania, będą zatrudnieni dodatkowi pracownicy. Wstępnie miałoby to być w pierwszej połowie przyszłego roku. W planach mamy też pozyskiwanie nowych wspólnot, wzmocnienie obsługi i jakości.
Z Ewą Sytek rozmauńdla Monika Woś.
|
I o Pani Sytek:
| Cytat: | | Ewa Sytek - Pochodzi z Chojnic. Ukończyła studia wyższe magisterskie z ekonomii na Politechnice Koszalińskiej w Koszalinie oraz studia licencjackie z zarządzania i marketingu, a także cztery kierunki studiów podyplomowych, związanych z zarządzaniem, wyceną, pośrednictwem w obrocie nieruchomościami oraz z auditingiem energetycznym budynków. Zdała egzamin dla kandydatów na członków rad nadzorczych, kurs kosztorysowania robót budowlano-instalacyjnych. Przez 8 lat była dyrektorem ekonomicznym Parku Wodnego w Chojnicach. Od 4 lat mieszka w Nakle, skąd pochodzi mąż prezes Ewy Sytek. Ostatnimi czasy prowadziła własną działalność gospodarczą w obrocie nieruchomościami. Od kilku dni jest prezesem NADM w Nakle. |
|
_________________ Trochę tu trochę tam... |
|