Firma złożyła swoją ofertę w nakielskim ratuszu
Będą kolejne budynki socjalne
W Urzędzie Miasta i Gminy w Nakle zapoznano się z ofertą firmy "Ekobałtyk", która trudni się budową tanich budynków socjalnych. Koszt 1 mkw. w tego typu mieszkaniach sięga 2 tys. zł.
Jest to budownictwo segmentowe, czyli moduły powtarzalne. Zaletą jest to, że są to budynki jednokondygnacyjne. Ponadto koszty ich budowy są stosunkowo niewielkie, ok. 2 tys. zł za 1 mkw. - Ogólnie ceny kształtują się nieco wyżej i sięgają 4 tys. zł za 1 mkw. - zauważa zastępca burmistrza Nakła Andrzej Krupiński. Firma proponuje też budowę bloków. W budżecie na ten rok są pieniądze, ale na dokończenie budowy obiektu socjalno-komunalnego w Potulicach. - W przyszłym roku planujemy remont budynku na ul. Dworcowej w Nakle. Ewentualnie na przełomie 2010/2011 moglibyśmy przystąpić do realizacji jakiegoś nowego obiektu socjalnego - informuje Andrzej Krupiński, zastępca burmistrza Nakła. Budynek po księgach wieczystych przy ul. Dworcowej miałby być zaadaptowany na mieszkania socjalne bądź komunalne. Gmina Nakło dysponuje już stosowną dokumentacją.
Gdzie miałyby powstać tanie mieszkania socjalne? - Dysponujemy działkami w Gumnowicach, Paterku, Występie - wyjaśnia Krupiński. I tu pojawia się pytanie. Czy tego typu obiekty powinny powstawać na terenach wiejskich, np. w Gumnowicach? - To jest budownictwo socjalne. O lokalizacji decydują czynniki ekonomiczne. Skoro posiadamy już uzbrojone działki, to tam budujemy. W innych miejscach takich działek nie mamy. Musielibyśmy zakupić. Dla przykładu przy obwodnicy Nakła ceny takich działek są wysokie. Opłaca się więc nam budować na naszych gruntach, które mamy na terenach wiejskich. Poza tym nie możemy stwarzać tym osobom jakichś ekstrawarunków, bo najczęściej osoby te nie płacą za zajmowane mieszkanie - zauważa Krupiński.
Jadwiga Znaniecka
To co mnie najbardziej zdziwiło w tym artykule to słowa Pana Krupińskiego, po co pomagać ludziom, jak i tak nie płacą. :ireful: To chyba rolą "naszych" wybrańców jest pomagać także takim ludziom, ale po co się schylać do takich ludzi. Pewnie trzeba by było nad tym dłużej popracować, a efekty byłyby "marne" w następnych wyborach.
Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010 11:33 RE: Budynki Socjalne
No chcą pomagać ale jak zauważyli zmniejszają koszty budowy takich mieszkań. Zaraz ludzie by pisali, że ci nie płaca a żyją w najdroższych dzielnicach w luksusowych domach. Bardzo dobra inicjatywa i ja popieram.
Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010 13:36 RE: Budynki Socjalne
Ci niepłacący (oczywiście nie wszyscy) to są zawodowi specjaliści w obijaniu się, robienia "na czarno" i wyciąganiu kasy (dodatki mieszkaniowe, MOPS i itp.) - większość nie jest nawet zarejestrowana wśród bezrobotnych. Oni nawet nie chcą pracować legalnie.
Znam kilku takich - ciuchy firmowe, satelita, nowa komórka... a latają do gminy po "datki", a to po nowe lokum bo to co maja jest za daleko od centrum... można wymieniać. Czyli żyją na koszt "uczciwych" podatników.
Gdy gmina wywali ich na takie peryferia to szybciutko pobiegną do prasy narobić hałasu że musza taki kawał dojeżdżać - dziennikarz zapyta "I co teraz?" - odpowiedzą dobitnie "Nie wiemy!"
To kto ma wiedzieć ? Może i z pracą krucho ale dla chcącego nie jest to problem (sam kiedyś dojeżdżałem do Torunia za robotą). Trzeba zwyczajnie chcieć a nie że gmina czy MOPS za nich wszytko zrobi.
To pewnie z myślą o takich osobnikach gmina przyjęła właśnie "wiejskie" lokalizacje budynków socjalnych.
Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010 13:41 RE: Budynki Socjalne
Może źle się wyraziłem... macie racje Panowie, ale właśnie chodzi tu o działanie także MOPS-ów... że nie dawać tym ludziom tylko marchewkę, ale i kij... bo tak jak właśnie lotra piszesz wiele właśnie jest rodzin, które potrafią żyć z zasiłków, ale to po części jest właśnie wina urzędników. Bo jak oni weryfikują tych potrzebujących ??
Wysłany: Sob 03 Kwi, 2010 15:42 RE: Budynki Socjalne
Zgadza się - tu jest również problem po stronie gminy a dokładnie komisji która rozdaje mieszkania socjalne - z tego co wiem oprócz urzędników zasiada tam również chyba 2 radnych... (?)
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010 20:08
Mnie boli co innego: spójrzcie, jakie lokale są oddawane na socjalne. Stare kamienice w dobrych (miejskich) lokalizacjach, które w średnio rozwiniętym mieście stałyby się kawiarniami, klubami, siedzibami NGOsów, loftami itp. A tak - stoją i niszczeją.
Czy ci ludzie płacą, czy nie - to jest problem miasta. W skali gminy nie są to wielkie pieniądze, myślę że obsługę takich lokali można unać za działalność charytatywną (nawet jeśli lokatorzy płacą, nie są to stawki rynkowe). Bardziej boli mnie co innego: ładne budynki (no, powiedzmy "potencjalnie ładne"), ludzie w nich mieszkają, ale ani nie pomyslą o remontach ("nie stać mnie na własne M, to może chociaż ściany pomaluję"), a często wręcz niszczą (casus Kamienia Pomorskiego).
Dlatego tanie lokalizacje gdzieś na wsi to byłoby to.
Tylko że nie ukrywajmy, gminy nie stać na tworzenie świetlic, galerii i ośrodków kultury w takich miejscach, gdy kolejki po mieszkania socjalne rosną.
Na marginesie - wiem, że w Starostwie pojawił się pomysł, by dawną szkołę w Paterku przekształcić w centrum dla organizacji pozarządowych: jedna sala konferencyjna, dostępna dla organizacji non-profit za darmo (po rezerwacji) plus kilka biur, gdzie możnaby ustalić dyżury i mieściłyby się siedziby tych organizacji (biurko, komputer, po jednej kluczonej szafie na dokumenty). Plus, byc może, kilka miesc noclegowych, np. dla osób goszczących w Nakle na konferencjach czy wizytach studyjnych. Koszt? Minimalny, bo większość wydatków byłaby pokryta oczywiście ze środków zewnętrznych. Problem? Podobno jeden - że miasto potrzebuje lokalu na mieszkania socjalne. Czyli w praktyce - póki co niech organizacje radzą sobie same (najprężniej działające Porozumienie dla Krajny i Pałuk ma swoją malutką siedzibę gdzieś kątem w banku), za to po kilku latach socjalnego użytkowania, budynek można będzie wyburzyć...
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
Może to dziwne pytania, ale nie wiem co to są NGOsy i lofty?
Z góry dzięki za odpowiedź .
_________________ Zanim stworzysz temat lub wypowiesz się w jakimś wątku przemyśl dokładnie, co chcesz przekazać światu i czy Twój post ma jakąś wartość.
---
Blog Kupowanie, Najlepsze blogi o pieniądzach, Firma MIKRO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum