|
Bankomat, bank |
| Autor |
Wiadomość |
Strażak SAM
Początkujący

|
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 18:23 Bankomat, bank
|
|
|
Drodzy Forumowicze, mam do was pytanie, jako, że powoli zazajamiam się z komputerem i chyba mi dosyć sprawnie idzie, dzieci powoli namawiają mnie na założenie konta interentowgo, a co za tym idzie korzystanie z banku przez komputer.
Zastanawiam się jak to się później ma do wypłacania pieniędzy z bankomatów. Tych jak wiadomo w Nakle nie ma zbyt wiele, a może tylko zaślepiony jestem bankiem PKO ?
Mam nadzieję, że pomożecie w wyborze.... |
|
|
|
 |
Palik
Początkujący

|
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 18:37
|
|
|
Witam.
Czy masz konto internetowe czy nie to zawsze możesz z bankomatu wypłacać.
Często też jest że internetowo możesz korzystać na dotychczasowym koncie, więc nie zakładasz nowego
Ja miałem styczność z 4 bankami z których każdy posiadał konta internetowe i każdy jest w Nakle:
Milenium - bardzo przyjazna strona w banku i bardzo dobrze zabezpieczona - hasło do przelewu przychodzi na komórkę więc nie trzeb szukać kartek z hasłami jak mają czasami inne banki, bardzo dużo opcji od obligacji po akcje jak kogoś to interesuje - nie ma kolejek przy bankomacie
PKO - fajna stronka , kody do przelewów na karcie jak od bankomatu - szybko się zużywają jak się robi dużo przelewów, minus -kolejki w bankomatach
PEKAO - przypadła mi do gustu ich stronka, dość przejrzysta, brak kolejek w bankomacie
Bank Spółdzielczy - przejrzysta stronka, hasła jednorazowe drukowane na kartce, często jej szukam, brak kolejek przy bankomacie, nie są połączone usługi w banku - mam tam kredyt a na stronie konta nie mogę go podejrzeć.
Od koloru do wyboru. |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 18:58
|
|
|
| Skoro jesteśmy w temacie banków, zastanawiałam się nad studenckim kontem bankowym. Jakoś nie bawi mnie perspektywa chowania uciułanej kasy w skarpecie. Wiecie może, który bank ma najlepszą ofertę w tej dziedzinie? |
_________________ "Natura nie łamie swych praw" /Leonardo da Vinci/
Mówię co myślę-za to siebie lubię! |
|
|
|
 |
Palik
Początkujący

|
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 19:12
|
|
|
| Myślę że najlepiej jak przejrzysz oferty banków. Tam są wszystkie ich koszty wyszczególnione. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 19:57
|
|
|
Odnośnie pierwszego postu, ja mogę ze swojej strony polecić grupę BRE, jako pierwsze konto internetowe miałem w Multibanku w 2006r. za prowadzenie konta było 5zł, ale przelewy były za darmo, jednak od roku jestem już mBanku... tu wszystko jest za darmo, odnośnie bankomatów w Nakle można korzystać za darmo z bankomatu BZWBK i Euro Netu umieszczonego przy dyskoncie, pewnie by się jeszcze jeden przydał, ale i tak już jest lepiej niż kilka lat temu.
Jedynie mogę ostrzec przed wypłatą większej sumy jednego dnia. Dwa lata temu potrzebna mi była gotówka 3.000zł więc wypłacałem w 4 podejściach, pieniądze mi bez problemu wypłaciło, ale jak za miesiąc chciałem skorzystać z bankomatu (tu konkretnie WBK) to kartę mi odrzucało, jak wziąłem kartę żony wypłaciło.... więc nie radzę za jednym zamachem w bankomacie brać większych pieniędzy
rozbojniczka, podejdź do tego tak, gdzie będziesz częściej miała dostęp do darmowego wypłacania pieniędzy, ja studiując w Poznaniu miałem bankomat PKO BP przy uczelni, ale jak miałem korzystać z bankomatu w Nakle to krew mnie zalewała jak widziałem ten sznurek przed ścianą płaczu... |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 20:27
|
|
|
Ja zawsze mam łzy przed oczami jak widzę sznureczek przy ścianie płaczu. Ale raczej nie z żalu czy podobnych złych uczuć |
|
|
|
 |
paniekierowniku
Stały Bywalec

Wiek: 21 Dołączył: 17 Gru 2010 Posty: 213 Skąd: Z Brzydgoszczy
|
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 00:22
|
|
|
| Polecam mBank a tym bardziej dla studentów. Wszystko jest za darmo. Wszystko można załatwić bez wychodzenia z domu. Bankomatów darmowych jest dość sporo. A za 5 zł miesięcznie można wypłacać ze wszystkich za darmo. No i oczywiście standardowe eKonto nie jest kontem oszczędnościowym.. Do potwierdzania transakcji mozna używać teelefonu komórkowego albo gotowej listy haseł jednorazowych = zależy co kto lubi. I ostatnio dają kartę paypass. |
_________________ Pozdro! |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 16:37
|
|
|
Bardzo ciekawy wątek.
No cóż, każdy bank ma swoje plusy i minusy. Wszystko rozbija się o to, do czego chcesz używać tego konta.
Jeśli nie masz większych oczekiwań, to mbank będzie w porządku. Brak opłat, ale i brak oprocentowania.
Generalnie, mimo posiadania konta w Pekao, nie polecam tego banku. Dlaczego? Przede wszystkim to utrudniony kontakt. Ponadto, nie wszystko da się załatwić przez telefon. Kolejna sprawa, to dziwne karty, które wydają, które mają nam ułatwić życie, a de facto utrudniają.
Pozytywem jest dość przyjazna strona.
Wracając do minusów, na pewno brak możliwości założenia lokaty z codzienną kapitalizacją odsetek. O ile oczywiście ktoś chce w ten sposób oszczędzać. |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 17:19
|
|
|
| Ja zastanawiam się jakie konto założyć... jakby nie patrzeć przydałoby się jakieś, skoro zamierzam pracować na studiach. |
|
|
|
 |
jaromir
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 18:18
|
|
|
z tego co mi wiadomo to, że pracujesz podczas studiów to nic nie robi... Czasami wystarczy legitymacja studencka.
Ja osobiście mam konto w PKO BP. Jakiś czas temu było dość drogim bankiem jeśli chodzi o konto. Za wszystko trzeba płacić - za samo konto, za karte, za to że ma się dostęp do konta internetowego... nawet za to, że samemu zrobi się przelew ( jak się nie mylę 50 gr ). Niby nic ale gdy człowiek opłaci wszystkie rachunki przez internet to się w miesiącu uzbiera.
Co do korzystania z bankomatu... śmieszy mnie często kolejka przy bankomacie przy siedzibie banku (połączenie rynku i ul. Dąbrowskiego) gdy przy bankomacie przy bibliotece nikogo nie ma :-))
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 19:34
|
|
|
| Jaromirze to chodzi o to, że nie bawi mnie trzymanie kasy w przysłowiowej skarpecie |
|
|
|
 |
lotar
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011 00:38
|
|
|
Wg mnie PKO jest jednym z droższych banków... (tylko zależy co i jak)
odnośnie banków z usług których np sam korzystam...
PKO przejęło Inteligo - to nie jest do końca darmowe konto dopóki posiadasz karty płatnicze (kolejna płatnicza bzdura). Sporym plusem są "ściany płaczu" w większości małych miast i nie tylko. (na dzień dzisiejszy tych ścian jest sporo w małych miasteczkach - jak narazie...)
Posiadam również konto w mBanku (od ładnych paru lat) - i tu koszta są prawie zerowe (poza debetami, rok-liniami i kredytami - no ale to również oczywiste...). W Nakle są 2 bankomaty (pisał o tym Michał) - jednak więcej niż 2 tysiaków nie miałem okazji wypłacić więc nie wiem czy są ograniczenia.
Warto poczytać w fachowej prasie (lub internet) odnośnie kosztów i obsługi - internet plus bankomaty. Banków jest naprawdę sporo - i nie ma się co przyzwyczajać to "tradycji" bo prawie że darmowych banków dla żaków nie brakuje :-) (umownych) |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011 11:19
|
|
|
| rozbojniczka napisał/a: | | Jaromirze to chodzi o to, że nie bawi mnie trzymanie kasy w przysłowiowej skarpecie |
Zależy jakim budżetem dysponujesz. Bo jeśli to jest 100 czy 1000 złotych to akurat nie robi czy masz w skarpecie czy na koncie. Tutaj liczy się to, żebyś nie płaciła za przelewy, prowadzenie konta i miała maksimum bankomatów za free.
Jeśli masz np. milion złotych, to już trzymanie go w skarpecie jest faktycznie, nieopłacalne. No, ale wtedy nie studiowałabyś, a byłabyś rentierką (czego wszystkim życzę) . |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011 15:20
|
|
|
Raczej nie spodziewam się miliona złotych, ale na studiach zamierzam pracować i nie uśmiecha mi się trzymanie tego po kątach |
|
|
|
 |
Strażak SAM
Początkujący

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2011 23:27
|
|
|
| Dziękuje, za takie przedstawienie tematu o którym tu piszemy. Na razie przeglądam w internecie oferty powyższych banków i jak ta sytuacją będzie się miała do naszego miasta. |
|
|
|
 |
|
|