|
Zachowanie na drodze |
| Autor |
Wiadomość |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010 21:35 Zachowanie na drodze
|
|
|
Z przykrością zakładam ten temat. Jednak chce się podzielić pewną sytuacją.
Ubiegłej niedzieli wraz z małżonką jechaliśmy do teściów w stronę Sadek, w okolicach Trzeciewnicy Wybudowanie minął mnie z dużą prędkością "ścigacz".
Mijając czarny punkt, jechałem pierwszy za mną kilka aut. W stronę Bydgoszczy kolumna aut i ni stąd ni zowąd wyskoczył na mój pas koleś na dwóch kółkach wyprzedzając osobówkę... ja musiałem ratować się ucieczką delikatną na pobocze... żonka niestety mocno się wystraszyła...
Idiota totalny.... kurna mać.... mam nadzieję, że to nie żadne z Sokołów... a co njalepsze dwaj jego koledzy pojechali w tej kolumnie aut spokojnie...
Moje nastawienie na użytkowników dwóch kółek na jakiś czas się zmieni, już nie będę stojąc na skrzyżowaniu np. z dwoma pasami zjeżdżał do krawędzi tak aby zrobić miejsce...
aż mi przejdzie złość na idiotę |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010 22:16
|
|
|
| zawsze znajdzie się idiota najczęściej do 1 - szego wypadku. Jak przeżyje to na pewno nie będzie już tak jeździć. Jak nie to selekcja naturalna ( żeby tylko innych nie zabił ) |
_________________ http://www.audycjaclubtime.pl.tl/ |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 16:28
|
|
|
| Szkoda tylko, że tego typu idiotów jest coraz więcej... |
|
|
|
 |
GREG
Stały Bywalec

Wiek: 46 Dołączył: 03 Mar 2010 Posty: 144 Skąd: Nakło nad Notecia
|
Wysłany: Pon 20 Wrz, 2010 14:38
|
|
|
| Wiem, że motorkami jeżdża różni ludzie. Właśnie między innymi dlatego powstała Sekcja Motocyklowa aby w jakiś sposób choćby próbować ukształtowć charaktery niektórych motocyklistów. |
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pon 20 Wrz, 2010 15:07
|
|
|
Nadnoteckie sokoły to fajna sprawa. Szkoda, że nie jeżdżę motorem |
_________________ "Natura nie łamie swych praw" /Leonardo da Vinci/
Mówię co myślę-za to siebie lubię! |
|
|
|
 |
GREG
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pon 20 Wrz, 2010 19:37
|
|
|
| Dzięki, nie jeździsz ? a może kiedyś? |
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pon 20 Wrz, 2010 20:11
|
|
|
| GREG napisał/a: | | Dzięki, nie jeździsz ? a może kiedyś? |
Niestety nie jeżdżę, a przyznam szczerze, że chętnie bym pomykała trochę ścigaczem. Strasznie mi się one podobają. Niestety rodzice - siła wyższa. Nie pozwalają. tata nie wiem czemu, a mama boi się, że powtórzę "wyczyn" taty...
A tak btw. czym ogólnie zajmują się nakielskie sokoły? Może mi ktoś przybliżyć? (sory, że trochę spamuję. Jak bardzo wadzi to przenieście...) |
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010 12:30
|
|
|
A mi ostatnio, gdy jechałem do Więcborka, podobnie zrobił pan w dostawczaku. Jadę spokojnie prostą, naprzeciw z zakrętu wychodzi ciągnik, za nim dostawczy lublin czy coś tej wielkości. I facet, jak gdyby mnie nie widział, zaczyna wyprzedzać. Nawet nie zdążyłem się przestraszyć, bo on od razu zrozumiał co zrobił, zjechał i zatrzymał się na poboczu. Czy ze względu na takich ludzi mam przestać lubić kierowców VW Transporterów, Lublinów itp?
A jeśli ostatnio wyprzedzałem autobus i jego kierowca, widząc to, zaczął dodawać gazu, choć z przeciwka jechał TIR? Nie lubić kierowców autobusów?
Głupi ludzie znajdą się za każdym kółkiem czy kierownicą (Ostatnio w Nakle facet pracował na osiedlu koparką gadając przez komórkę - to już totalny brak BHP.) Ale oni są głupi, bo się tak zachowują (czy odwrotnie - zachowują się tak bo są głupi), a nie dlatego, że wybrali ten czy inny środek transportu
A to zjeżdżanie na skrzyżowaniu - jest fajne Korzystam z tego, gdy jeżdżę rowerem |
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010 15:20
|
|
|
| To ja jestem za opcją, żeby nie lubić tych konkretnych kierowców, a nie całą grupę. |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 12:35
|
|
|
| Z kierowcami autobusów to prawda nie raz jadąc widziałem jak dodaje gazu, bo ktoś go wyprzedza. Oni uważają, że każdy ma silnik 3.0 w benzynie 300 km i w każdej sytuacji damy rade ich wyprzedzić, bo przecież on jedzie tylko 70. |
_________________ http://www.audycjaclubtime.pl.tl/ |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010 15:51
|
|
|
Aż dziw, że jeszcze się spóźniają XD
Najoryginalniejsi moim zdaniem są kierowcy z busów 407 - jak na drodze jest korek czy wypadek, to zawsze go objadą, a nie stoją pół godziny <3 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010 15:04
|
|
|
| Fajnie by było. |
|
|
|
 |
GREG
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 09 Cze, 2011 10:38
|
|
|
Użytkowników motocykli jest coraz więcej. Staramy sie jeździć bezpiecznie, tak aby nie spowodować kolizji. Sporo z nas nie ma świadomości jak powinno jeździć się w grupie. Pozwolę sobie dla polepszenia bezpieczeństwa na drogach podać link do stronki prezentującej aktywnie podstawowe zasady stosowane przy jazdach grupowych .
http://www.sunsethog.com/groupRiding.html
1.Podczas wspólnych wyjazdów każdy uczestnik ponosi osobistą i samodzielną odpowiedzialność związaną z uczestnictwem w wyjeździe i poruszaniem się po drodze.
2. Przy wyjazdach w grupie każdy z uczestników odpowiada samodzielnie za zachowanie należytej ostrożności i przestrzeganie przepisów prawa o ruchu drogowym.
3. Uczestniczy wyjazdów powinni posiadać stosowne i aktualne ubezpieczenia oraz uprawnienia do prowadzenia pojazdu.
Zbiórka przed wyjazdem:
•przyjeżdżając na miejsce zbiórki miej zbiornik paliwa napełniony;
•jedziemy w dalszą trasę i robimy przerwę na stacji paliw, wszyscy tankujemy
do pełna i opróżniamy pęcherze.
Dobry prowadzący:
•dobrze jak poinformuje nas gdzie jedziemy,
•rusza, włącza się do ruchu dopiero gdy wszyscy są przygotowani do jazdy,
•jeśli grupa motocykli jest duża, po ruszeniu jedzie przez jakiś czas powoli, żeby wszyscy mieli czas włączyć się do ruchu,
•nie pędzi na oślep przed siebie, zapominając że razem z nim jadą jego koleżanki i koledzy,
•jadąc przez miasto zdarza się, że cała grupa nie zdąży przejechać na zielonym świetle. Żeby ci jadący na końcu nie musieli przejeździć świateł na czerwonym świetle początek grupy, który opuścił już skrzyżowanie zwalnia i jedzie wolniej tak długo
aż pozostali dołączą do grupy.
Szyk na drodze:
•jedziemy naprzemiennie, czyli jeśli kolega przed Tobą jedzie lewą częścią pasa Ty jedziesz prawą, |
|
 |
|
|