A założę wam temat Panowie, bo chyba się właśnie ów sezon zaczął. Dziś wracając od rodziców z woj. mazowieckiego spotykało się watahy/grupy motocyklistów jak i samotnych jeźdźców.
Jedni zachowywali się z kulturką i klasą innych ponosiła wczesnowiosenna fantazja. Jako, użytkownik czterech kółek zacząłem mieć oczy dookoła siebie. Nawet jadąc w sznurku zamierzając wyprzedzać poprzedzające mnie auto, patrzę za mną jedzie Pan na motorze, puściłem mu kierunek w prawo, aby on nas najpierw wyprzedził, a później ja się zabrałem za wyprzedzanie aut.... przecież on miał lepsze depnięcie niż ja
No ale też wariatom musieliśmy ustąpić... zaczęli nas wyprzedzać a tu zonk... z naprzeciwka auta i wysepka na jezdni... przez chwilę był niezły kocił jak była wyspa motocyklista i auto równocześnie....
Także Panowie w czterech kółkach.... oczęta dookoła głowy.
PS. Zmuszony też byłem zadzwonić na 112 ponieważ na wysokości Solca Kujawskiego mądry ojczulek z synem jeździł na rolkach na krajowej 10, bez kasków bez odblasków... totalna nieodpowiedzialność... mam nadzieję, że szkieły zdążyły dojechać jak jeszcze jeździli cali i zdrowi.
Ja nie mogę, co za gestapo. A nie dało rady się zatrzymać i wytłumaczyć, że takie zabawy nie są zbyt bezpieczne??? tylko tak od razu policyjnie.
** Komentarz dodany przez: Michał: Pon 14 Mar, 2011 17:30 ** §2 "Dotyczy to w szczególności używania wulgaryzmów i słów obraźliwych (w tym agresywnego stosunku do innych użytkowników)."
Za to użytkownik Fledermaus dostał ostrzeżenie, od dnia dzisiejszego nie może pisać na forum. Było kilka próśb, ale najwidoczniej nie przyniosły one skutku.
Może jest mało piszących użytkowników, ale nie pozwolę na obrażanie kolejnych osób na naszym forum.
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 18:19
Tutaj macie Panowie arykuł
Cytat:
W niedzielę o godz. 14.10 doszło do tragicznego wypadku na dawnym pasie startowym pod Koronowem. Motocyklista uderzył w seata toledo. 29-letni mężczyzna zmarł w szpitalu im. Biziela w Bydgoszczy.
Jak dowiedzieliśmy się w Centrum Zarządzania Kryzysowego w Koronowie - rozpędzona yamaha R1 kierowana przez mieszkańca Pruszcza Pomorskiego uderzyła w seata toledo.
Dramat rozegrał się na drodze krajowej nr 56, na wysokości leśniczówki w Wilczym Gardle.
Natychmiast z Koronowa przyjechała karetka pogotowia, byli też policjanci i strażacy OSP. Motocyklistę na sygnale karetka odwiozła do szpitala im. Biziela w Bydgoszczy. Był w bardzo ciężkim stanie.
Kierowca seata toledo to 26-latek. Nie ucierpiał w wypadku. Jak nieoficjalnie się dowiedzieliśmy, to mieszkaniec pobliskich Tuszyn.
- Motocykl najechał na tył samochodu z taka siłą, że auto zmieniło tor jazdy - powiedział Maciej Osiński z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy. - Niestety dziś nad ranem dowiedzieliśmy się, że mężczyzna zmarł.
Przeczytaj też: Na ulicy Grunwaldzkiej w Bydgoszczy zderzyły się dwa samochody i motocykl [zdjęcia, film].
- Pierwszy słoneczny weekend i motocykliści wrócili na dawny pas startowy - komentują strażacy. - Ile tego lata będzie w tym miejscu wypadków z ich udziałem?
Poczytałem przez chwilę komentarze do artykułu... skąd w nas tyle zawiści...
Fakt już wiele osób tam zginęło, pewnie przez to, zwężyli ten pas. Ale taka prawda, że szaleńcy są na dwóch kółkach jak i na czterech kołach...
Szkoda człowieka.Sam fakt posiadania motocykla nie czyni z właściciela szaleńca.Tak samo jak posiadanie broni nie czyni z kogoś mordercy."Jadą" z motocyklistami jak z dziką świnią.Codziennie jest kilka śmiertelnych wypadków a te z udziałem motocyklistów są szczególnie nagłaśniane.I powiem wam coś-bardzo dobrze,że tak robią.Może to zmusi jednego z drugim do użycia mózgu,może pomyśli,że nie będzie odkręcał na maksa i wróci do domu na kołach motocykla a nie karawanem.Przecież jazda motocyklem to coś miłego,to kupa frajdy,hobby czy jeszcze coś tam ale napewno nie nic złego.Sami sobie zapracowaliśmy na opinię dawców czy szaleńców.
_________________ Motocykla i kobiety się nie pożycza .W tej kolejności.
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 22:33
Strażak SAM ma rację mówiąc, że szaleńcy są na dwóch i czterech kołach, z tym, że wypadki motocyklowych szaleńców są o wiele tragiczniejsze w skutkach, przez co bardziej szeroko komentowane, wzbudzają więcej przerażenia, bynajmniej w niektórych. Sam miałem "przyjemność", podczas jazdy motocyklem, być poszkodowanym przez motocyklowego "dresiarza". Bezpośrednio po wypadku biadolił "....co ja narobiłem, co ja narobiłem....!!!!" , natomiast ani razu nie zainteresował się mną, gdy leżałem w szpitalu, ani nigdy później, w przeciwieństwie do innych nawet nie znanych mi wcześniej motocyklistów, którzy wtedy udzielali mi pomocy. Dziękuję Wam. Przepraszam za te słowa prywaty, ale to w nawiązaniu do tematu, bo wśród wielu "około-nakielskich" motocyklistów, z którymi utrzymuję kontakty, a właściwie to tylko z takimi utrzymuję znajomość, są ludzie poważni i rozsądni, zwariowani są tylko na tle swoich motocykli. Dodam tutaj, że poczynania szaleńców motocyklowych, nigdy nie znajdują poparcia wśród naszej braci motocyklowej, która wie jak zachować się na drodze i nie szasta swoim i czyimś życiem. Jednocześnie z przykrością należy stwierdzić, iż w naszej okolicy jest kilkunastu takich, dzięki, którym często mówią o nas "..... o znowu jadą ci idioci.....dawcy narządów, itp", ale nie mamy wpływu na ich indywidualne wybryki. Troszkę poza tematem - Michale - brawo za decyzję. Dyskusja tak, kulturalna krytyka tak, głupie uwagi, posty nie w temacie - NIE!!!
Wysłany: Czw 17 Mar, 2011 23:31
Piotr, masz rację, możliwe, że wypadków motocyklistów jest mniej, ale w większości przypadków są one dość "spektakularne". A odnośnie tych kilku osób na motorach, to można porównać tą sytuację do właścicieli BMW i VW Golfów... o nich tez opinia nie jest zbyt dobra...
Przede wszystkim trzeba obycia z maszyną oraz nabrać szacunku do niej.Pamiętajcie czy samochód czy motor to tylko maszyna którą my kierujemy.
Witamy na forum
Dokładnie jest tak jak piszesz. Pamiętam dzień jak kupiłem swoje pierwsze tylnonapędowe V8. Było deszczowo a ja miałem do pokonania tylko drogę z Występu do Nakła i w najmniej oczekiwanym momencie auto mnie przeraziło... na krzyżówce ( na tej kostce ) ul. Bydgoskiej z ul.P.Skargi. Lekki nacisk na pedał gazu a auto wywinęło pięknego bączka. Byłem spocony jak szczur i bogu dziękowałem, że nikt nie szedł wtedy i nic nie jechało. Później jeszcze przez dobre kilka miesięcy uczyłem się auta i do dzisiaj śmiem twierdzić, że nie całkiem w pełni miałem nad nim kontrolę. Co poniekąd dało mi taki bufor bezpieczeństwa. No ale tak z reguły jest, że granica jest bardzo cieniutka i łatwo ją przekroczyć. Tak więc myślenie i zdrowy rozsądek w połączeniu z pokorą daje najlepsze efekty w postaci bezpieczeństwa na drodze.
Od maja startuję na kat A więc znowu będzie trzeba pokonać strach przed nowym ale jak mówią " tylko spokój nas uratuje " czego wszystkim życzę w nadchodzącym sezonie
_________________ "Jeśli robisz coś co podoba się Twoim rodzicom jesteś skończony. Natomiast jeśli wokół tego zaczynają kręcić się psy, szykuje się coś dobrego" BUK
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
Wysłany: Nie 27 Mar, 2011 00:46
Mogę podzielić się moimi spostrzeżeniami z drugiej z zaproponowanych imprez motocyklowych. Moim indywidualnym zdaniem - "porażka Kilkanaście namiotów handlowych, w których w większości przeniesiono towar ze sklepów na targowisko: nowe ubiory, gadżety, kaski, akcesoria, itp. Jedynie bodajże dwóch sprzedawców oferowało części ze swoich zbiorów. Może należy zgonić to na karb tego, iż to pierwsza tego typu impreza w Bydgoszczy. Organizator powinien się wstydzić, że od każdego "zwiedzającego" (potencjalnego kupującego) bazar, czyli inaczej targowisko, pobiera opłatę 10 zł, chyba na opłacenie ochrony, która pilnowała............... no właśnie nie wiem czego Zaznaczam, to moja opinia, to samo mógłbym kupić np. w Nakle na ul. Pocztowej.
Wysłany: Nie 27 Mar, 2011 10:14
Panie Piotrze, trochę to dziwne, że wchodząc na teren "targowiska" trzeba płacić... myślę, że ludzie się pewnie przez to troszkę zawiedli i impreza spaliła na panewce. Bo chyba lepiej najpierw się wyprowmować ponosząc większe koszta, niż od razu liczyć na wielkie zyski.
A może to nowa świecka tradycja, może na wejście na "Chemika" też już jest płatne.
Wiek: 46 Dołączył: 03 Mar 2010 Posty: 144 Skąd: Nakło nad Notecia
Wysłany: Sro 30 Mar, 2011 01:07
Piotr ma rację, że organizatorzy przesadzili z opłatami od potencjalnych kupujących. Tym bardziej, że to początki bazaru. Oczywista, że do bazarów organizownych w Łodzi, czy Poznaniu nie można porównywać. Jednakże uważam, że taki bazar ma rację bytu w naszym rejonie. A może tak jak było w ubiegłym roku w Pile? Sklep motocyklowy organizuje imprezę dla motocyklistów i wystawia swe akcesoria i zaprasza zaprzyjaźnione firmy z branży?
Odwiedziłem ostatnio nowy sklep,typowo motocyklowy na ul.Pocztowej.Sklep jak na nakielskie warunki ok.Tylko te ceny... Ze ściągnięciem jakichkolwiek podstawych rzeczy też nie ma problemu.Pomysł dobry.Zyczyć tylko powodzenia i żeby ta inicjatywa chwyciła.Jakby nie patrzeć to pierwszy taki sklep w Nakle.Rok temu zamawiałem tam kask.Szef przyjął zamówienie ok 10ej,kask odebrałem jeszcze tego samego dnia.Podejście do klienta też w porządku, a to ważne.Ogólnie wrażenie bardzo pozytywne .Czuje,że będę tam zostawiał sporo kasy.
_________________ Motocykla i kobiety się nie pożycza .W tej kolejności.
Wiek: 46 Dołączył: 03 Mar 2010 Posty: 144 Skąd: Nakło nad Notecia
Wysłany: Sro 06 Kwi, 2011 20:42
Serdecznie ZAPRASZAMY wszystkich motocyklistów na oficjalne ROZPOCZĘCIE SEZONU 2011 organizowane przez naszą sekcję motocyklową. Spotykamy się 7 maja o godzinie 12:30 na parkingu przy Biedronce. Całą grupą udamy się na Mszę świętą rozpoczynającą sezon,która odbędzie się w kaplicy w Występie o godzinie 13:00 . Potem rozmowy przy ognisku na torze crossowym w Paterku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum