|
Porady techniczne |
| Autor |
Wiadomość |
Norbi 1
Stały Bywalec

Wiek: 39 Dołączył: 29 Paź 2010 Posty: 88 Skąd: Majami Bicz
|
Wysłany: Pon 01 Lis, 2010 10:56 Porady techniczne
|
|
|
| Napewno nie raz przytrafiła się Wam usterka,że ręce opadły.I z pewnością przytrafi się jeszcze nie raz. |
_________________ Motocykla i kobiety się nie pożycza .W tej kolejności. |
|
|
|
 |
canada
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pon 01 Lis, 2010 21:03
|
|
|
| No.. np jak wypolerować chromy na plastiku ??? |
_________________ www.yamahamaxim750.pl |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 19:58
|
|
|
| Trafia się,że producent stosuje elementy plastikowe,na których jest chrom.To oczywiście z racji utrzymania niższych kosztów produkcji.Elementy takie polerujemy tak samo jak elementy metalowe pokryte chromem.Natomiast gorzej jest już z renowacją takich elementów. |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 07:15
|
|
|
| Panowie motocykliści,mam pytanie.W przyszłym sezonie mam zamiar przejść z pólsyntetyku na pełen syntetyk.Słyszałem już opowieści jak to zacierały się silniki po wlaniu syntetyku.Nie sądzę jednak,że jest to nagminne.Zaznaczę,że wszystkie przewody i kanały olejowe jak i miska olejowa zostały wyczyszczoe więc żadnych osadów nie ma prawa być.Proszę o opinię i porady.Silnik ma przebieg 45tyś.Ciśnienie na cylindrach od 12,3 do 12,8. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 23:52
|
|
|
| Norbi 1 napisał/a: | | Panowie motocykliści,mam pytanie.W przyszłym sezonie mam zamiar przejść z pólsyntetyku na pełen syntetyk.Słyszałem już opowieści jak to zacierały się silniki po wlaniu syntetyku.Nie sądzę jednak,że jest to nagminne.Zaznaczę,że wszystkie przewody i kanały olejowe jak i miska olejowa zostały wyczyszczoe więc żadnych osadów nie ma prawa być.Proszę o opinię i porady.Silnik ma przebieg 45tyś.Ciśnienie na cylindrach od 12,3 do 12,8. |
Hej. Syntetyk stosuje się do silników nowych lub z małym przebiegiem. Kolejność powinna być: synt. półsynt. mineralny. a nie odwrotnie. Kiedyś w aucie renault zmieniłem olej tak jak Ty chcesz, autko zaczeło palić litr oleju na 1000km. Myślę że jeżeli chodzi Ci silnik OK. to nic nie zmieniaj. Pozdr. |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 04 Lis, 2010 14:05
|
|
|
| Dzięki.Większość opinii jakie słyszałem o tym,żeby nie lać syntetyku,była związana z tym,że syntetyk wypłucze osady w silniku co doprowadzi do zaślepienia magistrali olejowej a w konsekwencji do zatarcia silnika.Ja miałem rozebrany silnik i osadów już nie ma.Tym się sugerowałem.Jeszcze raz dziękuję za radę.Tak na marginesie to cena syntetyku trochę odstrasza.Blisko 2x droższy. |
|
|
|
 |
wioslo
Gość
|
Wysłany: Sro 16 Mar, 2011 19:44
|
|
|
Mam problem z Suzuki GSX 750F. Kupiłem go trochę w ciemno. Problem polega na tym że po odpalenu musi być trzymany na nie mniej niż 3,5 tyś obrotów. Poniżej gaśnie.
Co może być przyczyną? dajcie proszę namiary na jakiegoś dobrego mechanika co wmiarę sprawnie by to zrobił. |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2011 09:01
|
|
|
| Może wystarczy potrzymać na ssaniu.Czy jak osiąga temperature pracy to też gaśnie?To wygląda na rozregulowane gażniki.Trzeba zacząć od najprostrzych rzeczy.Ja sprawdziłbym świece,wyczyścił i zsynchronizował gażniki.Jeśli nie jesteś w stanie zrobić tego we własnym zakresie to masz tu nr. dobrego mechanika.Dzwoń od 10ej. 52 386 07 89 |
|
|
|
 |
wioslo
Gość
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2011 20:10
|
|
|
| Rozgrzany też gaśnie. Świece już wymieniłem a gaźnik sprawdził mi mechanik do któtego dałeń mi nr. Nie mam pojęcia co może być. Kuzyn podejżewa że to możw coś z ciśnieniem na tłokach. |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2011 09:30
|
|
|
| Mógł też sprawdzić ciśnienie. Może być tak,że okaże się to jakimś duperelem albo moto faktycznie nadaje się do remontu. Ja wyjąłbym gaźniki i je konkretnie wyczyścił. Sprawdź też filtr powietrza. To najprostsza czynność. Z mierzeniem ciśnienia też nie ma problemu tylko silnik musi być zimny. Parę lat temu byłem u trzech mechaników. Przy mojej kawie zimny silnik klekotał i to dość głośno nawet jak na kawasaki. Opinia mechanika nr.1-wybite korbowody, opinia mechanika nr.2-łańcuszek rozrządu i napinacz do wymiany (wymienione i dalej klekotało) opinia mechanika nr.3-moduł(?). Po jakimś czasie doszedłem do przyczyny klekotania. Okazało się, że dysza na jednym z gaźników od wolnych obrotów była całkiem zapchana i jeden cylinder nie pracował. Więc tłok sobie latał. Wystarczyło przepchać dyszę, zmienić tą jedną świecę i po problemie. Pomyśl co by było gdybym zgodził się na kompletne rozebranie silnika (sama robocizna 1000zł). Do czego zmierzam. Metodą prób i błędów dojdziesz do przyczyny usterki. Jak wspomniałem wcześniej, może to drobnostka a może lepiej będzie tego gsx-a sprzedać na części. Nie daj się tylko naciągnąć na jakieś wielkie remonty i wymiany za setki złotych. No i podstawa - serwisówka do motocykla. |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 16:47
|
|
|
| Do gościa "wioslo"-jak już zrobisz swojego gsx-a to napisz co było powodem takiej pracy silnika.Pytam z czystej ciekawości. |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 13:03
|
|
|
| Witam kolegów.Mam pytanko,kto w Nakle,w warsztatach wulkanizacyjnych wyważa koła do motocykli? |
|
|
|
 |
bajzel
Początkujący

|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 20:05
|
|
|