FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Wędkarstwo
Autor Wiadomość
Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011 11:55   Wędkarstwo

Siemanko, właśnie znalazłem ciekawie zapowiadający się temat o stawach w naszej okolicy:
forum.wedkuje.pl
Pozwolę sobie skopiować posty i mapki (bo widoczne są tylko dla zalogowanych). Dodawajcie swoje propozycje :)

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011 11:59   

Pierwsza propozycja: Małocin.
6 km od Nakła, cena 5 zł/dzień.
Ryb sporo (widać po ilości narybku) choć mi samemu wpadają regularnie tylko karasie srebrzyste (całkiem ładne). Unikam weekendów, bo wtedy ludzi jest sporo i trudno posiedzieć w ciszy.
Mankamentem jest brak ławeczek i cienia. Ale są worki na śmieci i bardzo ładny dojazd samochodem (można zostawić na górce tak, iż jest widoczny z łowiska).

Kolejne miejsce: Sadki, staw(y?) przy drodze na Dębowo,
około 12 km od Nakła, 15 zł/dzień
Staw zaznaczony na zdjęciu na czerwono znajduje się w ładnym ogrodzie w pobliżu domu właściciela. Jest dość duży i otoczony roślinnością. Dojazd - marzenie.
Nie jestem pewien, czy pozostałe 2 stawy (nieco mniejsze, zaznaczone na niebiesko) też należą do tego samego właściciela i czy można na nich łowić - mile widziana informacja.

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 18 Cze, 2011 12:11   

Za młodu chodziłem wędkować, teraz to już przeszłość... ale z tego co wiem co niektórzy jeżdżą na łowisko w Gorzeniu, tam przy moście... więcej Ci Krzych, nie powiem, bo nie jestem w temacie.

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 12:03   

Czy Krzych, był na zawodach :?:

Nakielski Czas z dnia: 01.09.’11r. NR 35 napisał/a:
W GORZENIU UDOWADNIANO, ŻE WĘDKOWAĆ KAŻDY MOŻE

Michał Centkowski pokonał rywali

Wędkować każdy może. Starali się to udowodnić mieszkańcy Gorzenia (gm. Nakło). W sobotę, 27 sierpnia, wzięli oni udział w konkursie wędkarskim zorganizowanym w Gorzeniu. Dobra zabawa, słodki poczęstunek i nagrody to recepta na udaną integrację.
Miejsce do wędkowania udostępnił Marek Blamowski. Konkurs wędkarski został zorganizowany przez Radę Sołecką w Gorzeniu i miejscowy klub LZS Zieloni. Jego celem była integracja wsi. Dorośli, młodzież i dzieci wspólnie spędzili ten dzień.
Na ponumerowanych stanowiskach można było łowić ryby przy użyciu dwóch wędek. Zawodnikom sprzyjała nie tylko pogoda, ale także atmosfera podczas zawodów. Całe rodziny gorąco kibicowały wędkarzom.
- Nikt nie odszedł z pustymi rękoma. Wędkarze otrzymywali sprzęt wędkarski, a także po jednym dorodnym karpiu - mówi sołtys sołectwa Gorzeń Jerzy Mrówczyński. Drobne rybki z powrotem wpuszczano do stawu. Może doczekają kolejnych zawodów.
Całość konkursu zakończono komisyjnym ważeniem złowionych ryb. Poniżej prezentujemy nazwiska osób, które uplasowały się na najwyższych miejscach.
I miejsce Michał Centkowski - 6,32 kg złowionych ryb
II miejsce Mariusz Gruszyński -5,52 kg
III miejsce Krzysztof Flis - 2,5

Nawet ci, którym nie udało się niczego złowić, dobrze się bawili.
Wędkowaniu towarzyszył słodki poczęstunek. Zawodnikom dopingowały rodziny i znajomi.
- W moim odczuciu impreza należy do udanych. Mam nadzieję, że częściej uda się nam organizować tego typu przedsięwzięcia - stwierdza Mrówczyński, dziękując wszystkim za udział.
Pozostaje podzielać te nadzieje i czekać na kolejne zawody w Gorzeniu.
MD

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 14:21   

Ciekaw jestem, jak wygląda dopingowanie wędkarza. Wydzieranie się w stylu "Dawaj, dawaj!" czy pomponiary wokół?

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 18:08   

Raczej podczas wędkowania trzeba być cicho, by nie spłoszyć ryb... więc może okrzyki na migi?

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 08:18   

Wybierzcie się kiedyś na takie zawody - to wbrew pozorom emocjonujące zajęcie.
Ostatnio w Olku odbyły się I Mistrzostwa Powiatu Samorządowców o Puchar Starosty (który w efekcie trafił w ręce drużyny "gospodarzy" - reprezentacji Starostwa).
Zgodnie z zapowiedziami organizatorów, od przyszłego roku ruszyć ma samorządowe Grand Prix - cykl 5 konkursów, każdy na akwenie w innej gminie naszego powiatu.

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 14:28   

Ooo...to bardzo ciekawie. :) Szkoda, że Nakło nie inwestuje w inne sporty, np. jazdę konną. Z tego co się orientuję, conajmniej dwie osoby mają 2-3 konie w Nakle, a to, uwierzcie mi, u osób prywatnych w mieście wcale nie tak mało. Poza tym wokoło nas są stajnie...w Nakle moznaby wykorzystać któryś teren zielony za zabudowaniami... Albo, no nie wiem, zakon rycerski czy coś w tym guście...?

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 21:00   

:offtopic: Krzych, gdzie ty byłeś jak Cię nie było :?:

Ale wracając do tematu... szkoda, że o takich inicjatywach dowiadujemy się po czasie. Pewnie zaraz wskażesz informacje w sieci... o tych zawodach... jak byłem dzieciakiem chodziło się wędkować, jednak nie stało się to moim wielkim hobby.

Odpowiedz do tematu