FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont przejazdu
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 13:18   Remont przejazdu

A powiedzcie mi jak wygląda sytuacja w związku z tym remontem:

http://naklo.pl, z dnia: 25.07.2011r napisał/a:
Zakład Linii Kolejowych w Bydgoszczy, informuje, że w dniach od. 01.08.2011 r., od godz. 8.00 do 12.08.2011 r. do godz. 20.00, przystępuje do remontu nawierzchni w przejeździe kolejowym w ciągu drogi wojewódzkiej nr 241, ul. Pocztowa w [http://forum.naklo.pl]Nakle nad Notecią[/url].
W związku z tym, w podanych wyżej dniach i czasie będzie zamknięty dla ruchu kołowego przejazd kolejowy w ciągu drogi 241, ulica Pocztowa.
Zatwierdzony przez Urząd Marszałkowski w Toruniu czasowy projekt organizacji ruchu przewiduje objazd ulicami Krzywoustego, Gimnazjalną i Mickiewicza. W tym okresie ulica Gimnazjalna od ulicy Krzywoustego do Mickiewicza będzie ulicą jednokierunkową o kierunku jazdy do ulicy Mickiewicza.
Przewiduje się także podporządkowanie ruchu na ulicy Mickiewicza - skrzyżowanie z ulicą Gimnazjalną od strony ulicy Staszica z pierwszeństwem ruchu z ulicy Gimnazjalnej.

Plan zmiany organizacji ruchu w załączniku.

źródło UMiG Nakło

załącznik: :link:

jaromir 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 13:23   

Drogi Michale... Jakby Ci to powiedzieć ... No zamknięty przejazd jest :dash:
Wczoraj widziałem tylko debatujących robotników :karanie:

jaromir 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 02 Sie, 2011 20:36   

Właśnie przejeżdżałem tuż obok przejazdu na rogu pocztowej i dworcowej. No przyznam, że nieźle tam grzebią w ziemi bo nieźle rozkopali.
Już koleżanka Rozbójniczka wspominała w innym poście, że troszkę zmieniono na czas remontu organizację ruchu.
Gimnazjalna od skrzyżowania z krzywoustego jest jednokierunkową - nie można zjeżdżać w dół z mickiewicza, o czym wielu kierowców nie wie bo oczywiście nie patrzą na znaki !!!!
Z mickiewicza można skręcić jedynie na Dąbrowskiego lub przez most cukrowski. Także radzę zwrócić uwagę, że na czas remontu wyjeżdżający z gimnazjalnej na mickiewicza mają pierwszeństwo!!! Zatem uważać i uważać a przede wszystkim patrzeć na znaki :-))

cwaniak 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 18:39   

Póki co to właśnie zmiany na ul. Gimnazjalnej najbardziej zagrażają bezpieczeństwu ruchu.

Zbyt duża rzesza kierowców jeździ na pamięć całkowicie ignorując znaki, a cały objazd jest niewątpliwie dobrze oznakowany.

Na ul. Mickiewicza trzeba być ślepym, że nie zajarzyć, że nie można wjeżdżać w ul. Gimnazjalną. Pasy do lewo/prawo-skrętów są zablokowane pachołkami. Ponadto ul. Mickiewicza wyposażona w znaki zakaz skrętu w lewo/prawo w ul. Gimnazjalną. Przy wyjeździe z os. K Wielkiego jest ustawiony znak nakaz jazdy w lewo lub prawo, a ponadto przy wjeździe do ul. Gimnazjalnej jest znak zakaz wjazdu.

Konieczne jest, aby ul. Gimnazjalna na tym odcinku była jednokierunkowa ze względu na poruszające się pojazdy ciężarowe z naczepami. Przyuważcie, że taki pojazd musi w całości zająć drugi pas ruchu, aby się 'złamać', a przy dużym natężeniu ruchu, gdyby droga była dwukierunkowa byłoby to niemożliwe. Wcześniej szeroki wjazd na również jednokierunkowy przejazd na ul. Pocztowej umożliwiał im bezkolizyjny przejazd.

Dużo osób wjeżdżających pod prąd na ul. Gimnazjalną zostało uhonorowanych mandatami przez niebieskich panów, a nawet miało tam miejsce zdarzenie drogowe, także lepiej patrzeć jak się jedzie.

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 23:56   

Podzielam opinie "cwaniaka" - podstawą decyzji o jednokierunkowym ruchu na Gimnazjalnej są pojazdy ciężarowe z naczepami.

Byłem świadkiem jak kierujący takim "potworkiem" wjechał w Gimnazjalną a na przeciw zjeżdżały ze 2 auta pod prąd - czysta paranoja bo znaki były czytelne i to dziwi najbardziej...
Były klaksony, hamowania... całe szczęście chyba bez stłuczki.

Poza tym incydentem, to głównie samochody na nakielskich "blachach" jeżdżą na przysłowiowe "droga na pamięć".

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pią 05 Sie, 2011 10:18   

aż strach wyjechać na drogę...

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 09:50   

Remont zakończony:

kurier-nakielski.pl, z dnia: 12.08.'11r napisał/a:
W dniu 12 sierpnia 2011 roku po przeprowadzonej wymianie torowiska na przejeździe kolejowym w ciągu drogi wojewódzkiej nr 241 przy ul. Pocztowej w Nakle nad Notecią przywrócono poprzednią stałą organizację ruchu. Prace zostały rozpoczęte w dniu 1 sierpnia 2011 roku i miały zostać zakończone do dnia 14 sierpnia 2011 roku, których wykonawcą było Pomorskie Przedsiębiorstwo Mechaniczno-Torowe Sp. z o.o. w Gdańsku. Jeszcze przed godz. 17:00 dnia dzisiejszego obowiązywała tymczasowa organizacja ruchu z wyznaczonym objazdem, po godz. 18:00 pierwsze samochody już mogły przejechać wyremontowanym przejazdem. Skończyła się udręka dla kierowców jeżdżących przez Nakło nad Notecią, a na wysokości zadania stanęła w/w firma z Gdańska wykonująca przebudowę.

tekst i zdjęcia: Zbigniew Kubisz

źródło i zdjęcia :link:

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 10:44   

Czytelnik napisał/a:
Remont zakończony:

kurier-nakielski.pl, z dnia: 12.08.'11r napisał/a:
W dniu 12 sierpnia 2011 roku po przeprowadzonej wymianie torowiska na przejeździe kolejowym w ciągu drogi wojewódzkiej nr 241 przy ul. Pocztowej w Nakle nad Notecią przywrócono poprzednią stałą organizację ruchu. Prace zostały rozpoczęte w dniu 1 sierpnia 2011 roku i miały zostać zakończone do dnia 14 sierpnia 2011 roku, których wykonawcą było Pomorskie Przedsiębiorstwo Mechaniczno-Torowe Sp. z o.o. w Gdańsku. Jeszcze przed godz. 17:00 dnia dzisiejszego obowiązywała tymczasowa organizacja ruchu z wyznaczonym objazdem, po godz. 18:00 pierwsze samochody już mogły przejechać wyremontowanym przejazdem. Skończyła się udręka dla kierowców jeżdżących przez Nakło nad Notecią, a na wysokości zadania stanęła w/w firma z Gdańska wykonująca przebudowę.

tekst i zdjęcia: Zbigniew Kubisz

źródło i zdjęcia :link:

Mwhah, bo na Trójmieście można polegać :D Przynajmniej ja jeszcze się nie zawiodłam.
Ok, przejazd zrobiony... a co ze schodami? Wie ktoś cokolwiek?

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 11:46   

A ja jestem ciekaw jak będzie wyglądał ten przejazd po zimie i większych mrozach... czy powstaną nierówności, ale miejmy nadzieje, że wszytko będzie w porządku.

Odnośnie schodów... to chyba tak szybko ich nie wyremontują, nie wiem czy część ich nie należy do miasta, a część do PKP.

Sejtan80 
Początkujący

Wysłany: Pon 15 Sie, 2011 15:36   

Ale chyba nawet szybko im poszedł ten remont, nie?;)

Michał napisał/a:
Odnośnie schodów... to chyba tak szybko ich nie wyremontują, nie wiem czy część ich nie należy do miasta, a część do PKP.

Najwyżej odnowią co drugi schodek i pół kładki. :lol:

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Sob 20 Sie, 2011 10:46   

Dla kolegi Sejtan80,

Nakielski Czas, z dnia: 04.08.2011 nr 31 napisał/a:

"SPRAWĄ ZAJĘLI SIĘ JUŻ NASI RADCY PRAWNI"
Kładka do likwidacji?
Niektórzy nie zgadzają się na tak kosztowny remont wyłączonej na razie z użytkowania kładki nad torami i ulicą w pobliżu nakielskiego PKS-u. Twierdzą, że jest ona zbyteczna, patrząc na częstotliwość, z jaką przez Nakło przejeżdżają pociągi.
Nakielski samorząd gminny nie wie jeszcze, jakie są rzeczywiste koszty przeprowadzenia remontu kładki. Mówi się nawet o 150 - 200 tys. złotych. - Po wykonaniu kosztorysu będziemy mogli ogłosić przetarg - informuje zastępca burmistrza miasta i gminy Nakło Piotr Kalamon. Wiadomo jednak, że koszty remontu przejścia nie będą małe, dlatego samorząd gminny chce, aby w kosztach partycypowała „kolej". Ta jednak w odpowiedzi na pismo samorządu w tej sprawie poinformowała, że nie praktykuje czegoś takiego. Poza tym kładka jest gminna. - Sprawą zajęli się już nasi radcy prawni - stwierdza Kalamon. Samorząd chce wykorzystać to, że w obowiązku „kolei" jest konserwacja elementów spodnich kładki. Można by więc prześledzić, kiedy ostatnio przeprowadzano konserwację. -Wiadomo, że PKP boryka się z problemami finansowymi. Robi więc wszystko, żeby zgodnie z prawem nie dopełniać swoich obowiązków - zauważa Kalamon.
Okazuje się, że niektórzy nie zgadzają się na tak kosztowny remont. Potwierdzają to wpisy na naszym forum internetowym. Oto niektóre z nich: „Warto się zastanowić nad likwidacją kładki. Nastały inne czasy. Pociągi teraz kursują bardzo rzadko. Nie to, co kiedyś. Dzisiaj da radę przeżyć przejazd kilku pociągów w ciągu dnia. Jeżeli pociągi kursowałyby częściej, to warto byłoby się zastanowić nad budową kładki w pobliżu ul. Staszica oraz wiaduktów drogowych nad torami", „Albo PKP daje 90 procent kwoty, albo zamyka się kładkę".
- Osobiście uważam jednak, że kładka jest zbyteczna Mało osób z niej korzysta, zwłaszcza z tej części nad torami. Więcej osób korzysta z nadziemnego przejścia nad ulicą - zauważa Kalamon. - Częstotliwość, z jaką przez Nakło przejeżdżają pociągi, jest tak małą że mało kto korzysta z przejścia nad torowiskiem-dodaje. Jednocześnie zauważa on, iż koszty rozbiórki kładki też nie byłyby takie małe.

MP

Przepraszam, że poza tematem… ale mam wrażenie, że po trzykroć jest powtarzana informacja, tak aby artykuł wydawał się dłuższy ;)

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Sob 20 Sie, 2011 13:02   

Wyłączona? Wczoraj jechałam do Bydgoszczy przez te okolice i wydawało mi się, że wejście od strony PKSu jest otwarte...

Sejtan80 
Początkujący

Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 11:56   

Uczniowie korzystają z tej kładki robiąc z niej miejsce spotkań i punkt widokowo-obserwacyjny.:P

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 13:07   

Sejtan80 napisał/a:
Uczniowie korzystają z tej kładki robiąc z niej miejsce spotkań i punkt widokowo-obserwacyjny.:P

I miejsce do robienia zdjęć. ALe jeszcze niedawno kładka była obustronnie zamknięta...

Odpowiedz do tematu