FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
"Nakielskie drajwery"
Autor Wiadomość
paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 01:33   "Nakielskie drajwery"

Każdy kto choć raz przejechał przez Nakło samochodem, wie, że nie jest łatwo. Ja mam tą "nieprzyjemność" przez 5 dni w tygodniu.

Wracając do tematu.

Są w Nakle przedziwne miejsca, gdzie ta większa połowa "nakielskich drajwerów" niedość, że jedzie na czuja :bawic: to na dodatek twierdzi, że to oni mają rację.

Przykłady:

1. Parking przy Tesco. Garstka kierowców uznaje zasadę prawej strony i prawidłowo, ale tłumy ludzi chyba nie słyszały o takiej zasadzie.. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie oni ustalają pierwszeństwo... Chyba na takiej, że ta co jest najszersza to ta ma pierwszeństwo.

2. Osiedlowe uliczki. Ta sama sytuacja co przy tesco. Wszędzie gdzie nie ma znaków obowiązuje zasada prawej strony, ale i tak chyba mało kto o tym wie bo gdy kogoś przepuszczam to wielu stoi i patrzy na mnie jak na idiotę...

3. Skrzyżowanie rynku, ulicy długiej i bydgoskiej.... Latem namalowali nowe pasy i ciekawe strzałeczki. Jeżeli jedziemy od strony Paterka to mamy rozjazd na dwa pasy. Pierwszy prawy pas połączony lekko z przystankiem autobusowym jest tylko i wyłącznie do skrętu w ulicę Długą, ale i tak wielu zjeżdża już niemalże na przystanek i wali tym pasem prosto i skręca dopiero w Bydgoską....

Macie jakieś inne przykłady ? Może wspólnie dowiemy się czegoś nowego o zasadach ruchu drogowego w Nakle.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 10:52   

Problem z tą prawą stroną jest wszędzie na każdym parkingu i na osiedlowych uliczkach. Czy to Nakło czy Bydgoszcz. Po prostu w takich miejscach trzeba bardzo uważać.

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 14:43   

Dużo zależy od rejestracji, jaką posiadasz. Często jest tak, że mając w rejestracji CB nie mam pierwszeństwa, mimo że je mam.

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 23:05   

Mnie jeszcze zastanawia w Nakle jedno skrzyżowanie. A mianowicie skrzyżowanie (o ile to można nazwać skrzyżowaniem, bo nikt tak do konca nie wie) staszica z ulicą olszewską i wyjazdem z osiedla muzykantów (ulicą Moniuszki). Tam jest jakaś masakra. Już raz z jednym Panem prowadziłem dyskusje na środku tego omawianego tutaj obiektu :lol: Do porozumienia nie doszliśmy. Blisko było do wezwania policji. Każdy miał swoje racje. Wg mnie to powinno być uznane jako skrzyżowanie i nie byłoby problemu. Bo jeżeli to nie jest skrzyżowanie to nikt tam nie jeździ zgodnie z prawem i nie wskazuje kierunku jazdy kierunkowskazem.

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 23:23   

Wg mnie każde takowe połączenie dróg jak to co opisałeś jest skrzyżowaniem. To na Olszewkę nie jest wyjątkiem - podejrzewam że gdybyś wezwał policję to przyznaliby Tobie rację.
Jeśli chodzi o kierunkowskazy (albo bardziej ich brak) to jest jeszcze jedno skrzyżowanie (!) - wyjazd z potulickiej w bydgoską. Dla niektórych kierowców to chyba obciach wychylić "wajchę" kierunkowskazu wjeżdżając w bydgoską lub w potulicką (chociaż tutaj jest jeszcze dodatkowy wysiłek dla ręki bo "wajchę" należy dość sprawnie "odhaczyć" ze wzgl. na zjazd do Biedronki).
Podobnych "krzyżówek" znaleźć można jeszcze kilka. Ale ogólnie jest :dance:

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 23:31   

No akurat to skrzyżowanie o którym mówisz wg kodeksu drogowego nie wymaga używania kierunkowskazu - czytałem na ten temat ostatnio w autoświecie.. Przynajmniej wtedy gdy nie zmieniasz pasa i kierunku ruchu. Gdy przykładowo jedziesz od rynku do występu potulicką to wg mnie lepiej nie używać - nie zmieniasz kierunku ruchu, ani pasa a tylko przez zbyt długie trzymanie na "kierunku" wprowadzasz w błąd tych co wyjeżdżają z biedrony. Są tacy co używają, ale myślę, że tam to akurat zbędne, no chyba, że jedzie się non stop bydgoską - więc przecina się pas ruchu z potulickiej no to oczywista sprawa - "kierunek" się należy.

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 23:38   

lotar napisał/a:
Wg mnie każde takowe połączenie dróg jak to co opisałeś jest skrzyżowaniem. To na Olszewkę nie jest wyjątkiem

Tam głownie chodzi o kwestię pierwszeństwa. Moniuszki jest w strefie zamieszkania i jeżeli to skrzyżowanie jest skrzyżowaniem to oni powinni wyjeżdżać jako ostatni, zaraz za tymi z olszewki. A często jest tak, że Ci z moniuszki wymuszają pierwszeństwo na tych z olszewki bo twierdzą, że wyjeżdząją na drogę z pierwszeństwem i dopiero za chwilę jest wyjazd z olszewki (nie widzą tam skrzyżowania) i właśnie ja w takiej sytuacji byłem wyjeżdzając z olszewskiej a na dodatek Pan z wiśniowej Cariny wyjeżdżał z moniuszki i wjeżdzał w olszewską to już w ogóle był sajgon... Stanął mi przed samochodem bo ja go oczywiście strąbiłem i dyskutował, groził etc.

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 23:49   

No to miałeś sporo wrażeń ;)
Wracając do tej krzyżówki Potulicka-Bydgoska - możesz oczywiście mieć rację. Zdawałem na ten święty dokument (prawko) jak nas uczyli aby na "rondzie" z pierwszeństwem włączać "kierunkowskaz" - jadąc prosto - jako prawy... Stare przyzwyczajenie - ale poczekam może ktoś z szanownych użytkowników forum jeszcze się na ten temat wypowie ;)
(widzę że też nie dosypiasz)

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 00:05   

No zjazd z ronda tylko prawy. Choć są tacy co i lewy włączają.

(Pracuje od 12 do 22, teraz dopiero zaczynam wolne popołudnie :D , Jutro jadę na uczelnie na 11 i odwlekam ten moment jak najdalej... :ct: )

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 07:17   

lotar, tu akurat na tej Bydgoska/Potulicka to paniekierowniku, ma rację, tam nie trzeba włączać kierunku. Ale przyczepiłbym się już ludzi którzy jadą od rynku w stronę ulicy Potulickiej i mijają krzyżówkę ze Staszica, ja wiem, że się nie zmienia kierunku jazdy, ale wg znaków z "głównej" zjeżdża się w podporządkowaną. A po drugie, łatwiej jest włączyć się wtedy kierowcom którzy jadą właśnie w kierunku rynku.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 12:40   

Tak jak wszyscy mówią na potulickiej nie trzeba włączać kierunkowskazu. A tam nie Staszica tylko chyba Skargi miało być

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 22:39   

To ja mam takie małe spostrzeżenie....

niestety większość kierowców przesiadając się z malucha do troszkę lepiej wyposażonego auta "zdurniało".... już wyjaśniam dlaczego. Zapalają wszystkie możliwe światła jakie posiadają w aucie.... tak chodzi mi o światła przeciwmgłowe przednie. Wyjaśnijcie mi proszę co kieruje tymi ludźmi :?: Chęć pokazania innym jak to dobrze wyposażone auto mają :?: Chodzi mi szczególnie o sytuację, gdy jest mokro... przecież, takie światła tak oślepiają innych uczestników, że normalnie bym takiemu :karanie: , już nie wspominam o tym, że co niektórzy po wymianie żarówki świecą tam gdzie nie powinni...

Ach tak musiałem się wyżalić... wybaczcie :(

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 22:41   

Poza tym w warunkach dobrej widoczności takie świecenie przeciwmgłowymi jest zabronione.

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 21:44   

A ja sobie włączam od czasu do czasu halogeny (oczywiście jak pusto na drodze) bo mi w nich woda stoi i chce żeby się przesuszyły :D

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 23:33   

paniekierowniku, zdradź mi zatem czym szusujesz - a samego nr rejestracji nie kojarzę...
Skoro woda w halogenach to już jakiś "tępy" chyba jestem :pijak:

Odpowiedz do tematu