FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabytkowe Hobby
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 20:51   Zabytkowe Hobby

O kogo chodzi.

No właśnie. Może nie przypadkowo znaleziona strona, ale znalazłem:

http://www.zabytkowe-autobusy.pl/kontakt.html

Tą osobą jest Pan Artur Lemański z Paterka i jego hobby. Ze strony Pana Artura wynika, że posiada trzy ogórki na swoim stanie. Nigdy ich na żywo nie widziałem tych z Paterka. Ale takim wozem byłem dowożony w latach '80 do szkoły... no a kierowcą był Pan Serafin i trzymał porządek w swoim autobusie.

A tu widać Pan Artur także obdarza wielkim szacunkiem swoją kolekcję:

zdjęcie pochodzi z www.bydbus.cba.pl

Więcej zdjęć można zobaczyć w tym :link: -u

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 21:09   RE: Zabytkowe Hobby

wspaniała kolekcja żeby jeszcze je kiedyś zobaczyć w ruchu
Ostatnio zmieniony przez Fledermaus Sro 31 Mar, 2010 21:09, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 21:20   RE: Zabytkowe Hobby

Szkoda, że w tej galerii autobusowej nie ma autobusu marki San H-100, który mnie woził do szkoły na początku lat 70-ych. Jeżeli kogoś interesuje stara motoryzacja, polecam muzeum w Otrębusach k.Warszawy. Tam też można obejrzeć "ogórka". Ogromne zbiory, jak na prywatne przedsięwzięcie. Muzeum posiada stronkę www, ale jest na niej zaprezentowana tylko nieliczna część zbiorów. Byłem niedawno odwiedzić ten przybytek, z moim przyjacielem, również miłośnikiem dawnej motoryzacji. Wrażenia ogromne. Należy doceniać poczynania takich zapaleńców jak ten pan z Paterka, ponieważ przedmiot jego hobby jest duży i nie da się go schować w domu, a trzeba mieć wiele determinacji i niestety spore zasoby finansowe, żeby kultywować takie zainteresowania.
Ostatnio zmieniony przez Piotr Sro 31 Mar, 2010 21:23, w całości zmieniany 1 raz  

Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 21:26   RE: Zabytkowe Hobby

Piotr moim pierwszym autem był Polonez... w zeszłym roku miałem wielki zapał aby kupić Borewicza tak do '86 roku.... jednak kwestia finansowa, a także miejsce garażowania były by problemem. Nie mniej czasami zaglądam na forum fso auto klubu i czytam o poczynaniach chłopaków.

No a do ślubu jechałem Warszawą garbuską... wrażenia bezcenne :love1:

jozin 
wujek admin

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 21:30   RE: Zabytkowe Hobby

Ogórasy to były niezniszczalne i niezatapialne autobusy (jak onegdaj Andrzej Huszcza w żużlu ;) ).

Ostatnio (chyba w 1998 lub 1999 roku) miałem okazję (czytaj: uciechę) jechać tymże autobusem klubowym Orła Kcynia na mecz do Mroczy (bo akurat jechali przez Nakło i mnie zabrali). Doznania niezapomniane. Swoją drogą, jestem ciekaw czy jeszcze nim jeżdżą na mecze...

Kto nie miał okazji odbyć podróży ogórkiem ten nie zrozumie tego. Te autobusy pozostaną zawżdy w mej pamięci. Podobnym sentymentem darzę jeżdżące nadal stare Jelcze, które również niedługo czeka emerytura. A jakież one wygodne są... Tylko jechać i spać. Ponad połowa dzisiejszych autobusów nie ma tak wygodnych siedzeń.

Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 21:40   RE: Zabytkowe Hobby

jozin napisał/a:

Podobnym sentymentem darzę jeżdżące nadal stare Jelcze, które również niedługo czeka emerytura.

Chyba nie chodzi Ci o te miejskie Jelcze ;) tylko T-120 .. te rzeczywiście miały wygodne siedzenia.

Jednak wracając do ogórków, pamiętam jak będąc w technikum mieliśmy obowiązkową wycieczkę do Gdańska ('94 - '96 rok ) i także jechaliśmy ogórkiem... no i jadąc pod którąś z górek za Świeciem autobus jechał bocznym wolniejszym pasem, a nas "śmigały" nowsze autobusy... wtedy człowiek w technikum miał inne poglądy i było nie w smak jazda takim autobusem, "siara" , "obciach"... autobus był wiekowy i niestety zaniedbany, bo Pan kierowca zamykał autobus na kłódkę :biggrin2:

jozin 
wujek admin

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 21:43   RE: Zabytkowe Hobby

Tak, Jelcze T-120. Nie pamiętałem dokładnie nazw, bo się zbytnio tym nie interesowałem.

Jeszcze jeżdżą te autobusy z Inowrocławia do Bydgoszczy (obsługuje PKS Inowrocław). Polecam przejażdżkę :) .

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010 13:32   

To fotka dzięki uprzejmości stowarzyszenia Europejska Integracja 2000 - przejażdżkę takim sprzętem mieli okazję przeżyć nasi goście z Naklo w Słowenii :)

Michał 
Administrator

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 01:16   

Krzych napisał/a:
okazję przeżyć nasi goście z Naklo w Słowenii :)

I jak ich wrażenia z przejażdżki takim autokarem?

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 14:41   

Nie mam zielonego pojęcia. Wiem tylko, że słoweńscy Nakielanie cieszą się z naszej współpracy. Może oprócz samych przejazdów - bo "ostatnie 300 kilometrów jest płasko i nudno" jeśli chodzi o krajobraz w Polsce :)

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 22:28   

Nudno bym nie powiedział. Wystarczy wiedzieć gdzie można coś ciekawego zobaczyć.

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010 19:11   

Zważywszy, że u nich na powierzchni równej województwu podlaskiemu (czyli nieco większej niż nasze) są i Alpy (z Naklo widać je doskonale), i 50 kilometrów wybrzeża, to faktyczne na naszym niżu może się dłużyć, jadąc 70 km/h ;)

GREG 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010 06:27   

Ostatnio w sobotę i niedzielę Artur ogórkiem brał udział w Rajdzie Weteranów po Ziemi Mogieleńskiej. Nadnoteckie Sokoły też tam były. Oj można było pooglądać fajne stare autka. Syrenki, Trabanty, Warszawy, Skody, Polonezy.......

GREG 
Stały Bywalec

Wysłany: Sro 12 Maj, 2010 22:02   

Artur swoim OGÓRKIEM zawiózł sztandar na mszę rozpoczynającą sezon motocyklowy do mroczy. Brawo ! Pięknie się autobusik prezentował na trasie naszej parady motocyklowej. Dzięki

Odpowiedz do tematu