|
Piwko - browar Czarnków i Gontyniec |
| Autor |
Wiadomość |
Palik
Początkujący

|
Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 23:24 Piwko - browar Czarnków i Gontyniec
|
|
|
Ostatnio wiele dobrego słyszałem o piwkach tych browarów(już teraz chyba to już jest jedna firma).
Gniewosza ciemne znalazłem w realu w Bydzi i jak dotąd to najlepsze piwko ciemne jakie piłem. Liczyłem też tam znaleźć Ciemne Noteckie, ale nie było. Jak ktoś wie gdzie w okolicy można jeszcze te piwka kupić będę wdzięczny za cenną informację . |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2011 00:11
|
|
|
Palik, Czarnków został sprzedany i nie wiem co się teraz dzieje, bo w Żabce nie mogę dostać, w Realu też wymiotło... a ten sklep chyba stanie się moim głównym zaopatrzeniowcem... fajny temat i widzę, że smakoszy piwa jest więcej, a nie sików z kompanii
Poniżej zdjęcie
Noteckie Niskopasteryzowane
- ekstrakt: 12,1%;
- alkohol: 5,6%;
- butelka: 0,33 l
- typ: jasne;
- rodzaj: lager; niskopasteryzowane
Na zdjęciu nie wszyła taka ładna pianka jak się naleje od razu, ale wyglądało efektownie
Pifko ma fajną goryczkę i z każdym łykiem smakuje lepiej... i do tego nie jest mocno nagazowane... zawartość opakowania jest w sam raz na zaspokojenie pragnienia, jako, że odkryłem je nie dawno więc warto będzie spróbować je w gorące upalne dni...np po skorzeniu trawy
Kolejne zdjęcia i opisy tych małych "bączków" będę zamieszał tutaj o ile Palik się nie zezłości |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2011 00:16
|
|
|
Eee... gdzieś to wyrwał i dlaczego denerwujesz człowieka o tej porze tak smacznymi przykładami ? |
_________________ "Jeśli robisz coś co podoba się Twoim rodzicom jesteś skończony. Natomiast jeśli wokół tego zaczynają kręcić się psy, szykuje się coś dobrego" BUK |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2011 00:32
|
|
|
Matys13, Rywal Bydgoszcz... jak pisałem w innym temacie, Panie/Panowie porzuciłem piwa korporacyjne... tych sików z dużych browarów już nie tknę... za dużo się o nich naczytałem, a wole wesprzeć małe lokalne browary
No to Matys13, na dokładkę:
Noteckie Eire
- ekstrakt: 14,1%
- alkohol: 5,6%
- butelka: 0,33 l
- typ: ciemne
- rodzaj: lager; pasteryzowane
Na załączonym obrazku widzicie, że pifko jest ciemne, też nie uzyskałem "bujnej" piany ponieważ lałem do pokelka delikatnie po ściance
Piwko jest delikatnie słodkawe, tak jakby karmel delikatnie spalony... ale pewnie każdy będzie miał inne odczucia... a co najlepsze w składzie piwa jest : słód jęczmienny, chmiel, wodę i drożdże, nie ma w nim cukru ani słodzika.. więc jestem ciekaw jak się zyskuje taki "słodkawy" smaczek..
Piwko zaproponowałbym Paniom, zawartość opakowania w sam raz na zaspokojenie pragnienia.... |
 |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Sro 20 Kwi, 2011 19:26
|
|
|
No ta pianka w tym Noteckim niskopasteryzowanym wygląda tak, jak by to był wynalazek. Często marketowe browce jak się przeleje do szkła, to właśnie taka niefajna piana zostaje.
Poza tym, nie wiem jak Wy, ale ja wolę z butelki ciągnąć. Przynajmniej w domu mi nie smakuje z kufla.
Michu, ogólnie fajny temat. Przynajmniej, dzięki tym fotkom, kolorowo się na forum zrobiło . I apetycznie. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Sro 20 Kwi, 2011 22:10
|
|
|
pisałem, że lałem wolno po ściance więc może efekt pianki nie jest imponujący, zresztą zbytnio nie lubię piany.... a co do picia tych browarków ... to na pokaz są lane do pokelka...
tak wyciągam zimnego browarka ze spiżarni, bądź lodówki i piję bezpośrednio z bączka...
PS. Kolejne browarki z Gontyńca czekają
PS2. W czerwcu będę wracał z Berlina, nie omieszkam zahaczyć o Witnicę, aby zaopatrzyć się w piwa z miejscowego browaru , jak będą chętni to może jakaś ściepa i co nie co przywiozę |
 |
|
|
|
 |
Piotr
Stały Bywalec

Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
|
Wysłany: Wto 10 Maj, 2011 10:19
|
|
|
Przypadkowo natrafiłem w małym sklepie osiedlowym w Pile piwko Noteckie ciemne i od razu bez wahania i pytania o cenę nabyłem cztery (później żałowałem, że tylko cztery) . Baaaaardzo dobre- pod warunkiem, że jest się smakoszem piwa ciemnego |
|
 |
Palik
Początkujący

|
Wysłany: Czw 12 Maj, 2011 12:09
|
|
|
| Ja z kuzynem kupiliśmy na próbę różne marki piw - ciemne, niepasteryzowane itp. Jak doszliśmy do Gniewosza to kopara nam opadła. Żałowałem że mieliśmy tylko po jednym i że jest godz 22 bo Real w Bydzi już zamknięty był. Piłem butelkę chyba z 45 min coby się za szybko nie skończyło. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Sob 14 Maj, 2011 12:26
|
|
|
Jak znajdę chwilę umieszczę kilka zdjęć Gniewosza |
 |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Sob 18 Cze, 2011 12:17
|
|
|
Odkopuje temat, wracając z urlopu, przez Berlin zahaczyłem o Witnicę... kolejny mały regionalny browar Browar-WITNICA ... trochę piwek zakupionych, no i znowu napiszę o nich trochę jak znajdę troszkę czasu
A jak chcecie poczytać o piwach korporacyjnych zapraszam do tego tematu
Pod koniec sierpnia mam urlop na mazurach a tam chcę się zaopatrzyć w piwka z browaru Browar Kormoran |
 |
|
|
|
 |
|
|