Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010 17:52 Odszkodowania dla rodzin ofiar katastrofy
Witam serdecznie wszystkich.
Oczywiście każdy z nas współczuje każdej rodzinie, która straciła osobę w katastrofie samolotu. Niezależnie od upodobań politycznych każdy z Nas poczuł smutek.
Choć staram się nie znajdować w tym czasie jakiś negatywnych postępowań ze strony rządu, teraz coś "delikatnie" mnie podirytowało.
Otóż, przed chwilką przeczytałem, że rodziny ofiar dostały po 40 tys. zł odszkodowania tzw. zasiłki ze strony rządu.
Jest to dla mnie wielce niezrozumiała i językiem kolokwialnym "przegięcie"!!
Rozumiem, że rodzinom należy się odszkodowanie, renty dla dzieci - gdyż każdego przeciętnego obywatela dziecko by miało do tego prawo. W tym przypadku 40 tys. zł tylko za to że ktoś sprawował rządowe stanowisko... Przecież sowicie za to mieli płacone... Żony narzekają, że mają 7 - 8 dzieci i zostali bez środków do życia... Oczywiście przykro mi, ale jeśli kogoś stać aby spłodzić 8 dzieci i aby żona nie pracowała to musi się z tym liczyć, że jest jedynym żywicielem licznej rodziny... Teraz rodziny dostaną kupę kasy bo nie stać ich na życie na takim poziomie co przed śmiercią męża/żony... A co mają powiedzieć rodziny, które codziennie tracą swoich jedynych żywicieli i ich traktuje się jak śmieci?
Dla mnie to brak szacunku dla ludzi, zwykłych obywateli... zwłaszcza, że wszystko będzie opłacane z naszych podatków...
Nie chce, aby ktoś uznał mnie za kogoś z brakiem serca, czy sumienia... ale musiałem wyrazić swoją opinię...
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010 18:08
Moim zdaniem gdy tylko skończy się żałoba i media przestaną wpajać wszystkim że Lech Kaczyński wielkim Polakiem był, wtedy rozpocznie się właściwa dyskusja. Wieści o tym, że zostanie on pochowany na Wawelu już co niektórym otworzył oczy. Fakt trzeba oddać cześć ofiarom tej wielkiej tragedii,nie neguję tego, ale nie można "wybielać" prezydenta, gloryfikować go.
_________________ Ruch jest najprostszym i najczęstszym ze zjawisk w przyrodzie
Ja powiem tylko tyle, że tego co wiem to lot i pasażerowie nie byli ubezpieczeni wiec dlaczego z naszych podatków idzie dla każdego po 40 tys? razem około 3 840 000 ? Gdyby normalni ludzie mieli taki wypadek to nic by nie dostali a cala kasa poszła by na sprowadzanie zwłok i do pogrzebu trzeba by dopłacić. Jak to mówią w mam talent JESTEM NA NIE.
Oprócz wyżej wymienionej pomocy, dodatkowe świadczenia otrzymają rodziny m.in. żołnierzy. Osobne świadczenia zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa są wypłacane przez ZUS. Tylko to się im należy i to powinni przeznaczyć na pochówek, ale ......
Jak podkreśliła rzeczniczka MSWiA, rząd pokryje również koszty uroczystości żałobnych oraz koszty związane z pogrzebem osób, które zginęły w katastrofie samolotu. Rada Ministrów przeznaczyła na ten cel 20 mln zł.
Dodatkowo
"Chcemy, żeby dzieciom i współmałżonkom niepracującym zostały przyznane przez pana premiera renty specjalne. One będą w ciągu najbliższych kilku dni przyznane" - zapewnił Boni. Wiec w sumie ile dostana 100 tys? z podatków? Robi się z tego już 10 mln
Wysłany: Sob 17 Kwi, 2010 10:57
Żadne pieniądze nie zwrócą tym rodziną bliskich. Czy to będzie 40 tys. czy milion ! Gdyby rząd przyznał tylko renty nie miałbym żadnych pretensji , ale te zasiłki ze strony rządu mogli sobie darować.
_________________ Nakielskie Towarzystwo Sportowe "Trójka"
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010 13:05
Piotr napisał/a:
Popieram założyciela tematu !!! Z powodu chwilowego braku czasu nie będę się rozwijał, a tak w ogóle TO NA "WAWEL" TRZEBA SOBIE ZASŁUŻYĆ !!!
To sprawdź sobie listę pochowanych na Wawelu. Żeby tam leżeć, nie trzeba było sobie zasłużyć, a jedynie być spłodzonym przez króla. Nasza demokratyczna ojczyzna zamiast tego proponuje (ustami PRAWOWITYCH ZARZĄDCÓW Wawelu - chierarchów Kościoła krakowskiego) przenieść ten zwyczaj na głowę państwa - DEMOKRATYCZNIE WYBRANĄ, w dodatku osobę, która zginęła w związku ze swoją służbą. Tak jak nie przepadałem za p. Kaczyńskim jako politykiem, tak dziś, o 14:00 - w chwili pogrzebu Pana Prezydenta, muszę przyznać, że wybór był świetny, choć kontrowersyjny.
A co do odszkodowań: wcale nie trzeba być politykiem albo zginąć z prezydentem, by zapewnić rodzinie odszkodowania. Taka praktyka ma miejsce ZAWSZE, gdy wydarzy się jakaś liczna i przede wszystkim głośna katastrofa - w kopalni, wypadek autobusu czy duży pożar lub powódź. Nie wiem kogo za to winić, ale pierwsze nasuwają mi się na myśl media. Ale to prawda - gdy ginie jeden człowiek, najczęściej wszyscy to olewają i na odszkodowania nie ma co liczyć...
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
Nie chciałem wypowiadać się w tym temacie. Jednak poczułem się wywołany do tablicy.
Odnośnie katastrofy samolotu wielka tragedia dla naszego społeczeństwa, czy dla lewicy czy dla prawicy, ale także dla wojska BOR-ówek i załogi samolotu, a przede wszystkim dla rodzin.
Kilku osób nie trawiłem w tym samolocie, ale o zmarłych nie powinno się mówić źle.
Odnośnie ostatniego tygodnia, no potrafiliśmy się jakoś połączyć w bólu, łzy same się cisnęły kiedy oglądało się te ceremonie z wojskowymi.
Pod dużym wrażeniem jestem odnośnie Rosjan, czy to w dniu katastrofy, czy później podczas wylotu prezydenta do kraju, czy też na ceremonii pogrzebowej, nie straszne było Dmitrijowi Miedwiediew-owi przylecieć do kraju, a przywódcom zachodnim jakoś ciężko było do nas dotrzeć. Pytanie teraz w kim możemy mieć większe poparcie... wschód czy zachód
Odnośnie pochowania pary prezydenckiej - nie byłem zwolennikiem pochówku na Wawelu, myślę że lepsze miejsce było by w Warszawie.
A teraz mówienie, że on był prawdziwym patriotą po części jest krzywdzące dla pozostałego społeczeństwa... każdy jest patriotą. Boję się, że teraz po tragicznej śmierci urośnie on do panteonu największych Polaków.
Na prawdę szkoda Pani Marii bo była mądrą osobą i miała odrębne zdanie niż Partia z której pochodził jej mąż.
Żal mam jednak do mediów, że właśnie Prezydenta ciągle pokazywano w złym świetle, dlaczego wcześniej nie pokazywali jaką byli kochającą się parą i odnosili się do siebie z wielkim szacunkiem.
Wielki hołd powinni oddać pilotom, stewardesom, oraz BOR-ówką.
A jedno co mi się przypomniało.. pamiętacie jak po tragedii zebrał się rząd i premier poprosił o minutę ciszy.... wszyscy członkowie rządu stali w milczeniu... a media jakoś nie potrafiły uszanować prośby premiera i pstrykali ciągle zdjęcia... gdzie ta powaga chwili
Teraz pytanie jak ta polityka będzie wyglądała. A za nią jak będzie zachowywało się nasze społeczeństwo, bo ostatnie lata to było jedno wielkie bagno. Dwa obozy i ciągłe szczekanie na siebie... (zobaczcie jak miło jak mało w TV Kurskiego i Palikota).
PS. Jednak wolałbym aby zamiast o polityce porozmawiać o naszej małej ojczyźnie
Michał, nie walcz z mediami, bo to i tak nie ma sensu. Media są tak silne, że potrafią wybranych przez siebie wynieść na piedestał i zrobić z nich bohaterów, a tych, którzy im nie leżą po prostu zniszczyć. Przykładem mogą być lokalne media, a może też być TVN czy Fakt.
Wracając do tematu odszkodowań, retorycznie zapytam: ciekawe czy rodziny duchownych też dostaną jakieś odszkodowania?
_________________ Zanim stworzysz temat lub wypowiesz się w jakimś wątku przemyśl dokładnie, co chcesz przekazać światu i czy Twój post ma jakąś wartość.
---
Blog Kupowanie, Najlepsze blogi o pieniądzach, Firma MIKRO
Ja ogólnie jestem na NIE , z jakiej racji tyle siana , zwykły obywatel musi się martwić sam , a tutaj nie było jakiś osób specjalnie nadzwyczajnych czy świętych !!!!!!!!!! Fakt! prezydent , tutaj mógłbym zrobić wyjątek !!!!!!!!!!!!!!
Odszkodowania????????
Ja za stratę rodziców dostanę pewnie tylko tyle co by kot napłakał,a rodziny ministrów tak:
-jednorazowe odszkodowanie 40 000 zł
-dorzywotnia renta ok 2000zł miesięcznie
-najlepszych pstchologów
A MY???
-renta????????całkowicie niezdolny do pracy
-PZU ok 1200zł
-pstchologa jak cię stać to idź se prywatnie.
I O CZYM TU GDAĆ?
Rząd robi wszystko ale pod Siebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum