FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T,
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011 18:52   Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T,

Jako, że przy zakupie lapka dwa lata temu dostałem zestaw DVB-T ... trochę zacząłem ostatnio czytać kiedy w końcu u nas ruszy z nadajnika w Trzeciewcu nowe nadawanie. Bardziej interesowało mnie przetestowanie tego cuda do lapka niż o jakość oglądanych kanałów.

MUX-2na kanale 32 miał być uruchomiony do 31.07.2011r., a w nim

• TVN
  • TVN7
  • Polsat
  • Polsat Sport News
  • TV4
  • TV6 :?:
  • TV Pul

Jednak znalazłem też informacje taką :

http://cyfryzacja.gov.pl/ napisał/a:
Bydgoszcz/Trzeciewiec później

W związku z tragicznym wypadkiem, jaki wydarzył się w trakcie prowadzonych przez podwykonawcę prac montażowych systemu antenowego w Trzeciewcu, planowane na dzień 31.07.2011 uruchomienie MUX-2 z nadajnika Bydgoszcz/Trzeciewiec nie było możliwe.

Obecnie trwa dochodzenie prokuratorskie wyjaśniające okoliczności wypadku. Nowy termin uruchomienia emisji zostanie podany do publicznej wiadomości, gdy tylko będzie to możliwe.

źródło :link:

Kiedy u nas ruszy ... Emitel nie napisał, a szkoda.... ja i tak na razie nie będę wymieniał TV, bo nie ma sensu, najpierw trzeba zobaczyć jak to wyjdzie w praktyce.

cwaniak 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 30 Sie, 2011 20:26   

Przy zakupie laptopa również dostałem zestawik DVB-T... Zainspirowany tematem, gdy odwiedziłem stronę emitela, obecna była aktualizacja radośnie informująca o tym, iż wymieniony w poprzednim poście projekt został ukończony:

cyfryzacja.gov.pl napisał/a:
Bydgoszcz/Trzeciewiec wystartował

W piątek 26 sierpnia uruchomiono naziemną telewizję cyfrową z nadajnika Bydgoszcz/Trzeciewiec. Mieszkańcy Bydgoszczy i okolic mogą już odbierać programy cyfrowe nadawane w ramach drugiego multipleksu: Polsat, Polsat Sport News, TVN, TVN7, TV4, TV6, TV Puls, a niebawem także TV Puls 2.
MUX-2 jest obecnie dostępny dla 87% Polaków.

Nadajnik Bydgoszcz/Trzeciewiec „wystartował” później niż zakładał harmonogram wdrażania dla MUX-2 z uwagi na nieszczęśliwy wypadek, jaki miał miejsce podczas prac montażowych prowadzonych na maszcie.

Przeszukałem wszystkie kartony i znalazłem zestaw mający pomóc ściągnąć sygnał. Podłączyłem urządzenie pod lapka, zainstalowałem odpowiednie oprogramowanie i w sumie niezbyt działało. Długo skanowało i lipa... Obarczałem tym zasięg, więc wyrwałem antenę z telewizora i podłączyłem do tego urządzonka (ta mała antenka dołączona do niego wyglądała na lipną). Po chwili skanowania z podłączoną 'dużą' anteną udało się znaleźć wszystkie ww. programy. Działa to przyzwoicie, tak jak należy.

Ogólnie mówiąc to ilość programów szału nie robi, ale dobrze, że coś takiego powoli rusza.

Michał 
Administrator

Wysłany: Wto 30 Sie, 2011 22:02   

cwaniak, też to zrobiłem koło 17:00 ... bo znalazłem informacje na stronach onetu...

Jak byłem u rodziców koło Sieprca jest też duży nadajnik i tam znalazło mi łącznie 16 kanałów, o tych co wymieniłem i kolejne 8 z MUX-3...

A ta antena dostarczona do tego oprogramowania to można na samochód se przyczepić :lol: , ta za oknem skierowana na Trzeciewiec w moim przypadku jest jeszcze wzmacniana (podłączona pod 230V) ... więc pewnie dlatego zadziałało..

Co do ilości programów, może szału nie robi, ale podobno ma być większa ilość w przyszłości tych kanałów...

U mnie w domu za dużo TV się nie ogląda... więc nie jestem zainteresowany talerzem.

Pożyjemy zobaczymy... kto przypuszczał 5-8 lat temu, że będą np monitory 27" ....

Odpowiedz do tematu