|
Gazety regionalne |
| Autor |
Wiadomość |
Czytelnik
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 12:02 Gazety regionalne
|
|
|
Nie wiem czy zauważyliście jak znacząco podrożał lokalny "dziennik" ... jestem ciekaw czym jest to spowodowane, że kosztuje więcej niż np. GW, RZepa, czy też regionalne gazety jak Gazeta Pomorska czy Express...
2,80zł jestem ciekaw czy nadal będą mieli tylu czytelników |
_________________ Trochę tu trochę tam... |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 13:05
|
|
|
Jakbyś był wydawcą i musiał kupować papier, farbę drukarską a jeszcze potem zajął się kolportażem w dobie drożejącego paliwa, które notabene najbardziej działa na gospodarkę to nie szczerzyłbyś tak zębów. To jest tygodnik o zasięgu regionalnym a nie wydawnictwo "bauer" czy "agora" które posiada po 20 tytułów o zasięgu ogólnopolskim z czego połowa to dzienniki, a reszta kolorowe szmaty dla zdesperowanych kobiet i zniewieściałych lub niedowartościowanych mężczyzn. I co ważne posiadają ogromne dochody z samych choćby reklam. Serio.
Działam w branży i możesz mi wierzyć... nie jest to lekki kawałek chleba. |
_________________ "Jeśli robisz coś co podoba się Twoim rodzicom jesteś skończony. Natomiast jeśli wokół tego zaczynają kręcić się psy, szykuje się coś dobrego" BUK |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 21:52
|
|
|
| Ale przyznasz Matys13, wzrost o 40% to tak troszkę dużo, nie wiem czy przez taką podwyżkę nie spadnie im sprzedaż. Ja przyznaję się, że ze znajomymi kupujemy NC jeden tydzień my jeden oni ... nie posądzajcie mnie o sknerstwo, ale stwierdziliśmy przy piwku, że po co mamy oboje wydawać na tą gazetę pieniądze |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 22:19
|
|
|
Michał 40% podwyżki po tak długim czasie to naprawdę niewiele. Sam papier w ostatnim czasie ( 2-3 lata ) podrożał z 2zł do nawet 3zł netto za kilogram zależnie od producenta. Mam na myśli najzwyklejsze LWC 60- 90 g/m2 czyli typową gazetówe.
Zdaję sobie sprawę, że to może ZBYT drastyczna podwyżka jak na raz, ale każdy wydawca w końcu dochodzi do wniosku - STOP - koniec jazdy na przysłowiowym zerze |
_________________ "Jeśli robisz coś co podoba się Twoim rodzicom jesteś skończony. Natomiast jeśli wokół tego zaczynają kręcić się psy, szykuje się coś dobrego" BUK |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 22:24
|
|
|
| Matys13, siedzisz w branży to doskonale o tym wiesz, ale z pozycji czytelnika to wesoło tak już nie jest.. |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
|
|