|
Zespół Pieśni i Tańca Krajna |
| Autor |
Wiadomość |
Amadeusz
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 22:52 Zespół Pieśni i Tańca Krajna
|
|
|
| Witam wszystkich i zapraszam na stronę o naszym zespole http://krajna.blog.onet.pl/ |
|
|
|
 |
Amadeusz
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 23:04
|
|
|
Zapraszamy wszystkich chętnych do wstąpienia w nasze szeregi więcej info.na stronie Nakielskiego ośrodka kultury szukamy również ludzi do kapeli klarnet ,skrzypce, akordeon, trąbka. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 23:37
|
|
|
| Miło powitać Pana Amadeusza... witamy na forum i mamy nadzieje, że będzie Pan tez tu pisał o poczynaniach zespołu. |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
lotar
Stały Bywalec

|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 23:45
|
|
|
Wspaniała inicjatywa, wg mnie społecznie pożądana (a nie każdy potrafi to docenić), podziwiam zapał z jakim ludzie tworzą takie właśnie "wspólnoty" (taneczne, muzyczne itp itd).
Wszedłem na Waszą stronkę ale zabiła mnie jej budowa... wręcz archaiczna.
Wszystko co mogłem to się dowiedziałem (na ile można było) ale to spore niedociągnięcie zważywszy na czas, jaki to istnieje Wasz zespół.
Ale to pikuś Kiedyś to poprawicie, prawda Amadeusz ?
(z mojej strony to tylko skromna krytyka - nie jestem specem - a czasy są jakie są i medialnie większość w sieci stara się błyszczeć) |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 23:52
|
|
|
lotar, masz racje, ale plus jest taki, że ludzie mają zapał i to jest najważniejsze, zresztą większość stron w naszym regionie jest delikatnie mówiąc słaba...
Nie mniej fajnie, że są ludzie którzy lubią takie klimaty i się w tym super odnajdują, ja mam nadzieje, że Amadeusz będzie nas informował o dokonaniach zespołu.
PS. Wszelkie krytyki i uwagi odnośnie działania forum także mile widziane, ale to już w innym dziale, żebyśmy nie mieszali Amadeuszowi. |
 |
|
|
|
 |
Amadeusz
Nowicjusz

|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 00:09
|
|
|
| Lotar staramy się błyszczeć na scenie promując naszą wspólną kulturę ,niestety nie jest ona zbyt doceniana u nas młodzież woli posiedzieć sobie przed komputerem .Zresztą i tak myślą że bycie w takim zespole to jest obciach.Ale jest nadzieja teraz mamy niezłą ekipę ludzi ,którym zależy aby Zespół Pieśni i Tańca Krajna był znany nie tylko w naszym regionie ale w całej Polsce i poza granicami naszego kraju. Niestety na razie to jest tylko blog ale mam nadzieję że w najbliższym czasie powstanie strona o Krajnie z prawdziwego zdarzenia mamy super filmy z naszych występów i setki zdjęć.Nigdy wcześniej nie miałem okazji robić strony to jest pierwsza ,może znajdziemy kogoś kto nam pomoże ze stroną. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 02:29
|
|
|
Częściowo się to zmienia, chyba aż tak źle nie jest W większości miejscowości są reaktywowane zespoły ludowe, to chyba była mała spuścizna która została zmarnotrawiona w początkach naszej demokracji.
Studiując w Poznaniu na AR dużym zainteresowaniem cieszył się zespół ŁANY tu macie do ich strony.
A z tego co czytałem w prasie regionalnej o was także robi się co raz głośniej, więc tak trzymać
Odnośnie drugiej części wypowiedzi, troszkę mnie to dziwi, skoro jesteście pewnie utrzymywani także przez gminę/powiat Nakło, to dlaczego oni nie stworzą wam strony z prawdziwego zdarzenia (fakt one też nie błyszczą ).
Ale ok. Ja co mogę polecić, prawie po roku działania Forum Nakło ... jeżeli to będzie wasza inicjatywa, to wykupcie domenę miasto.pl, jest ona o wile tańsza... hosting, a to już zależy, ile będzie wejść i jak duże konto będzie potrzebne na wgranie strony itd... itp.
Niestety nie znam nikogo, kto by mógł to zrobić tanio/solidnie/profesjonalnie, ale mogę się popytać wśród znajomych. Pewnie najlepiej by było, jakby była to osoba z regionu. |
 |
|
|
|
 |
Amadeusz
Nowicjusz

|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 12:45
|
|
|
| Masz rację stronę mają zarąbistą i repertuar też pamiętam jeszcze te czasy kiedy były w Nakle przeglądy zespołów folklorystycznych z różnych krajów .Przemarsze ul.Dąbrowskiego na rynek a amfiteatr był zapełniony po brzegi. |
|
|
|
 |
warumnicht
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią 03 Gru, 2010 19:52
|
|
|
Strona "Łanów" bardzo ciekawa jest, zresztą sam zespół robi wielkie wrażenie. Mam nadzieję, że i "Krajna" będzie kiedyś tak liczna i odzyska swoją świetność. Na razie trzeba się cieszyć z tych osób, które od zeszłego roku wciąż trwają w zespole, jak i z tych, którzy dołączyli do "Krajny" niedawno.
Co do strony internetowej to się pewnie kiedyś uda stworzyć "Krajnie" taką z prawdziwego zdarzenia. Póki co, dobrze, że istnieje blog, który informuje o zespole.
Ostatnio "Krajna" występowała na Festiwalu Tanecznych Zespołów Ludowych w Wąbrzeźnie, a niedługo planuje występ w DPS-ie w Nakle. Mamy nadzieję, że dojdzie on do skutku.
A wszystkich chętnych do wstąpienia w szeregi "Krajny" zapraszamy na zajęcia na salę konferencyjną NOK-u w każdy poniedziałek o 17:50 i w piątek o 16:00.
|
|
|
|
 |
Amadeusz
Nowicjusz

|
Wysłany: Nie 05 Gru, 2010 12:05
|
|
|
| W Grudniu członkowie zespołu oraz przyjaciele zakładają Stowarzyszenie Miłośników Zespołu Pieśni i Tańca ''Krajna"które będzie wspierało poczynania NOK .Stowarzyszenie będzie miało na celu pozyskiwanie środków,na rozwój zespołu i krzewienie kultury w naszym regionie. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 15:57
|
|
|
Amadeusz, powiedz mi jak to w ogóle jest z finansowaniem waszego zespołu, bo z tego co się orientuje Stowarzyszenie chyba będzie musiało mieć zarząd i status... i to chyba lepiej dla was |
 |
|
|
|
 |
Amadeusz
Nowicjusz

|
Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 16:43
|
|
|
| Nakielski Ośrodek Kultury dostaje pule pieniędzy, dyrektor musi podzielić kasę na sekcje, które działają w NOKu. A wiadomo że tych pieniędzy niema za dużo. I dlatego aby się rozwijać a nie cofać zakładamy stowarzyszenie.Właśnie jesteśmy na etapie pisania statutu ,jak dobrze pójdzie to jeszcze w grudniu składamy dokumenty do Sądu w Bydgoszczy. Wiem dobrze ile jest latania i załatwiania tych wszystkich dokumentów siedem lat temu założyłem z kolegą Stowarzyszenie Miłośników Psów Zaprzęgowych ""Sfora Nakielska''. Po tych siedmiu latach chodzenia po urzędach sponsorach pisania różnych projektów i pism stwierdziłem że warto było i nie żałuję. Teraz chcemy właśnie wspomóc Krajnę tym bardziej że mam sentyment dawno temu przez dziewięć lat byłem członkiem tego zespołu i po 22 latach wróciłem aby tańczyć i przy okazji pomóc. Aby założyć stowarzyszenie musi być co najmniej 15 osób musimy mieć statut i zarząd mam nadzieję że damy radę i się opłaci. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010 15:17
|
|
|
| Amadeusz, wracasz po 22 latach, no to się chwali, a jak widać po forum to jednak tych inicjatyw wokół nas jest pełno... będę trzymał za was kciuki aby wam się udało.... |
 |
|
|
|
 |
warumnicht
Nowicjusz

|
Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 21:29
|
|
|
Powrót po 22 latach na pewno nie jest łatwy. Z pewnością zmieniło się nastawienie i podejście lokalnego środowiska do zespołów ludowych - niestety nie jest to zmiana na plus, jednak dzięki takim ludziom jak Amadeusz "Krajna" ma szansę odzyskać dawną świetność. Potrzeba nam więcej takich ludzi pozytywnie zakręconych, więc jeśli kogoś znacie to zapraszajcie ich w imieniu zespołu do "Krajny".
Ps. Administratorze Michale dziękujemy za wsparcie! |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 00:58
|
|
|
warumnicht, jeżeli będziecie chcieli, możemy utworzyć sub-forum zespołu, tak abyście mogli pisać sobie swobodnie, a może dzięki temu kolejne osoby do was przyłączą.
Właśnie po to między innymi powstało forum, aby szersza część społeczeństwa dowiedziała się o tym co się u nas dzieje, a nie jak było do tej pory o wielu rzeczach dowiadywaliśmy się już po fakcie. |
 |
|
|
|
 |
|
|