|
Wielki Festyn Rycerski i Jarmark |
| Autor |
Wiadomość |
Michał
Administrator

Wiek: 32 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1018 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 22:33 Wielki Festyn Rycerski i Jarmark
|
|
|
Data: 29.05.2010
Organizator: Burmistrz Miasta i Gminy Nakło
| Cytat: | Z okazji 711-lecia nadania praw miejskich Nakłu oraz 20-lecia samorządu nakielskiego, Burmistrz Miasta i Gminy Nakło zaprasza na Wielki Festyn Rycerski. Impreza odbędzie się w sobotę, 29 maja, na nakielskich łazienkach. Początek o godz. 15.00
Następnego dnia na nakielskim rynku odbędzie się Jarmark św. Wawrzyńca. |
 |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 21 Maj, 2010 23:12
|
|
|
Zawsze przy takiej okazji brakuje mi informacji, kto organizuje ten festyn (w sensie - kim będą rycerze).
Bo to chyba różnica, czy w Nakle powstaje drużyna, czy przyjedzie na chałturę mała grupa ze Żnina, czy (w co nie wierzę) kroi się zalążek czegoś na kształt Wolina czy choćby Golubia-Dobrzynia.
* żeby nie było, że narzekam: "chałtura" czyli występ za pieniądze wyłącznie na zaproszenie. Nie mówię, że musi to być coś gorszego, bo cieszę się z takiej imprezy zawsze (za mojego dzieciństwa nie było w Nakle rycerzy) tylko wiadomo że jak się spotykają np. 2-3 grupy odtwarzające, to klimat zawsze będzie inny niż gdy przyjedzie jedna grupa tylko dlatego, że ktoś zapłacił. |
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Nie 23 Maj, 2010 18:27
|
|
|
Na pewno będą rdzenni nakielscy rycerze. Wszak takich rycerzy mamy przy większości klatek czy w parkach. A ci, zawsze chętni i oddani swojemu królestwu, chętnie wykażą się swoją siłą, ambicją i determinacją.
A tak poważnie, kogo to interesuje, zapewne myślą organizatorzy... Skoro władze zafundowały nam tyle informacji, to oznacza, że nam, plebsowi, więcej nie jest do szczęścia potrzebne. |
|
|
|
 |
rafael86
Początkujący

|
Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 11:16
|
|
|
| Może jakiś post powstanie o imprezie pod szyldem "Dni Nakła" ? |
_________________ Ruch jest najprostszym i najczęstszym ze zjawisk w przyrodzie |
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 27 Maj, 2010 13:25
|
|
|
| Dowiedziałem się, że w ramach tego festynu swoje 10-lecie będzie też obchodziło Stowarzyszenie Europejska Integracja 2000 - w sobotę na Rynku będą mieli swoje stoisko, będzie też wystawa zdjęć dokumentująca jego działalność. Dla uczestników wyjazdów organizowanych przez te 10 lat przez Stowarzyszenie może będzie to okazja do spotkania i powspominania (ja te wyjazdy wspominam bardzo miło). |
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
karuzel BSN
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 22:30
|
|
|
| Miałem okazję być na tym pikniku i stwierdzam uczciwie, że było grubo. Szkoda, że przegapiłem dwie poprzednie edycje tego eventu. Z chwilą zbliżenia się do rzeczki naszej pięknej poczułem się jak w średniowiecznej osadzie. Mnóstwo ludzi przebranych w stroje średniowieczne, atrakcje związane z klimatem festynu itd. Nawet dyrektor NOKu miał przebranie. Można było się wczuć w klimat. Oczywiście pokaz walk rycerskich i inscenizacja walki była mega kozacka. Sądziłem wcześniej, że te potyczki będą markowane, że to będzie aktorszczyzna a tu miłe zaskoczenie. W pojedynkach i bitwie raczej nie było śmiechu, pełne zaangażowanie członków bractw dostarczyło mnóstwo emocji. Zaprezentowali wyśmienity kunszt władania bronią. Koncerty i oprawa muzyczna również "dała radę"( że się tak wyrażę ). Oby więcej takich imprez!!! |
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 09:26
|
|
|
A propos udawania: podobno mistrzem we wczuwaniu się w klimat są bractwa zza wschodniej granicy - gdy oni występują, to nie ma mowy o dopatrzeniu się pokazówki, bo... biją się na serio |
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
|
|
|