FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Radio Nakło - 107,5 Mhz
Autor Wiadomość
lipkatomek 
Nowicjusz

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 15:36   

Jesli bardzo chcesz to ok.

Ludzie : w postaci Józka R i Zbigniewa B przychodza na 8 - o 9 zwykle Redaktor R zaczyna program!aa i siedza sobie w Radiu do 16 choc na antenie juz milczą dużo wcześniej.

Sam piszesz, że dzieki Tobie powstała strona no i poprawiła się jakość radia w necie .. no pięknie jakość 48kbs i 200 użytkowników. za 40zł na miesiąc to naprawde poprawa!> gdyby to było 128 albo ACC+ albo jeszcze lepiej emisja w DAB.. to bym Ci pogratulował. bo zapłacić za lepszy serwer to nie sztuka.

aa i nie napisalem ze wstawałem o 6 !!! a wczesniej byla muzyka z kompa!, a nie audycja.

Matys13 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 15:59   

Fledermaus napisał/a:
A mam pytanko czy chcielibyście np. mieć taką audycję w której czytana jest książka? przez lektora? ( bo to dosyć trudny temat każdy by chcial ale nikt nie sluchal ;) )

Hehe no to mogłoby być trochę przydługie :D Zawsze można skrobnąć jakiś fragment, troszkę go przeanalizować poprzeplatać audycję muzyką i dodać szczypty humoru i autoironi i wychodzi z tego całkiem zgrabny produkt ;)

jozin 
wujek admin

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 16:08   

Fledermaus napisał/a:
zapewne polowa z twoich pomysłów jest realizowana tylko tego nie wiesz ( bo nie słuchasz, tak przypuszczam ) a przyczyna tego stanu rzeczy, że za dużo nie ma reportaży to tak jak mówiłem wcześniej brak jednego etatu, który pozwoliłby w większym stopniu opuszczać mury radia a nie zajmować się tylko papierkowa robota. Niestety większość ludzi myśli, że w radiu tylko siedzimy i gadamy do mikrofonu. Naprawdę jest jeszcze wiele innych zajęć, które muszą zostać wykonane aby takie radio mogło funkcjonować.

Powiem tak, miałem okazję przez krótki czas działać w sportowym radiu internetowym, które może nie miało takiego zasięgu jak Radio N, ale technicznie sam prowadzący jest w stanie wszystko obsłużyć i podołać. Przede wszystkim liczą się pomysły.

Jeśli chodzi o słuchanie przeze mnie radia, to od czasu do czasu słucham przez neta, ale nie widzę żadnej różnicy. Nuda...

Nie mówię o Twoich audycjach, bo ich nie słucham. Mówię o audycjach prowadzonych przez etatowców.

Fledermaus, czy ja oczekuję reportaży w nakielskim radiu? Czy wiesz w ogóle co to jest za gatunek "reportaż"? Ja mówię o normalnych audycjach na różne tematy.

Kolejna sprawa obiektywizm. Tego w radiu brakuje, bo ci radiowcy nie mają odwagi robić czegoś, co mogłoby się nie spodobać władzom. Dlaczego się tak nieobiektywnie przedstawia wiadomości lokalne? Dlaczego mówi się o bzdurach, a nie podejmuje tematów dotyczących ludzi?

Sprzedam tym radiowcom jeden temat. Za darmo. Dlaczego nikt nie podjął nawet próby rozmowy z Michałem na temat forum? Czy to nie jest godne uwagi dla mieszkańców gminy, że jest ciekawe miejsce, które w jakiś sposób skupia i jednoczy miasto?

Nie, o tym się nie powie, ponieważ nie ma obiektywnych informacji. Gdyby portal naklo.pl napisał o forum, to w radiu od razu pojawiłaby się informacja na ten temat i nawet wywiady z Michałem byłyby prowadzone.

Jeśli takie radio nie promuje inicjatyw, to szkoda gadać. Zobaczcie ilu na forum jest ludzi ze swoimi pasjami. I co, pojawiają się w radiu? Ano nie, bo to nie jest materiał dla radiowych pseudo dziennikarzy na relacje. Lepiej gadać bzdury przez pół dnia o pogodzie i o tym, o której nastąpił wschód słońca i kto ma imieniny.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 16:40   

Radio za nadawanie płaci około 140 a nie 40. My nadajemy Fm a nie jak zwykle radio internetowe zarejestrowane na prywatna osobę ( kiedyś tez tak myślałem ).

A z ta książka to tylko max 30 min myślałem albo mniej

Matys13 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 17:02   

Fledermaus napisał/a:

A z ta książka to tylko max 30 min myślałem albo mniej

Możemy się kiedyś spotkać przy piwku i obgadać temat. Mam wizję i mogę ją Tobie przedstawić... albo zrobisz z niej użytek albo wyrzucisz do kosza ;)

lipkatomek 
Nowicjusz

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 17:12   

Nie masz wiedzy na ten temat. Dostawca serwera shoutcast ma gdzieś czy to fm czy inne. Płacisz za ilość slotów.

Jedyna róznica polega na tym, że maja zerejestrowane na firme i biora fakturę!. Jesli płacą wiecej to sorry, ale jak Ty im poleciłaś to przepłacają. Ale jestes SPECJALISTĄ HAHA.

Wybacz, ale tak już jest, że radio z koncesją ma więcej możliwości niż internetowe. Mogą grać MP3 niewiadomego pochodzenia bo tak czy siak opłacają Licencje ZAiKS, SPAV i Stoart.

** Komentarz dodany przez: Michał: Czw 06 Sty, 2011 17:18 **
lipkatomek napisał/a:
to puknij się w głowę

Wycieczki osobiste proszę kierować na PW i nie grozić innym użytkownikom !!!

Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 17:17   

lipkatomek, chciałem podziękować za "rozkręcenie tematu", ale rozmawiajmy merytorycznie, bez napinania się :zgoda: . Bo dzięki Tobie rozwinęła się ciekawa dyskusja.

lipkatomek napisał/a:
I jeszcze jedno, gdyby mój pracownik, wspólpracownik wypowiadał sie otwarcie na takim forum w roznych tematach.. polityka itp.. wyleciałbyś z roboty.

w tematach wyborów, albo np .. ustawionego przyjecia w psp .. dokładasz swoje 3 grosze o stronie psp .. pisząc .. "Będzie tak jak z RN za 5 lat powitamy stronę" polemika na tematy związane z praca która wykonujesz, jest nietaktem.

to samo jak wypowiadasz sie o politykach.. np o p. maćkowskiej

POMYŚL zanim napiszesz !.

Ja nikomu nie będę zabraniał swobodnej rozmowy na tym forum, ale oczywiście nie wychodząc poza ramy Netykiety. A ponieważ, jest ono niezależne (Forum), to userzy będą sobie zakładać takie tematy na jakie mają ochote. A lokalni politycy niech się nie denerwują, że się o nich pisze, w końcu stały się osobami publicznymi.

lipkatomek napisał/a:
Aha.. no i PR1 otrzymuje pieniążki z abonamentu – bo to RADIO PUBLICZNE,
a RN z dotacji Gminy Nakło – czyli z Naszych podatków.

Ja osobiście jestem za radiem, ale nie w formie podawanego nam bigosu na antenie.

Ale to i to radio jest z Twoich pieniędzy, bo na jedno płacisz abonament, a na drugie idą pieniądze z Twoich lokalnych podatków.

Postanowiłem dzisiaj włączyć radio przez neta, odnośnie jakości dźwięku jakoś mi nie przeszkadza, ale słuchając 1h słyszałem dobrą muzykę i co jakiś czas dżingiel "Radio Nakło"... jak mnie to denerwuje, nie mówię tu o samym RN ale innych ogólnopolskich stacjach, jeżeli włączam radio to chyba świadomie szukam stacji i nie potrzebuję co chwila przypomnienia czego słucham. Ale to taka mała dygresja.

Jeszcze odbiegając od tematu, ale trzymając się ramy radia.
Kiedyś jak byłem młodszy słuchałem Zetki, za czasów Skowrońskiego. Później przesiadłem się na Trójkę, ponieważ już samo granie w radio mi nie starczało, jednak Trójka co chwile miała zawirowania polityczne ( jak się władza zmieniała, to próbowała przejąć radio wpuszczając "swoich" zmieniając audycje i robiąc z radia tubę propagandową), teraz się zmieniło na stare. Ale odnalazłem inną stację Jedynkę, a czemu, ano są prowadzone ciekawe audycję, czy to cztery pory roku, czy audycja popołudniowa (ale z popołudniówką staram się przełączać w piątek na Trójkę). Bo szukam nie tylko grania muzyki, ale także słowa, rozmowy, ciekawych tematów.
Dlatego nie słucham radia typu ESKA, RMF, Zetka ponieważ w tych radiach muzyka jest nadawana ciągle ta sama, ile można słuchać radia w którym ciągle to samo grają, nawet utworów pełnych nie puszczają.

Co do różnych audycji, czy to Fledermaus lub Sejtana, a niech są jeżeli mają swoich słuchaczy to dobrze, odnośnie słuchalności to byśmy musieli się spytać osób prowadzących te audycje.

Ale także zgodzę się jozin, wpuścić młodych do stacji, dać im np 2h w tygodniu, niech poprowadzą swoją audycję, może trafią do swoich rówieśników.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 17:54   

Michał napisał/a:
Ale także zgodzę się jozin, wpuścić młodych do stacji, dać im np 2h w tygodniu, niech poprowadzą swoją audycję, może trafią do swoich rówieśników.

Również się zgadzam tylko oczywiście muszą być chęci bo jak narazie to nikt nie chce.

lipkatomek napisał/a:
Mogą grać MP3 niewiadomego pochodzenia bo tak czy siak opłacają Licencje ZAiKS, SPAV i Stoart.

tutaj jest po raz kolejny twoja niewiedza o pracy radia. Radio co określony czas podaje dokładnie jakie utwory były grane i za nie się płaci. Nie ma czegoś takiego, że płace określona stawkę rocznie i mogę grać sobie co mi się podoba. Za nie wykazanie utworu w spisie są kary. Dodatkowo powiem ci, że co jakiś czas nasze kochane agencje sprawdzają radio pod względem poprawności przesyłanych materiałów.

jozin 
wujek admin

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 11:08   

Fledermaus napisał/a:
Michał napisał/a:

Również się zgadzam tylko oczywiście muszą być chęci bo jak narazie to nikt nie chce.

Nikt nie chce, bo nie ma takiej inicjatywy ze strony radiowców.

Problem jest taki, że młodzież sama się nie pojawi. To właśnie starsi powinni wyjść z pomysłem do młodzieży.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 15:46   

Może i masz rację, jednak do mnie nikt nie wyciągnął ręki a jestem tam więc chęci moim zdaniem same wystarczają. Ostatnio radio nawiedziło przedszkola i pokazywało maluchom jak wygląda praca radiowca, więc też nie można mówić że nic nie robią.

Może dzięki temu forum ktoś się zgłosi ;)

jozin 
wujek admin

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 17:09   

Może z tych przedszkolaków będzie narybek, ale to dopiero za 10-12 lat, a do tego czasu nie wiadomo, czy jeszcze radio będzie istnieć.

Dobrze, że Ty sam się zdecydowałeś uderzyć do radia, ale zakładam, że jesteś trochę starszy niż licealiści :) .

Wierzę jednak, że powoli będzie to się zmieniało na lepsze i pojawi się więcej młodzieży z pomysłami, bo z całym szacunkiem, na razie to radio to trup. Uwierz mi, ja naprawdę starałem się tego wiele razy słuchać przez internet.

Darmowy pomysł dla radiowców i osób z dobrą dykcją oraz zainteresowaniem sportem. Czemu nikt nie stworzy jakiejś audycji sportowej? W czym problem, żeby zrobić raz w tygodniu jakąś sportową audycję? Czemu nie można np. iść na mecz z mikrofonem i po meczu zrobić kilka wywiadów i potem zaprezentować to w radiu? Czy do tego potrzeba jakichś nadzwyczajnych umiejętności i pieniędzy?

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 19:33   

jozin napisał/a:
że jesteś trochę starszy niż licealiści

Chyba tak :brinng2:

jozin napisał/a:
Czy do tego potrzeba jakichś nadzwyczajnych umiejętności i pieniędzy?

No to dobry pomysł ale tak jak mówiłem 2 os na etacie dużo innych zajęć po prostu nie dają rady. Jestem pewien, że jeżeli ktoś chciałby się sprawdzić jako reporter sportowy na pewno radio dałoby mu taką możliwość i wypożyczyło sprzęt.

Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 21:25   

jozin napisał/a:
Fledermaus napisał/a:
Michał napisał/a:

Również się zgadzam tylko oczywiście muszą być chęci bo jak na razie to nikt nie chce.

Nikt nie chce, bo nie ma takiej inicjatywy ze strony radiowców.

Problem jest taki, że młodzież sama się nie pojawi. To właśnie starsi powinni wyjść z pomysłem do młodzieży.

No Panie, chyba wywołałeś wilka z lasu:

Gazeta Powiat, z dnia: 19.01.2011r napisał/a:
Uczniowie klasy I a nakielskiej „Trójki" byli bohaterami reportażu, który wyemitowany został w nakielskim radiu.

4 stycznia gościem uczniów klasy I a SP nr 3 w Nakle i ich wychowawczyni pani Jolanty Korty-Kanigowskiej była redaktor Radia Nakło pani Eugenia Czyż-Rydzinska. Pani redaktor przyszła w celu nagrania reportażu, który został wyemitowany już 5 stycznia w ramach cyklicznych audycji „Mali na fali". To było pierwsze spotkanie z pracownikiem radia. Całe spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze. Dzieci chętnie i aktywnie w nim uczestniczyły. Każdy uczeń miał możliwość trzymać choć przez chwilę radiowy mikrofon. Uczniowie ódpowiadali na pytania, składali noworoczne obietnice, śpiewali piosenkę, Bartosz Jaruzal recytował wiersz, Andrzej Miękczyński czytał wybrany przez siebie tekst oraz pochwalił się tym, że brał kilka razy aktywny udział we wspomnianej audycji, za który otrzymał nagrody rzeczowe. Pani redaktor przekazała dzieciom prezent w postaci kalendarza na 2011 rok, którego sponsorem było nakielskie starostwo. Spotkanie zostało uwiecznione wspólnym zdjęciem, a co najważniejsze - uczniowie zostali zaproszeni do siedziby Radia Nakło w celu poznania pracy radiowców „od kuchni".
Jolanta Korta-Kanigowska

Czyżby odwiedzali nas radiowcy z RN :?:

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 03 Lut, 2011 21:42   

Tu chodzi o 1 podstawówki wiec raczej oni nie będą robić reportaży

Sejtan80 
Początkujący

Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 13:35   

To może ja też dorzucę swoje 3 grosze.;) Co do sformatowania Radia, to wiem coś o tym, gdyż miałem okazję pracować w Radiu ESKA Bydgoszcz i naprawdę nie chciałbym do tego wracać... Praca w stacji o takiej formule jest wysoce odtwórcza i bezpłciowa, no chyba, że ktoś czuje się dobrze prowadząc audycje, na których kształt nie ma większego wpływu, i które muszą mieścić się w ściśle określonych ramach... Stacji sformatowanych kilka na rynku jest. Moim zdaniem, główna różnica między nimi polega na tym, że inaczej się nazywają... Więc po co kolejne radio wpisujące się w ten bezduszny trend...? Czy nakielskie Radio nie może (dalej) być wyjątkowe...? Fakt, z przyczyn obiektywnych nadal można powiedzieć, że Radio Nakło nie wykorzystuje w 100% swojego potencjału, ale to przecież nie znaczy, że to się nie zmienia, na co dowodem jest chociażby pojawienie się DJa Fledermausa na naszej antenie.;) To kolejny krok do przodu i nikt nie twierdzi, że ostatni.;) Gdyby Radio sformatować to, jak sądzę, miało by ono konkurować wówczas z innymi sformatowanymi stacjami, tylko czy to ma sens? Nie lepiej wyróżniać się spośród innych i swoją wyjątkowością zdobywać kolejnych słuchaczy...?

Odpowiedz do tematu