FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 16:56   Muzeum Ziemi Krajeńskiej

Data: 12.02.2010 (od 17:00) - 14.03.2010
Organizator: Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Godziny otwarcia: wtorek - niedziela 9:00 - 16:00
Ceny biletów: 2,00 zł - grupy przedszkolne, klasy I-III szkół podstawowych, grupy zorganizowane ze szkół wiejskich z terenu gminy Nakło, 3,00 zł - klasy IV-VI szkół podstawowych, młodzież gimnazjalna, ponadgimnazjalna, studenci, emeryci, 4,00 zł - bilet normalny

opiekunowie grup wstęp bezpłatny

Wystawa fotografii Elżbiety Dzikowskiej pt. "Ziemia z bliska" , a także będą trofea z wypraw autorki ze zbiorów Muzeum Podróżników im. Tony`ego Halika w Toruniu.

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 17:00   RE: 12.02.2010 MZK

W pierwszej chwili pomyślałem, że chodzi o Miejskie Zakłady Komunikacyjne, ale po chwili uświadomiłem sobie, że takiej instytucji w Nakle nie ma ;) .

A poważnie mówiąc, może to być rzeczywiście bardzo ciekawa wystawa.

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010 17:29   RE: 12.02.2010 MZK

'jozin napisał/a:

W pierwszej chwili pomyślałem, że chodzi o Miejskie Zakłady Komunikacyjne, ale po chwili uświadomiłem sobie, że takiej instytucji w Nakle nie ma ;) .

A poważnie mówiąc, może to być rzeczywiście bardzo ciekawa wystawa.

Ja pomyślałem to samo :)
A jeśli na wystawie będą prezentowane zdjęcia tak ciekawe, jak te z wystawy, z którą Muzeum Podróżników "wyszło" swego czasu pod Collegium Maximum UMK (portrety uśmiechniętych ludzi z całego Świata autorstwa pani Elżbiety), to polecam.

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 12 Lut, 2010 23:25   RE: 12.02.2010 MZK

chyba trzeba będzie się wybrać, ale niestety... MZK nie podaje godzin otwarcia :mad:

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 19:29   RE: Muzeum Ziemi Krajeńskiej

Znowu będę upierdliwy, znowu będę narzekał, ale muszę, bo mnie strasznie irytuje ludzka ignorancja (zwłaszcza ze strony ludzi utrzymywanych z naszych podatków). Najpierw burmistrz (który zareagował dopiero po drugim mailu), teraz muzeum.

Od jakiegoś czasu muzeum na swojej stronie łaskawie informuje, że ma w sprzedaży dukaty nakielskie. No to grzecznie wysłałem maila z pytaniem, czy można gdzieś je zobaczyć na zdjęciu i jaki jest ich koszt.

I czego się dowiedziałem? Ano niczego, bo zostałem zwyczajnie zignorowany przez działających w tym muzeum.

Ja nie rozumiem pewnych rzeczy. Po co ci ludzie używają internetu, po co im strona internetowa, maile, itp. skoro nie potrafią z tych dobrodziejstw korzystać.

Ciężko nawet w dwóch zdaniach napisać, że np. dukaty kosztują powiedzmy 50 złotych, a zdjęć nie zobaczę, bo nie mają, albo nie mają ochoty ich udostępnić? Nie wierzę, że w tym muzeum jest tyle roboty, że nie mają czasu na maila odpowiedzieć.

Przykro to mówić, ale nasuwa mi się jedno sformułowanie: bagno. Z jednej strony reklamują coś na tej swojej witrynie, a z drugiej strony, jak ktoś wykazuje zainteresowanie, to sobie urządzają kpiny z potencjalnego klienta.

Gdybym ja tak traktował swoich klientów i nie odpowiadał im na maile, to mógłbym z głodu umrzeć, bo nie dostałbym żadnej roboty. No, ale jak się zarządza cudzym, mając pewnie w głowie jeszcze poprzedni system, to raczej ciężko się spodziewać normalności.

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 20:04   RE: Muzeum Ziemi Krajeńskiej

Jozin a może zbyt upierdliwi jesteśmy :mysl: , albo po wybrykach na oficjalnej stronie gminy jak było forum, teraz odnoszą się to takiej inicjatywy sceptycznie.

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 18:45   

A ja chciałabym się panom pochwalić, że obecnie w Muzeum Ziemi Krajeńskiej można zobaczyć prace młodzieży nakielskiej, między innymi moje (opatrzone znakiem R'11 w prawym dolnym rogu :D ). Wystawa miała swój wernisaż w piątek, 18 marca o 17:00 a zostanie zdjęta 10 kwietnia.

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

www.poisoninc.blogspot.com

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2011 18:30   

rozbojniczka, no i proszę piszą o was w:

Express Bydgoski, z dnia: 31.03.2011r. napisał/a:
Młodzi, zdolni na wystawie
O ile rok temu przeważały obrazy i rysunki, to teraz można oglądać też rzeźby, zdjęcia i biżuterię

Przed rokiem z okazji do pokazania swoich prac skorzystało dwunastu młodych artystów. Teraz w Muzeum Ziemi Krajeńskiej można oglądać dzieła dwudziestu siedmiu osób.

- Prezentacje młodych twórców będą cykliczną imprezą, następną zorganizujemy za rok - obiecywał Andrzej Sołtysiak, dyrektor muzeum, po pierwszej wystawie „Młodzi z Nakła” zimą ubiegłego roku. I słowa dotrzymał.

W muzeum, które - po wcześniejszym otwarciu na środowisko fotografujących (lutowa wystawa „Migawki nakielskie”) - staje się coraz bardziej żywym miejscem prezentacji dokonań lokalnych twórców - znowu można oglądać prace uzdolnionej młodzieży.

- Mamy dwa powody do zadowolenia. Prace zdecydowało się teraz pokazać, przełamując swoje obawy, znacznie więcej młodych twórców. Na dodatek, o ile przed rokiem przeważały obrazy i rysunki, to teraz na wystawie dodatkowo pokazali się też rzeźbiarze; można oglądać zdjęcia, biżuterię, fascynatory - dodaje dyrektor muzeum.

W organizację Wystawy „Młodzi z Nakła”, oprócz pracowników muzeum, zaangażowali się: Anna Szwarc, Marzena Kozłowska oraz artysta malarz Zygmunt Szot, Agnieszka Maciejewska, Angelika Smolińska i Małgorzata Wybrańska.

- Taka wystawa to dobry pomysł, daje nam okazję do pokazania swoich prac, porównania z innymi i wysłuchania opinii na ich temat - ocenia Weronika Poręba, uczennica pierwszej klasy I Liceum Ogólnokształcącego w Nakle. W muzeum pokazuje rysunki (portrety artystów), zdjęcia i rzeźbę, której uczę się pod okiem Andrzeja Brzóski w ośrodku kultury w Mroczy.

Monika Budnik rysuje i rzeźbi (nauczyciel ten sam) i też pierwszy raz uczestniczy w wystawie.

- Jesteśmy w pierwszej klasie i dopiero teraz dowiedziałyśmy się o takiej wystawie - mówi Monika, a jej wypowiedź powinni chyba zapamiętać nauczyciele wszystkich szkół, którzy natrafią na plastyczny talent.

- Ja sama rysuję, rzeźbię i zadowolona jestem, że mogłam swoje prace pokazać na wystawie - mówi Karolina Dubińska z Paterka.

Wystawa młodych:

Swoje prace w muzeum pokazują: Monika Budnik, Wiktoria Chyła, Karolina Dubieńska, Marceli Duda, Paulina Grudzińska, Martyna Grześko, Sara Hausz, Sara Jurkowska, Kamila Klesińska, Donata Koczur, Dominika Kopta, Małgorzata Kulpińska, Katarzyna Marciniak, Paulina Marciniak, Agnieszka Mueller, Martyna Ormińska, Patrycja Ornafel, Magdalena Paprzycka, Weronika Poręba, Sara Przywecka, Michał Rusnarczyk, Kinga Rzewnicka, Sandra Stanisławczyk, Daria Szpot, Natalia Taczkowska, Aleksandra Tonderys, Natalia Walus.

źródło Express Bydgoski

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2011 20:02   

Szkoda tylko, że o ile byłam wymieniona na plakacie informującym o wystawie (robionym przez naszą wychowawczynię, nie tym z muzeum), o tyle słyszałam, że moich prac nie powieszono. Muszę się wreszcie tam przejść i zobaczyć... To smutne...

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

www.poisoninc.blogspot.com

Odpowiedz do tematu