FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto na dyrektora NOKu
Autor Wiadomość
paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 22:32   Kto na dyrektora NOKu

Macie jakieś propozycje ? Jest konkurs na nowego dyrektora po odwołaniu Sławomira Łanieckiego.
Chociaż jak znam życie to tak naprawdę żadnego konkursu nie będzie i dyrektorem zostanie pełniący już obowiązki Michał Dubkowski...

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 18:14   

PANIEKIEROWNIKU NA DYREKTORA :D

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 22:32   Re: Kto na dyrektora NOKu

paniekierowniku napisał/a:
Macie jakieś propozycje ? Jest konkurs na nowego dyrektora po odwołaniu Sławomira Łanieckiego.
Chociaż jak znam życie to tak naprawdę żadnego konkursu nie będzie i dyrektorem zostanie pełniący już obowiązki Michał Dubkowski...

Podejrzewam że masz rację, szczególnie jak się spojrzy na dokonania Pana Dyrektora pełniącego obowiązki (skończony całkiem niedawno: Zarządzanie i Marketing nie wystarczy do kierowania takowym ośrodkiem kultury). Ciekawostką mogą być znajomi owego p.o. dyrektora na.... Facebook (internet jest anty-anonimowy i wspaniale ukazuje swoja potęgę)...
Mam wrażenie, że za tą decyzję burmistrz postrzelił się z lekka w stopę (to tylko moja opinia).

A... - i dodam jeszcze że organizowanie imprez disco-polowych nie przysporzy mu tzw. pozytywnego "znaczka kultury".

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Nie 05 Cze, 2011 14:29   Re: Kto na dyrektora NOKu

lotar napisał/a:

A... - i dodam jeszcze że organizowanie imprez disco-polowych nie przysporzy mu tzw. pozytywnego "znaczka kultury".

x.x no dokładnie... proszę, tylko nie disco-polo. Znaczy, ok, raz na jakiś czas, ale niech zainwestują również w coś dla innych kultur muzycznych...

wyrocznia6 
Początkujący

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011 13:11   Re: Kto na dyrektora NOKu

rozbojniczka napisał/a:
lotar napisał/a:

x.x no dokładnie... proszę, tylko nie disco-polo. Znaczy, ok, raz na jakiś czas, ale niech zainwestują również w coś dla innych kultur muzycznych...

I fully agree! :) Liczymy na zmiany.

cna 
Początkujący

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011 14:54   

:fiu: Liczę na disco polo .

Michał 
Administrator

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011 17:23   

cna, witam Pana/ią na forum i cieszę się, że pierwsze nieśmiałe wpisy są już za Tobą....

Odnośnie tematu, nie znałem, ani nie uczył mnie Pan Łaniecki więc trudno mi się wypowiadać na temat jego osoby, jednak zamiana dyrektora na osobę z urzędu, bez doświadczenia jest wg mnie krokiem wstecz, zresztą Czytelnik, kilka artykułów nam podrzucił odnośnie wymian osób na kierowniczych stanowiskach. Pewnie to pytanie tutaj jest bezsasadne, ale co ma na celu wymiana ludzi, że za cztery lata ktoś inny przyjdzie na ich stanowisko :?: i tak w kółko Macieju...

Odnośnie disco polo, nie słucham tego gatunku muzyki, jednak na pewno znajdą się osoby które by się dobrze bawiły w amfiteatrze przy takiej muzyce, nie zabraniajmy im tego ani ich nie wyśmiewajmy, tak samo pewnie by się znalazło grono ludzi którzy będą się bawić przy muzyce chłopaków z Slainhead czy The Crumpets.

A kogo wy byście widzieli na tym stanowisku :?:

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011 23:16   

Nie znam Pana Tchórzewskiego który to miał wstępną nominację na p.o. dyrektora NOK. Nie mam również pojęcia kto inny ma predyspozycje na to stanowisko, ale mam wrażenie że nominacja obecnego p.o. jest jak najbardziej polityczna. (to moja opinia)

Zgadzam się że dysydenci (skąd pochodzi to słowo?) mając mandat wyborczy i większościowe poparcie, mają prawo dobierać sobie współpracowników, ale jaki ma cel powoływanie osób mało doświadczonych ? Tak wygląda polityka i nic w tym nowego - wystarczy zerknąć na tych przy Wiejskiej...

A odnośnie imprez discopolo co napisał Michał - tu się zgodzę - zagalopowałem się i faktycznie jest jakaś część społeczeństwa co bawi się przy takiej muzyce. W końcu trzeba być tolerancyjnym :)
Tylko że czasem potrzebujemy również i tej właściwej "kultury"...

Pożyjemy i zobaczymy czym nowy dyrektor się wykaże.

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 11:53   

Ukazał się wywiad z nowym dyrektorem Nakielskiego Domu Kultury

Nakielski Czas, nr 36 z dnia:08.09.’11 napisał/a:
MICHAŁ DUBKOWSKI NOWYM DYREKTOREM NAKIELSKIEGO OŚRODKA KULTURY
„Dla mnie najgorsza w pracy jest monotonia”

Michał Dubkowski został nowym dyrektorem Nakielskiego Ośrodka Kultury. Burmistrz miasta i gminy Nakło Sławomir Napierała przychylił się do wniosku komisji konkursowej i powierzył to stanowisko Dubkowskiemu, który od czerwca bieżącego roku pełnił obowiązki dyrektora ośrodka. Nowy dyrektor będzie zarabiał miesięcznie 5 500 zł brutto, czyli o 500 zł więcej niż gdy pełnił obowiązki. Poniżej rozmowa z Michałem Dubkowskim.

Kilka miesięcy temu, obejmując obowiązki dyrektora, nie był pan przekonany do pracy w ośrodku. Zauważył pan wówczas, że popracuje pan w ośrodku trzy miesiące i wróci pan do pracy w Urzędzie Miasta i Gminy w Nakle...

To była dla mnie nowa sytuacja, aczkolwiek teraz po trzech miesiącach pracy w ośrodku z przekonaniem stwierdzam, że odpowiada mi ona. Zapoznałem się z bieżącą sytuacją ośrodka. Nie mogę jednak powiedzieć, że wiem już wszystko. Podjąłem pracę w ośrodku w okresie wakacyjnym, w którym nie funkcjonowały chociażby sekcje. Nie mam więc jeszcze pełnego obrazu.

Powiedział pan, że odpowiada panu ta praca...
W ośrodku wiele się dzieje. Stanowisko, które objąłem, wymaga zaangażowania. W każdej pracy można się wykazać, ale w tej szczególnie. Dla mnie najgorsza w pracy jest monotonia.

Czy w strukturze organizacyjnej ośrodka coś się zmieni?
Na razie będą to jedynie kosmetyczne zmiany.

To znaczy?
Trzeba uporządkować etaty. Dla przykładu podam, że w Wiejskim Domu Kultury w Paterku nie ma pełnego etatu kierownika. Etat uzupełniają godziny sprzątaczki.

Planuje pan likwidację jakichś etatów? A może wręcz przeciwnie - stworzenie nowych?
Nie zamierzam nikogo zwalniać. Być może zmieni się zakres obowiązków niektórych osób.

A co z Radiem Nakło, które jest dotowane z gminnego budżetu?
Tu będą zmiany. Chcę pokazać, że Radio Nakło może być radiem całego powiatu. Przez radio mogłyby być transmitowane wszystkie obrady radnych, nie tylko te, które odbywają się w Nakle. Nie ma być ona tubą. Chciałbym, aby z radia korzystały różnego rodzaju organizacje, szkoły, w których funkcjonują kółka zainteresowań. Można by nagrać z uczniami podstawy języka angielskiego.

Kiedy mają zajść zmiany?
Przed nami dożynki powiatowo-gminne w Dziewierzewie i dożynki gminne w Polichnie. Myślimy też nad relacjonowaniem na żywo tych wydarzeń. Mieszkańcy mogliby złożyć życzenia, kogoś pozdrowić. Osoby przy radioodbiornikach będą mogli wysłuchać przemówień. Najprawdopodobniej będziemy transmitować na żywo mszę św. z Polichna.

Czy zmiany w radiu przełożą się na zwiększenie liczby etatów? Ile aktualnie osób pracuje w radiu?
Być może zmiany będą wiązały się z zaangażowaniem większej liczby osób. Czy to będzie teraz, czy później, tego jeszcze nie wiem? Aktualnie Radio Nakło to dwa etaty. Na etacie są Józek Rydzyński i Zbigniew Borek. Są też osoby, które wspierają radio, np. pani Eugenia Czyż-Rydzyńska, która ma jakiś procent od zebranych reklam.

Ile więc rocznie samorząd gminny wydaje na utrzymanie radia?
Jakieś 77 tys. zł. Pieniądze te są przeznaczone na dwa etaty.

Powróćmy do spraw, które są bliższe ośrodkowi, czyli do organizacji różnego rodzaju przedsięwzięć, w tym imprez kulturalnych. W ostatnim czasie w ośrodku odbyło się kilka imprez, które pan organizował. Spotkały się one z dość dużym zainteresowaniem. Na co mogą liczyć mieszkańcy. Jaki rodzaj rozrywki chce pan im zaoferować?

Chciałbym skoncentrować się na amfiteatrze. Co drugi tydzień będą organizowane koncerty, chociażby naszych lokalnych zespołów. Jak wiadomo, amfiteatr wymaga remontu. Trzeba pokazać ludziom, że warto inwestować w coś, gdzie się coś dzieje, stąd pomysł organizacji koncertów.

A jaką formę przybiorą Dni Nakła?
Moim zdaniem nie powinny one trwać tygodniami - góra 3-4 dni, tak jak było to kiedyś. Wówczas będzie można poczuć ich charakter. W ramach Dni Nakła mógłby odbywać się Turniej Wsi, bo mieszkańcy gminy Nakło to też mieszkańcy terenów wiejskich. Myślę, że warto podtrzymywać tradycję organizacji Jarmarku św. Wawrzyńca, który odbywa się w Nakle. Myślałem też o zawarciu współpracy z innymi ośrodkami kultury. Mam w głowie wiele pomysłów np.: „Weekend bezpieczeństwa drogowego", „Święto chleba", „Pociąg do kultury". Chciałbym też, aby tematycznie ta sama impreza odbywała się w różnych miejscowościach, przede wszystkim w tych, w których funkcjonują wiejskie domy kultury.

A co z koncertami z prawdziwego zdarzenia?
To dość kosztowne przedsięwzięcia. Jeśli uda się znaleźć partnerów, to być może uda się zorganizować jakiś większy koncert.

Od kilku lat w Nakle z powodzeniem funkcjonuje Uniwersytet Trzeciego Wieku. Czy słuchacze doświadczą czegoś nowego?
Moim zdaniem można by nieco zmienić tematykę wykładów. Chciałbym, aby słuchacze czerpali z nich bardziej przydatną wiedzę. Moglibyśmy zaprosić stylistę, fachowca od marketingu, aby nasi studenci zapoznali się z technikami manipulacji, na którą są narażeni np. podczas robienia zakupów.
Przed świętami Bożego Narodzenia planujemy spotkanie z Jerzym Rafalskim, który opowie o gwieździe betlejemskiej. Można by też zaprosić Iwonę Pavlovic.

Od 2009 r. przy nakielskim ośrodku funkcjonuje punkt przedszkolny, finansowany przez Unię Europejską. Kończy on swoją działalność w czerwcu 2012 r. Czy będzie on nadal funkcjonował?
Ośrodek nie jest od prowadzenia przedszkola. Żeby wykorzystać zakupiony już sprzęt i pomieszczenia, moglibyśmy ewentualnie pomyśleć o uruchomieniu klubu przedszkolaka. Nie zastanawiałem się jednak jeszcze nad tym.

Wiem, że były dyrektor ośrodka chciał stworzyć przedszkole profilowane w odrębnych pomieszczeniach zlokalizowanych na zapleczu ośrodka...
Mamy inny pomysł zagospodarowania tych pomieszczeń. Myślę o stworzeniu centrum kulturalnego. W pomieszczeniach tych swoje siedziby mogliby mieć np.: emeryci, samorządy mieszkańców, UTW w Nakle. Pod ręką miałby osoby, z którymi na co dzień ośrodek współpracuje.

Dziękuję za rozmowę.
Rozmawiała Marta Podemska

jozin 
wujek admin

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 12:04   

Rewolucji jakiejś nie będzie, jak widzę. Z drugiej strony, może to i dobrze?

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 14:54   

A słyszeliście o "aferze" z byłym dyrektorem NOKu w roli głównej? <jak znajdę gazetę w domu to zeskanuję ^^>

jozin 
wujek admin

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 15:09   

Nic nie wiem, ale chętnie zapoznam się z tematem. Zapodaj jakieś info o tym.

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 16:54   

<mocy scanera przybywaj> XD
Skoro prosisz, wujku adminie...

jozin 
wujek admin

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 17:10   

To ci afera :) .

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 17:33   

jozin napisał/a:
To ci afera :) .

Wiem wiem, że to nie jest 100mln euro tylko 1480zł, ale jednak... :P Nie marudź, Jozin. Nakło to nie Miami, żeby miały być wielkie kryminalne zagadki i CSI.

Odpowiedz do tematu