FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy brakuje Wam kina w Nakle?
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 15:08   RE: Czy brakuje Wam kina w Nakle?

Okey... i jedni i drudzy mają rację. Plus jest taki, że wymieniamy swoje poglądy i spostrzeżenia. Z drugiej strony, mam nadzieję, że osoby odpowiedzialne w NOK-u nie muszą koniecznie pisać o tych nowościach na swojej stronie, mogą je pisać tutaj. Jest dobry symptom stworzenia tego forum, zagląda do nas co raz więcej osób i za jakiś czas może będzie to jedno ze źródeł informacji co się u nas dzieje.

Co do kina, powiem wam, że naprawdę wolałbym obejrzeć jakieś niszowe filmy.... te kasowe to są puszczane w multipleksach, a pozyskanie filmów niszowych chyba wiąże się z mniejszym kosztem.
Jednak, jeżeli piszecie, że osoby odpowiedzialne próbują przy niskim budżecie coś zmienić to chwała im za to. Niech działają i piszą co mają w planach, bądź co chcą zmienić.

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 20:42   RE: Czy brakuje Wam kina w Nakle?

Dziękuję Jozinowi i Michałowi za te kilka słów "otuchy", bo się Ów przyczepił moich postów jak rzep psiego ogona, na dodatek robi to niezbyt grzecznie:(

jaromir 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010 16:09   RE: Czy brakuje Wam kina w Nakle?

Dla mnie wszystko ładnie, pięknie... Super, że się starają... Ale przyznam szczerze, że sala w NOK-u kojarzy mi się z ... zimnem... Nie piszę tego złośliwie.
Mam nadzieje, że teraz grzeją na tej sali, bo nawet jak kino tam "normalnie" było otwarte to trzeba było w kurtce siedzieć aby nie zamarznąć...
Napiszcie czy cię już to zmieniło...
Pozdrawiam

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010 16:22   RE: Czy brakuje Wam kina w Nakle?

Ja byłem na wszystkich wyświetlanych ostatnio seansach i powiem, że w koszulce to raczej nie odważyłbym się tam siedzieć, lecz w cienkiej kurtce było całkowicie znośnie. Wrażenia dalekie od chłodu. Trzymam kciuki za działających na rzecz kina. Coś ostatnio po Awatarze zamilkło, ale to na pewno sytuacja przejściowa, jednakże na rozgrzewkę, w oczekiwaniu na następny seans filmowy, w imieniu zawodników i swoim zapraszam na gorący doping naszej drużynie siatkarskiej w piątek godz. 19.00. sala "Staszica". Przepraszam, że w tym miejscu o siatkówce, ale to tylko jednorazowo. :bye2:

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010 18:13   

Ostatni film na jakim byłem w multipleksie: "Janosik". Na seansie o 14:00 byłem sam - co świadczy o tym, że i multipleksy nie są zawsze zapełnione (no ok - to nie był "Avatar"). Z tym że wiadomo, Adam dla jednej osoby filmu nie będzie puszczał - to oczywiste. Ale chyba też nie chodzi o to, by kino działające przy ośrodku kultury było w pełni komercyjne. (z drugiej strony Bergmana też bym nie proponował ^^).

Wiecie co mi się kojarzy? Wyjazdy z profesor Kasperowicz z Krzywoustego na teatr do Poznania lub do opery w Bydgoszczy - niby repertuar każdy mógł sprawdzić na stronie, pojechać i być. Ale potrzeba było kogoś, kto zaproponuje, wybierze coś wartego uwagi. A w autobusie wprowadzi uczniów w treść (całkiem istotne w przypadku opery np. po włosku ^^) - jednym słowem: poprowadzi za rękę.

Więc może to jest myśl: skoordynować działania z polonistami. Przykład: omawiamy "Jądro ciemności" Conrada - dogadajmy się z kinem, by załatwili "Czas Apokalipsy".
Albo NOK robi listę filmów, które są do ściągnięcia do Nakła, a poloniści mogą się wypowiedzieć i zachęcić uczniów na lekcjach. Tylko oczywiście - jak zaproponujemy "Avatara" czy "Iron mana" to możemy sobie odpuścić tych polonistów ;D

Przy okazji - zbierając po 2 złote od uczniów mamy już jakieś dodatkowe finansowanie. A powiedzcie mi - kiedy ostatni raz w telewizji widzieliście np. wspomniany "Czas Apokalipsy" - zaręczam że dla większości licealistów to będzie nowość, choć Matrix jest już starociem :D

Offtopic #1
spośród toruńskich kin - najlepsze jest 'Nasze Kino' na Podmurnej :D
Offtopic #2
pamiętam, jak kuzynka czytała mi szeptem napisy, gdy w kinie był "Kevin sam w NY" :D

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010 19:22   

Był tu kiedyś jeden taki co pisał, iż "macie" kino weekendowe i nie rozumiał o co tutaj w ogóle chodzi, ponieważ filmy są wyświetlane średnio co dwa tygodnie, ale to było baaaarrrdzo dawno. Zaglądam prawie codziennie na stronę NOK-u, a w rubryce "Kino" pusto. Tak jak w temacie - tak, brakuje mi kina w Nakle !! Zapomniałem dopisać, aby nikt nie doszukiwał się osobistych aluzji, stwierdziłem tylko fakty.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010 20:11   

Taaaaa wszystkim brakuje kina a jak coś jest to przychodzi 10 os (nie licząc Avatara) Pomysł krzych ciekawe ale:

Polonista każe czytać książki
Trzeba by poświecić zajęcia lekcyjne czego nikt nie zrobi - a po zajęciach nikt nie pójdzie

Proste pytanie do Piotra kiedy byleś na jakimś seansie w Nakle?

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 07:43   

Znajdź sobie kogo innego do zadawania pytań. Polonista ma rację- gdybyś czytał, może nauczyłbyś się czytać i pisać. Gdybyś czytał, nie zadawałbyś pytań, na które odpowiedź znalazłbyś między innymi na forum. Żegnam.

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 10:33   

Fledermaus napisał/a:

Trzeba by poświecić zajęcia lekcyjne czego nikt nie zrobi - a po zajęciach nikt nie pójdzie

Wiesz, do Poznania też nie jeździło się między geografią a wuefem, tylko wieczorami.
Tym bardziej że nie mówię o obowiązkowym chodzeniu, bo skoro mieliby się dorzucać, to tylko dobrowolnie. Ale to wszystko zależy, wszystko jest płynne.

Bo nawet trzymając się przykładu "Apocalypse now" - można powiedzieć, że pójdziemy na taki film - i tyle (odp. uczniów - ja bym wolał na Iron Mana). A można zachęcić itd - i dlatego wiem, że ten pomysł nie jest absolutnie dobry ^^

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 15:39   

Piotr jesteś osoba agresywna na tym forum. Ciągle słyszę od ciebie żegnam ale niczego sensownego jeszcze nie usłyszałem. Piszesz jakieś bzdury do dyr. NOKu, sam nie wiesz co ma ci odpowiedzieć. W kinie byleś raz przez cale swoje długie życie na Avatarze. Jeżeli ono ci nie odpowiada to może zapisz się na jakieś inne zajęcia. Z racji twojego wieku polecam Uniwersytet Trzeciego Wieku. Widocznie przebywanie na tym forum ci nie służy.

Co do Tych wyjazdów do Poznania to bynajmniej za moich czasów zbierała się polowa autobusu z całej szkoły. Druga połowa była wyciągana na siłę przez ww Pania pod groźbą złej oceny itp.

[ Komentarz dodany przez: Michał: Nie 16 Maj, 2010 ]
Proszę bez osobistych wycieczek do siebie w tematach ogólnodostępnych. Jeżeli macie jakieś uwagi do siebie napiszcie to w PW. Agresją nic tu nie zdziałacie!!!

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 20:41   

Jak jesteś głupi, to chociaż nie bądź bezczelny :cool:

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 21:37   

Fledermaus napisał/a:

Co do Tych wyjazdów do Poznania to bynajmniej za moich czasów zbierała się polowa autobusu z całej szkoły. Druga połowa była wyciągana na siłę przez ww Pania pod groźbą złej oceny itp.

A za moich czasów (matura 2005 i 2-3 roczniki w obie strony) autobus był pełen. Fakt - bez względu na spektakl skład był zawsze ten sam. Ale nikt nie wracał z opinią, że było słabo. Co do "reklamy i marketingu" na zajęciach to nie wiem, bo nie byłem uczniem pani Kasperowicz. Ale panie Michalska i Szwarc wydają mi się pod tym względem także sensowne (w sensie: otwarte na tematykę pozaprogramową).

Co do Waszej kłótni:
@ Piotr - fajnie że napisałeś do dyrektora. Z tym że faktem jest, że ja też nie wiedziałbym, co odpisać, nawet gdybym przeczytał. Bo o to, że nie mają zainstalowanego bota, odpowiadającego regułką "Dziękujemy za uwagi, wypchaj się" to chyba dobrze?
Pomimo wszystko jednak ja widzę postęp w porównaniu z dotychczasową działalnością NOKu. A to że z urzędami i podległymi im instytucjami w tym kraju nie ma szans na komunikację via e-mail wydaje mi się od pewnego czasu smutną oczywistością.

@ Nietoperz - czy Twoje reakcje nie mają przypadkiem takiego tonu dlatego że jesteś związany z NOKiem? Ja akurat Piotra rozumiem - jest jak jest, a że żeby było lepiej musi minąć jakiś czas i być włożonych trochę "zmarnowanych" pieniędzy... Zresztą, bez obrazy, ja ani od NOKu nie oczekuję, że będzie w nim studyjne kino dla koneserów, ani od Czasu, że zmieni się w Washington Post, ani że Radio N osiągnie poziom Trójki. Nie ta skala, nie te potrzeby. Na Cinema City analogicznie też czekać nie powinniśmy.

edit:
Pisałem "zmarnowanych" bo - bądźmy szczerzy - kultura jest w tym kraju tak postrzegana. Najpierw kasa na funkcjonowanie urzędu musi być, potem na mieszkania socjalne i mikrofalówki dla bezrobotnych, jak starczy to na drogi i malowanie krawężników, a na kulturę i to, by okolica jakoś wyglądała, to jak zostanie w budżecie jakaś drobnica...

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 12 Maj, 2010 19:48   

:D

[ Komentarz dodany przez: Michał: Nie 16 Maj, 2010 ]
Tu działałem JA

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010 20:45   

Do michała: czyżbym rozsierdził fledermausa porównaniem do Trójki? :D
Żeby nie było przykro to mogę wyedytować to zdanie na "pan redaktor Szczepaniak nie będzie Wojciechem Mannem" - może być? :D

Michał 
Administrator

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010 20:50   

Nie Krzych tam były osobiste wycieczki.

Odnośnie kina... czy innych instytucji, mogę być monotematyczny. Pisałem do wielu instytucji o tym, że istniejemy i warto by było nawiązać współpracę, jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. I to jest na razie smutne. Ale mam nadzieję, że jednak będziemy się rozwijać i w końcu z naszym zdaniem także będą się liczyć.

Odpowiedz do tematu