FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypadki
Autor Wiadomość
paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 00:06   

I to bardzo złe...
Jedna karetka to może tak - jedna e"S"ka i to w Nakle. Druga jest w Szubinie.
W razie czego są jeszcze inne karetki "T" lub "P"
I samochody do przewożenia lekko chorych.

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 18:40   

Gazeta Powiat z dnia 08.06.2011r napisał/a:
Dwa przejścia na Potulickiej

Pytania o bezpieczne przejścia dla pieszych na ulicy Potulickiej w Nakle nasiliły się po niedawnej tragedii - potrąceniu 77-latki, która zmarła.

Jak informuje dyrektor powiatowego zarządu dróg w Nakle, Bartosz Lamprecht, będą dwa przejścia. Istniejące, na wysokości marketu Biedronka zostanie zmodernizowane. Na środku powstanie wysepka, a jezdna w obu kierunkach zostanie wyprofilowana. - To zmusi kierowców do zdjęcia nogi z gazu, gdyż będą jechać po łuku. To ważne, zwłaszcza w przypadku pojazdów poruszających się od rynku, gdzie widoczność nie jest dobra, a do tego stromy spadek jezdni - mówi dyrektor. Drugie przejście powstanie na wysokości sklepu ABC (tzw. wylotu). - Obserwujemy tam często przechodzące osoby. Stąd decyzja o budowie przejścia - wyjaśnia dyrektor.
jg

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 13:11   

Wczoraj była zablokowana 10 w Rudzie, a oto skutki:

http://kurier-nakielski.pl, z dnia:08.08.2011r. napisał/a:
Tak jak już wcześniej informowaliśmy w dniu dzisiejszym 8 sierpnia 2011 roku około godz. 15:00 doszło do tragicznego w skutkach wypadku na krajowej 10 pod Rudą na granicy powiatu nakielskiego i powiatu pilskiego, w wyniku którego śmierć poniosły dwie osoby, kierowca samochodu osobowego marki Opel Astra i dziecko jadące w tym samochodzie. W niewyjaśnionych okolicznościach jadący z kierunku Wyrzyska samochód osobowy marki Opel Astra wpadł w poślizg i uderzył w nadjeżdżający z kierunku Nakła nad Notecią samochód dostawczy marki Fiat Ducato. Siła uderzenia była tak silna, że również odrzuciło samochód dostawczy, w którego uderzył samochód osobowy marki Volkswagen Polo na niemieckich tablicach rejestracyjnych, którym jechały dwie kobiety, które trafiły do szpitala w Wyrzysku i w Pile. W akcji ratowniczej uczestniczyli strażacy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 1 w Nakle nad Notecią, Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Pile oraz z OSP w Osieku, Sadkach i Wyrzysku, karetki pogotowia ratunkowego z Nakła nad Notecią i Wyrzyska oraz śmigłowiec Lotniczego Pogotowia ratunkowego w Bydgoszczy. Przyczyny i okoliczności wypadku wyjaśniają policjanci z Komendy Powiatowej Policji w Nakle nad Notecią pod nadzorem Prokuratury Rejonowej w Nakle nad Notecią.

tekst i zdjęcia: Zbigniew Kubisz

źródło Kurier-Nakielski

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 14:45   

W sobotę jadąc z rodzicami nad jezioro, w okolicy Mroczy trafiliśmy na zator spowodowany wypadkiem. Osobówka i jakiś większy. Nie wiem, kto kogo walnął, ale osobowy miał wybite przednie koło (obróciło się o ładne 90 stopni), przód samochodu i lewa strona oklepana równo...

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

Michał 
Administrator

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011 21:55   

Duża tragedia, żona znała kierowcę tego auta ... jest w moim wieku, wraz z nim zginęło jego dziecko, a żona zmarła w helikopterze... :(

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Sro 10 Sie, 2011 09:08   

Masakra... szkoda ludzi :cray:

jaromir 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 20:28   

Witam

Ogólnie nie lubię czytać o takich rzeczach... Jak wyobrażę sobie umierające małe dziecko to żołądek wywraca mi się na drugą stronę...
Nie jestem za publikowaniem zdjęć worków z ciałami gdyż uważam, że tragedię można wyrazić w inny, bardziej symboliczny sposób.
Jednak czasami dochodzę do wniosku, że po obejrzeniu takich zdjęć może paru ludzi zdejmie nogę z gazu i zastanowi się na trasie ze dwa razy - czy czasem jakaś rodzina nie jedzie w jego kierunku... Bo jak jakiś świr wyląduje sam na drzewie to przyznam, że nie będzie mi żal, sam się prosi... ale jeśli zabije jakąś niewinną istotę... Krew mnie zalewa...

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 21:27   

Jaromir co do wypadków dzieci, nie jesteś sam. Ja nie potrafię o tym czytać, słuchać, oglądać filmów... nie mogę nawet słuchać płaczu dziecka, któremu coś złego się dzieje...

Czytelnik 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 16:18   

Na poprzedniej stronie było o śmiertelnym potraceniu starszej Pani, tutaj jest artykuł o już oddanym odcinku ul.Potulickiej.

źródło Nakielski Czas

cwaniak 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 19:32   

Dobrze, że pomyśleli przy remoncie o problemie przejść dla pieszych na ul. Potulickiej. Może w minimalnym stopniu poprawi to bezpieczeństwo, ale tym mogą się chwalić Ci, którzy byli pomysłodawcami tych 'zabezpieczeń'. Życie jest brutalne i szybko zweryfikuje te systemy. To, że są teraz dwa przejścia dla pieszych, nie oznacza, że ludzie będą z nich korzystać. Jeżdżę tamtędy codziennie, więc widzę, iż ludzie po prostu olewają te przejścia i korzystają z utartych przez siebie latami stałymi szlakami. Wciąż obecne jest przechodzenie przez jezdnię na łuku m-dzy skrzyżowaniami ul. Potulickiej z ul. Długą. Czasem jak jadę przez Nakło mam wrażenie, że piesi tutaj to stado baranów, którzy włażą na ulicę, gdzie im się podoba niejednokrotnie zmuszając kierowców do ostrego hamowania. Starsza Pani, która zmarła w w wypadku na ul. Potulickiej była właśnie taką osobą - pieszym bezmyślnie przechodzącym przez jezdnię, bo trudno inaczej nazwać wyjście zza drzewa po grząskim rozkopanym gruncie prosto na jezdnię nie rozglądając się zbytnio czy coś pojedzie - zawsze można liczyć, że się zdąży, tylko po co? Uda się 1000 razy, a tym jednym razem można się przejechać.

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 21:19   

O pieszych tak dyskutowaliśmy sobie w tym temacie :link: a to się przez wiele lat na pewno nie zmieni :(

Odpowiedz do tematu