FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trucizna
Autor Wiadomość
Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 16:22   Trucizna

Mnie interesują nasze sklepy z dopalaczami czy ktoś wie co się z nimi w nakle dzieje. Czy popadły w niełaskę i jak to wygląda?

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 20:28   

Ja widziałam tylko jeden i to przelotem. Na Dąbrowskiego. Mam nadzieję, że już go nie ma. A co, Fledziu, zainteresowany towarem? ;)

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Pią 15 Paź, 2010 07:57   

Właśnie przeczytałem w Czasie, że oba są zamknięte. Drugi miał być na rynku ale właściciel nie zdążył otworzyć. :brinng2: A TO PESZEK

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Pią 15 Paź, 2010 09:08   

dahaha :D A to peszek... :lol:

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 00:18   

Coco Bongo zamknięty. Towar był podobny jak w znanych sieciach (dopalacze, smart szpo, kolekcjoner.nl) i pod wpływem tego samego braku poszanowania zasad państwa prawa został zamknięty ("suwerenną" decyzją służb kontroli sanitarnej).

rozbojniczka napisał/a:
Mam nadzieję, że już go nie ma.

Dlaczego? Ja w tym interesie widziałem same korzyści:

1) miejsca pracy i wpływy do budżetu miasta, państwa oraz właściciela nieruchomości

2) brak konieczności podejmowania zachowań sprzecznych z prawem w celu nabycia alternatywnych (dla wódy i tytoniu) używek - brak ryzyka nieprzyjemnych kontaktów z policją ;)

3) brak konieczności kontaktów ze zorganizowaną przestępczością czy cwaniaczkowatymi dilerami udającymi gangsterów

4) względnie stała (choć niska) jakość (nie mylić z siłą działania) sprzedawanych produktów - małe ryzyko że ta sama ilość raz nic nie kopnie, a raz wyśle na detoks

5) łatwość kontroli (w tym sanitarnej - ale takiej prawdziwej) sprzedawanych środków (no, tu państwo dało ciała, zezwalając na sprzedaż "nawozów do roślin"; ale przecież gdy aromatyzowany spirytus sprzedawano jako "zaprawę cytrynową do ciast", aparat państwa był dostatecznie sprawny by temu zapobiec)

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 15:22   

Krzychu, dlatego, że ja nie toleruję tego typu używek. Wolę zabawę bez dodatków, jadę na naturalnych narkotykach.

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 19:32   

rozbojniczka napisał/a:
jadę na naturalnych narkotykach.

Konopie, kokę (taka roślina - nie skrót od kokainy), zieloną herbatę, miętę, ostrokrzew, kapelusze muchomora czerwonego, melisę, walerianę, tatarak, rumianek, skrzyp polny czy inne zioła tylko się suszy i spożywa - naturalniej się nie da :D (na marginesie: 7 spośród 11 powyższych to używki, z czego 4 - psychoaktywne). Tytoń i czarna herbata wymagają tylko nieco więcej zachodu - jednak cały czas są to procesy jak najbardziej naturalne.
Wino, piwo i inne napoje alkoholowe mają historię ładnych kilku tysięcy lat - powstawały wśród kultur, które nawet porządnego kalendarza stworzyć nie potrafiły - naturalności odmówić im też nie można (przynajmniej u zarania, bo dzisiejsze piwa rzadko są naturalne).
Eskimosi, by się odurzyć, zjadali nadpsute mięso foki.
To wszystko są moim zdaniem środki jak najbardziej naturalne. Naturalne dla mnie jest też to, że człowiek tak naprawdę od zawsze miał ochotę na jakiś "odlot". A nienaturalne jest to, że dziś, aby to zrobić, trzeba zapłacić albo haracz państwu, albo zorganizowanym grupom przestępczym. Wyjątkiem były sklepy z dopalaczami, które niestety przegięły z lekka pałkę i przypięto im etykietkę "handlu śmiercią". Ale bądźmy szczerzy - na tej samej zasadzie można zamknąć połowę sklepów w Nakle, bo sprzedają albo denaturat (znam panów, którzy używają go do "do mycia okien" tak samo jak małolaty "kolekcjonowały" "nawozy dla roślin") albo butapren. Stacje benzynowe to istne składy dopalaczy - oparami bezołowiowej też można się odurzyć.

Ok, rozumiem że nie tolerujesz używek. Szanuję, choć dobre czerwone wytrawne nie jest złe ;)
Ja np. nie toleruję płatnego seksu. Ale z zamknięcia zarejestrowanej agencji towarzyskiej już bym się nie cieszył - bo jak interes zejdzie do podziemia, to o kontrolach pod kątem handlu żywym towarem, wieku i stanu zdrowia zatrudnionych można tylko pomarzyć...

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 19:55   

Mówiąc o naturalnych narkotykach miałam na myśli endorfiny :) "Narkotyk" wytwarzany przez nasz organizm.
Fakt, dobre czerwone wytrawne nie jest złe - byle lampka, a nie dwa litry ;)

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 22 Paź, 2010 16:48   

rozbojniczka napisał/a:
Mówiąc o naturalnych narkotykach miałam na myśli endorfiny :) "Narkotyk" wytwarzany przez nasz organizm.
Fakt, dobre czerwone wytrawne nie jest złe - byle lampka, a nie dwa litry ;)

Zostawię to tutaj ;)

Odpowiedz do tematu