|
Straż Miejska w Nakle |
| Autor |
Wiadomość |
Czytelnik
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 12:04 Straż Miejska w Nakle
|
|
|
W sumie nie ma tematu o naszej Straży Miejskiej.
I taki artykuł na początek:
źródło Nakielski Czas
no i jak można być ciągle na zwolnieniu lekarskim:
źródło Nakielski Czas |
_________________ Trochę tu trochę tam... |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 12:07
|
|
|
| Pan komendant zaniemógł, a tutaj się afery doszukujemy. Dajmy chłopu wyzdrowieć. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2011 16:47
|
|
|
Ja jakoś nie mam zaufania do tej formacji. W wielu gminach oni są tylko po to by obsługiwać fotoradary i nic poza tym.
No i pewnie postawią znaki "Kontrola Radarowa na odcinku 1,5km"
I tak się zastanawiam po co ten monitoring w mieście, czy w Nakle jest aż tak niebezpiecznie |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2011 18:28
|
|
|
Michale, oczywiście, że niebezpiecznie! Zwłaszcza dla kierowców! Na każdym kroku możesz spotkać babcie kamikadze (pojedynczo lub w parach, czasami z dziadkami kamikaze)! Takie przypadki mogą przyprawić słabszych emocjonalnie rajderów o zawał serca! |
_________________ "Natura nie łamie swych praw" /Leonardo da Vinci/
Mówię co myślę-za to siebie lubię! |
|
|
|
 |
cwaniak
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2011 20:21
|
|
|
W tym roku Straż Miejska w Nakle nie robiła żadnych sesji fotograficznych, także nie ma co ich winić.
Monitoring? Z tego co wiem to monitoring miejski nie działa od kilku lat... Jedyne sprawne kamery na mieście to monitoring prywatny sklepów, banków i innych takich placówek. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2011 20:46
|
|
|
cwaniak, jak wiem że żadnych sesji nie robili, bo ustawa im na to nie pozwalała...
Odnośnie ich działalności w ustawianiu się na sesje fotograficzne mam takie zdanie a nie inne. Jednego roku jak zapomnieli w Minikowie zmienić znak po targach z 50 na 70 przyjechali i się ładnie ustawili... i kilku kolegów zapłaciło, czy to było dbanie o bezpieczeństwo A później po kilku dniach wrócił stary znak 70km/h... |
 |
|
|
|
 |
cwaniak
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 19:21
|
|
|
Moim zdaniem zbytnio upraszczasz problem ze wstawioną 50-tką. Moim zdaniem to było dbanie o bezpieczeństwo - może i przekroczenie tej 50-tki nie jest zagrożeniem dla ruchu drogowego, ale problem jest znacznie szerszy. Chodzi mi o jazdę 'na pamięć' Dlaczego Twoi koledzy zapłacili? Nie widzieli nowych znaków? Przyzwyczaili się, że zawsze jechało się 70 i tak musi być? Najlepszy przykład był podczas reorganizacji ruchu na ul. Gimnazjalnej. Oznakowanie było prawidłowe, każdy znak mogący świadczyć o tym, iż skręt tam jest dozwolony został zasłonięty bądź zaklejony. Dodatkowo postawiono przy każdej możliwej drodze dojazdowej znaki zakazu/nakazu. Mimo to ludzie hurtowo pchali się 'pod prąd', codziennie setki ludzi wjeżdżało mimo używania sygnałów dźwiękowych przez pozostałych uczestników oraz czułych gestów pukania się w głowę przechodniów. Nie widzieli znaków, bo zawsze można było ta jechać. Miało tam miejsce nawet kilka zdarzeń drogowych. Uważam, że czasem kara grzywny dla osoby jadącej z przyzwyczajenia tak jak zawsze było może działać trzeźwiąco i zwrócić uwagę na tak ważny aspekt jak patrzenie na znaki. Dlaczego kierowcy patrzą na nie tylko na obcym sobie terenie, a na swoim podwórku jadą na pamięć?
Od kiedy to ustawa nie pozwala Straży Miejskiej robić zdjęć przy użyciu fotoradaru? |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 21:36
|
|
|
cwaniak, może upraszczam. Ale zdania o tej formacji niestety nie zmienię. Bo dla mnie to nie jest prewencja tylko zbijanie kasy. Prewencją byłoby ustawienie się przy szkole, miejscu gdzie dochodzi często do kolizji, wypadków. Nie wiem czy czytałeś ten temat jadąc nad morze z naszej strony, jedziesz przez tzw. "trójkąt bermudzki czarnej mafii"... ale to sobie poczytaj. Jak jeszcze będziesz miał pytania z miłą chęcią Ci na nie odpowiem, bo tą tematyką mocno się interesuje....
Odnośnie ustawy dla SM i fotoradarów, od stycznia do końca czerwca nie mogli robić zdjęć z mobilnych urządzeń... teraz mogą to czynić ale kontrole te muszą być poprzedzone znakiem "Kontrola Radarowa" a poniżej tabliczka na jakim odcinku... no i tu Straże znowu wykorzystują niedoprecyzowanie przepisów i w niektórych gminach są znaki, ze na odcinku 1,5km mogą być prowadzone takie kontrole.... ach dużo by można było pisać. |
 |
|
|
|
 |
cwaniak
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 14:58
|
|
|
Wiem, że od stycznia nie można było, ale teraz po spełnieniu odpowiednich warunków jak najbardziej mogą robić zdjęcia.
Ten 'trójkąt bermudzki czarnej mafii' znam bardzo dobrze, bo niegdyś w każdym tygodniu tamtędy przejeżdżałem, gdy pracowałem przez pół roku koło Ustki. Po kilku przejazdach znało się każdą możliwą lokalizację fotopstryczka.
Zgodzę się, że kasa z tego idzie do budżetu gminy, a im więcej kasy przekażą swojemu pracodawcy tym lepiej będą mieli.
Mimo wszystko uważam, że w Nakle nie ma co narzekać na Straż Miejską. |
|
|
|
 |
Matys13
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 18:10
|
|
|
| No szczerze przyznam, że w ostatni piątek to byłem mile zaskoczony widząc SM kierującą ruchem na skrzyżowaniu Staszica z Armii Krajowej. Przed 8 rano jest tam zawsze spory kocioł z uwagi na dzieci chodzące jak i te odwożone do szkoły. Duży plus za poprawę bezpieczeństwa dzieciaków. |
_________________ "Jeśli robisz coś co podoba się Twoim rodzicom jesteś skończony. Natomiast jeśli wokół tego zaczynają kręcić się psy, szykuje się coś dobrego" BUK |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 22:01
|
|
|
Matys13, i myślę takim działaniem Straż Miejska zyska większe zaufanie mieszkańców. Bo jak pisałem wcześniej i tego będę się nadal trzymał, że posiadanie fotoradaru w rękach gminy to nie będzie dbanie o bezpieczeństwo tylko nabijanie kabzy budżetu miasta/gminy...
Dla przykładu odniosę się do ościennej Straży Gminnej:
| Cytat: | Straż Gminna w Sadkach nie zarabia. Taki wniosek można wysunąć po kwocie wykonanych dochodów. Do tej pory wykonane przez straż dochody to kwota blisko 3 800 zł.
Już teraz wiadomo, że założony plan dochodów nie zostanie zrealizowany. – Założyliśmy 150 tys. zł, a tymczasem wykonane przez straż gminną dochody to kwota blisko 3 800 zł – informuje skarbniczka gminy Sadki Krystyna Majchrzak.
Jak wiadomo, dochody straży gminnej to przede wszystkim wpływy z mandatów narzucanych na kierowców, którzy przekroczyli dozwoloną prędkość. Od początku bieżącego roku strażnicy nie mogli nakładać mandatów za przekroczenie prędkości. Dopiero niedawno weszło w życie rozporządzenie, na mocy którego strażnicy znowu mogą korzystać z urządzenia do pomiaru prędkości pojazdów. Pomiar ten będzie mógł się odbywać, ale na nowych zasadach. Strażnicy będą mogli kontrolować prędkość tylko na oznakowanych odcinkach dróg. Nie będą więc mogli sprawdzać prędkości w miejscach, gdzie nie ma tablicy z informacją o pomiarze i odległości, na której jest on prowadzony. Każde zmiany generują koszty. Nie uniknie ich Straż Gminna w Sadkach. Z pewnością wypracowany do tej pory przez straż dochód nie wystarczy na pokrycie wydatków związanych z wprowadzeniem zmian, w tym z zakupem tablic. |
źródło Nakielski Czas
Zwróćcie uwagę na ten tekst co pogrubiłem. Powiedzcie mi jak można założyć wpływ z mandatów... to jeżeli by nie uzyskali dochodu, to co w Sadkach na całym odcinku można by wprowadzić na DK10 30km/h ...
PS. Ale mam nadzieje, że Straż Miejska wlepi mandaty za oklejanie świeżo pomalowanych przystanków plakatami wyborczymi (no te na trasie np Ślesin-Nakło) |
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 00:13
|
|
|
| Ja właśnie w tej sprawie. Dzisiaj na ul. Potulickiej nasi strażnicy kontrolowali osoby rozwieszające takie plakaty na słupie. Brawo dla SM to jest większy pożytek. |
_________________ http://www.audycjaclubtime.pl.tl/ |
|
|
|
 |
Czytelnik
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011 20:46
|
|
|
Właśnie takie działania Straży Miejskiej są mile widziane, a tu świeża informacja:
| Nakielski Czas, z dnia: 29.09.’11 NR39 napisał/a: | Lamprecht żegna się ze stanowiskiem
Burmistrz miasta i gminy Nakło Sławomir Napierała zaproponował Przemysławowi Lamprechtowi, komendantowi Straży Miejskiej w Nakle zmianę stanowiska w tej jednostce. Burmistrz chce, aby dołączył on do grona strażników miejskich. Lamprecht ma trzy miesiące na podjęcie decyzji.
Od czerwca bieżącego roku Lamprecht był na zwolnieniu lekarskim. Na czas jego nieobecności obowiązki komendanta straży pełnił Roman Frąckowiak. Była to decyzja burmistrza. W minionym tygodniu Lamprecht powrócił do pracy. Burmistrz zaproponował mu jednak zmianę stanowiska. Chce on, aby Lamprecht dołączył do grona strażników miejskich.
Krótko mówią:, proponuje zamianę: Frąckowiak za Lamprechta na stanowisku komendanta.
- Zaproponowałem panu Lamprechtowi inne stanowisko - informuje burmistrz.
-Przez kilka ostatnich miesięcy pan Lamprecht był na zwolnieniu lekarskim. Wcześniej również zdarzało mu się przedkładać zwolnienia. Zależy mi na tym, aby zachować ciągłość na stanowisku komendanta, stąd moja decyzja o zaproponowaniu panu Lamprechtowi innego stanowiska - dodaje. Lamprecht nie komentuje decyzji burmistrza.
—Padła propozycja. Nie podjąłem jeszcze decyzji. Mam na to trzy miesiące, dokładnie do połowy listopada - stwierdza krótko Lamprecht, zauważając, że wcześniej nie odbył żadnej rozmowy z burmistrzem.
Jak już wyżej poinformowaliśmy, nowym komendantem ma być Frąckowiak. - Pan Roman się sprawdził. Dał się poznać jako osoba, która potrafi pokierować jednostką. Ma pomysł na jej rozwój - wyjaśnia burmistrz Napierała.
MP |
|
|
|
|
 |
Czytelnik
Stały Bywalec

|
Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011 21:46
|
|
|
| Nakielski Czas, z dnia: 29.09.’11 NR39 napisał/a: | Jeden z mieszkańców Minikowa zrobił sobie ..czystkę"
Hałdy śmieci przy drodze
W piątek, 16 września, około godz. 10.00 w trakcie patrolowania Minikowa, przy jednej z dróg gruntowych, nakielscy strażnicy miejscy zauważyli duże ilości odpadów bytowych.
- Było w nich wszystko, od śmieci bytowych, ubrań, szkła, tworzyw sztucznych, ram okiennych, skrzynek, po dokumenty. Było ich około jednej przyczepy - informuje Marek Kurpik ze Straży Miejskiej w Nakle.
Po przeprowadzeniu czynności wyjaśniających nakielskim strażnikom miejskim udało się ustalić sprawcę zaśmiecenia. Okazał się nim jeden z mieszkańców Minikowa. Za popełniony czyn został on ukarany mandatem w wysokości 500 złotych. Otrzymał również pisemne polecenie sprzątnięcia odpadów.
MP |
zdjęcie zeskanowane więc jakość nieciekawa |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Wto 18 Paź, 2011 16:11
|
|
|
Co to znaczy "przeprowadzeniu czynności wyjaśniających"? Strażnicy przebierali w tych śmieciach i wytropili właściciela (np. znajdując dokumenty)? Myślę, że lepiej byłoby dosadniej napisać, żeby nie było niejasności, a tak człowiek musi się domyślać i zgadywać .
Swoją drogą, zadziwia mnie to, że niektórzy ludzie nie myślą. Wyrzucają wszystko co się da w różne miejsca bez żadnych obaw, że można ich zlokalizować. |
|
|
|
 |
|
|