|
Inteligentny System Kompleksowej Identyfikacji Pojazdów |
| Autor |
Wiadomość |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Czw 29 Gru, 2011 13:26 Inteligentny System Kompleksowej Identyfikacji Pojazdów
|
|
|
Pewnie zauważyliście, że na DK10 w okolicy Minikowa i koło zielonej stacji w Lubaszczu drogowcy coś kombinowali...
z tego co się zorientowałem zamontowali wagi do pomiaru obciążenia aut ciężarowych.
W necie znalazłem coś takiego:
tak to wygląda od strony pomiaru (praktycznie wsio można odnotować)
a tak od strony kierowcy
źródło Ruszyło ważenie tirów - PŁOCK
| Cytat: | Brama preselekcyjnego systemu ważenia pojazdów stanęła na ul. Wyszogrodzkiej, niedaleko z jej skrzyżowaniem z ul. Parcele. Przed kratownicą znajduje się specjalna waga, której nie można ominąć. Przejeżdżający przez nią samochód zostaje dokładnie zważony i sfotografowany w wysokiej rozdzielczości. Fotografia jest tak dobra, że pozwala rozpoznać nawet kolor paznokci dłoni kobiety, która trzyma kierownicę.
Urządzenia rejestrują także czas przejazdu pojazdu oraz jego prędkość. Kamery na podczerwień są w stanie odczytać numery rejestracyjne i zidentyfikować markę pojazdu (specjalny skaner czyta także numery rejestracyjne z tyłu pojazdu). Pracownicy Instytutu Badawczego Dróg i Mostów, którzy zainstalowali preselekcyjny system ważenia, opowiadali przy zupełnie innej okazji, że wykorzystują ten system u siebie przy szlabanie zagradzającym wjazd na parking instytutu. Urządzenie zaprogramowane zostało w taki sposób, że wpuszcza na parking tylko pojazdy pracowników, samodzielnie rozpoznając je po marce i rejestracji. |
To co raz więcej "sprzętów" do namierzania kierowców będzie w naszym rejonie... |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
Wagabunda
Początkujący

Wiek: 26 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 45 Skąd: Nakło nad Notecią
|
Wysłany: Czw 29 Gru, 2011 14:43
|
|
|
I teraz jak się będzie jechało z Lubaszcza do Minikowa to takie urządzenie policzy ile czasu nam to zajeło i jeśli zrobimy to za szybko to dostaniemy mandat Bynajmniej jakis czas temu obiło mi sie o uszy, że cos takiego ma być wprowadzonego. A co do ważenia pojazdów - to jakoś wierzyć mi sie nie chce aby w Lubaszczu połozyli wage, jezdze tam codziennie do pracy i nie widziałem, żeby oni coś tam takiego kładli. |
|
|
|
 |
Piotr
Stały Bywalec

Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
|
Wysłany: Nie 15 Sty, 2012 21:21
|
|
|
| Waga jest zainstalowana w asfalcie. |
|
 |
cna
Początkujący

Wiek: 28 Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 15 Skąd: Nakło/Not.
|
Wysłany: Pon 16 Sty, 2012 06:24
|
|
|
W tym przypadku nie ma wagi , będzie tylko pomiar czasu przejazdu i trzecia bramka jest w Ślesinie ---- Minikowo > Ślesin > Lubaszcz i na tym odcinku można będzie dostać już dwa mandaty. Prawdopodobnie jest zatwierdzona na ten odcinek czwarta bramka . |
|
|
|
 |
|
|