FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Inteligentny System Kompleksowej Identyfikacji Pojazdów
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 29 Gru, 2011 13:26   Inteligentny System Kompleksowej Identyfikacji Pojazdów

Pewnie zauważyliście, że na DK10 w okolicy Minikowa i koło zielonej stacji w Lubaszczu drogowcy coś kombinowali...
z tego co się zorientowałem zamontowali wagi do pomiaru obciążenia aut ciężarowych.

W necie znalazłem coś takiego:

tak to wygląda od strony pomiaru (praktycznie wsio można odnotować)

a tak od strony kierowcy ;)

źródło Ruszyło ważenie tirów - PŁOCK

Cytat:
Brama preselekcyjnego systemu ważenia pojazdów stanęła na ul. Wyszogrodzkiej, niedaleko z jej skrzyżowaniem z ul. Parcele. Przed kratownicą znajduje się specjalna waga, której nie można ominąć. Przejeżdżający przez nią samochód zostaje dokładnie zważony i sfotografowany w wysokiej rozdzielczości. Fotografia jest tak dobra, że pozwala rozpoznać nawet kolor paznokci dłoni kobiety, która trzyma kierownicę.

Urządzenia rejestrują także czas przejazdu pojazdu oraz jego prędkość. Kamery na podczerwień są w stanie odczytać numery rejestracyjne i zidentyfikować markę pojazdu (specjalny skaner czyta także numery rejestracyjne z tyłu pojazdu). Pracownicy Instytutu Badawczego Dróg i Mostów, którzy zainstalowali preselekcyjny system ważenia, opowiadali przy zupełnie innej okazji, że wykorzystują ten system u siebie przy szlabanie zagradzającym wjazd na parking instytutu. Urządzenie zaprogramowane zostało w taki sposób, że wpuszcza na parking tylko pojazdy pracowników, samodzielnie rozpoznając je po marce i rejestracji.

To co raz więcej "sprzętów" do namierzania kierowców będzie w naszym rejonie...

Wagabunda 
Początkujący

Wysłany: Czw 29 Gru, 2011 14:43   

I teraz jak się będzie jechało z Lubaszcza do Minikowa to takie urządzenie policzy ile czasu nam to zajeło i jeśli zrobimy to za szybko to dostaniemy mandat :D Bynajmniej jakis czas temu obiło mi sie o uszy, że cos takiego ma być wprowadzonego. A co do ważenia pojazdów - to jakoś wierzyć mi sie nie chce aby w Lubaszczu połozyli wage, jezdze tam codziennie do pracy i nie widziałem, żeby oni coś tam takiego kładli.

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 15 Sty, 2012 21:21   

Waga jest zainstalowana w asfalcie.

cna 
Początkujący

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012 06:24   

W tym przypadku nie ma wagi , będzie tylko pomiar czasu przejazdu i trzecia bramka jest w Ślesinie ---- Minikowo > Ślesin > Lubaszcz i na tym odcinku można będzie dostać już dwa mandaty. Prawdopodobnie jest zatwierdzona na ten odcinek czwarta bramka . :bey2:

Odpowiedz do tematu