Wysłany: Sob 27 Mar, 2010 21:17 Będzie przemysł w Paterku?
W Czasie wyczytałem, że jest firma, która chce wybudować halę produkcyjną w Paterku. W tym celu gmina zamierza sprzedać działkę. Firma ma się ubiegać o środki z unijne na budowę tej hali.
A co, jeśli Unia nie da tych środków? Hali nie będzie? Ja rozumiem, że unijne pieniądze mogłyby stanowić dofinansowanie w jakimś stopniu budowy tej hali. Tymczasem z artykułu wynika, że całość ma pochodzić z tej kasy.
Nie wiem, jakoś słabo to widzę, chociaż może należy być optymistą?
_________________ Zanim stworzysz temat lub wypowiesz się w jakimś wątku przemyśl dokładnie, co chcesz przekazać światu i czy Twój post ma jakąś wartość.
---
Blog Kupowanie, Najlepsze blogi o pieniądzach, Firma MIKRO
Wysłany: Sob 27 Mar, 2010 21:23 RE: Będzie przemysł w Paterku?
No niestety ta "pseudo" strefa ekonomiczna nie wypaliła, teraz to troszkę już późno. No ale może lepiej późno niż wcale.
Solec Kujawski wykorzystał swoją szansę i ma swoje "miasteczko" przemysłowe. W Paterku też by nie było źle - jest bocznica kolejowa, wystarczyło tylko podzielić działki uzbroić je w media i zrobić drogę dojazdową.. a tak to chyba po ptakach.
PS. Drugim pomysłem miało być umieszczanie firm w okolicach obwodnicy Nakielskiej. Za chwilę będą lamenty właścicieli działek, że nie da się mieszkać bo duży hałas jest od przejeżdżających aut na obwodnicy i będą stawiać ekrany
Wysłany: Sob 27 Mar, 2010 23:00 RE: Będzie przemysł w Paterku?
wlasnie nie beda stawiac ekranow bo grzegorek na sesji mowil ze bedzie oszczedzac. A z paterkiem to juz kilka firm bylo i byli chetni na budowy pod warunkiem ze bedzie teren uzbrojony. niestety nasza gmina nie potrafila tego dokonac
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 09:54 RE: Będzie przemysł w Paterku?
Fledermaus napisał/a:
Właśnie nie będą stawiać ekranów bo Grzegorek na sesji mówił że będzie oszczędzać.
No i tu popieram burmistrza, chyba ludzie kupujący działki budujący się widzieli gdzie przebiega główna droga, że ruch na tej drodze będzie większy, a nie mniejszy.
Ale co do Paterka, mam nadzieje, że może ta firma tam się wybuduje, a później uda się innym.
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 13:28 RE: Będzie przemysł w Paterku?
Pewnie na uzbrojenie działek, na które znaleźliby się ewentualni kupcy, na razie nie ma szans, ale w rejonie ZNTK, są duże wolne "moce" energetyczne, ponieważ (przypomnę tutaj młodszym forumowiczom) zakład ten miał być w istocie bardzo dużym zakładem naprawczym, przeznaczonym do obsługi całego północnego rejonu kolejowego Polski, ale wyszło jak zwykle. Także przyłącza energetyczne większych mocy nie powinny być wielkim problemem, a w konsekwencji nie powinny być relatywnie drogie w stosunku do prowadzenia linii wysokiego napięcia i budowania stacji transformatorowej od podstaw. Niewiele, ale zawsze coś na początek. Tamtejsza kotłownia była już budowana z myślą o ogrzewaniu większej ilości hal, ale cóż...... dziś inne czasy, inne technologie i systemy grzewcze. Złomiarze mieliby raj. Z tego co mi wiadomo nakielska oczyszczalnia dysponuje jeszcze możliwością podłączenia dodatkowych dostawców ścieków, specjalnie daleko z Paterka to nie jest. Jeżeli włodarze Nakła nie wykażą się dalekowzrocznością przy tworzeniu projektów inwestycji i ich wdrażaniu, to w niedalekiej przyszłości lokalny rynek gospodarczy będzie opierał się na handlowcach i usługodawcach, którzy będą wyglądali klienta, ponieważ społeczeństwo będzie w dużej mierze bezrobotne, zresztą na chwilę obecną już od wielu lat jesteśmy strefą o wysokim stopniu bezrobocia. Tragedia. A propos obwodnicy, miała ona służyć między innymi temu, aby w mieście było ciszej, prawda? Teraz inwestorzy stawiają domy w jej pobliżu i co za parę lat......? I jak słusznie zauważył Michał - będą wnioskować o budowę obwodnicy tejże obwodnicy, ponieważ mają dość hałasu? Dziwne.
Wysłany: Nie 28 Mar, 2010 21:50 RE: Będzie przemysł w Paterku?
No proszę, jakich ciekawych rzecz można się dowiedzieć. To teraz, można zadać pytanie naszym włodarzom... dlaczego nikogo nie ściągnęli do tej strefy od przynajmniej 15 lat!!
Wysłany: Pon 10 Maj, 2010 20:18
Też słyszałem że przeszkodą było uzbrojenie terenu. Goła ziemia i banner przy wylocie z Paterka to jeszcze nie "strefa ekonomiczna", niestety.
A co do obwodnicy obwodnicy - pomysł jak najbardziej słuszny. Jeśli za jakiś czas Nakło ma być tak duże, że obwodnica będzie ulicą, dajmy na to, Rafała Blechacza (żart oczywiście) i będzie dla Nakła przyszłości tym, czym dla dzisiejszego jest Mickiewicza-Staszica, to tylko się radować.
Byleby nie było pomysłu kolejnej obwodnicy z powodu 15 domów przy obecnej - to byłaby porażka.
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum