FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Krzywoustego
Autor Wiadomość
Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010 21:26   

Zgodzę się na cały rok :D Ale tak jak mówiłem Kurs pedagogiczny nigdy nie da tylu wiadomości i nie przygotuje w odpowiednim stopniu do zawodu.

Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010 21:41   

Nie możesz tak generalizować Fledermaus, po prostu jak w każdym zawodzie jeden się na takie stanowisko nadaje, inny nie.

Szwagierka skończyła lingwistykę i nauczała w LO, chwaliła sobie lekcje z uczniami i z tego co mi się obiło o uszy uczniowie także sobie chwalili jej nauczanie.

Na studiach także miałem kilku doktorantów/ profesorów którzy prowadzili ciekawie zajęcia, jednak także było kilku takich co twierdzili, że to co w książce ma być w głowie...

więcej pamiętam z zajęć prowadzonych w luźniejszej formie niż z tych co musiałem uznać zasadę trzech Z (zakuć zdać zapomnieć)...

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010 22:14   

Mi tu bardziej chodzi o diagnozę pedagogiczna i problemy z uczniami niż o ciekawa lekcje poniekąd

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 16:28   

Michał napisał/a:

więcej pamiętam z zajęć prowadzonych w luźniejszej formie niż z tych co musiałem uznać zasadę trzech Z (zakuć zdać zapomnieć)...

Zgadzam się w 100%!

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010 12:45   

Przychodzi mi do głowy znajomy student prawa, który skarżył się, że nauczyciel się na niego uwziął, bo nie zaliczył mu czegośtam z powodu jednego słowa: pisząc o Kodeksie Wykroczeń zamiast "obwiniony" napisał "oskarżony" (a "oskarżony" to nie o wykroczenie, a o przestępstwo, jeśli dobrze pamiętam). Jedynną alternatywą dla niego było wykucie się materiału.
Gdy długo nie mógł zrozumieć, dlaczego zgadzam się z egzaminatorem, powiedziałem mu o koledze z LO: tak samo skarżył się na nauczyciela, "czepiającego" się o jedno słowo - "wewnętrzny" zamiast "zewnętrzny". Słowa podobne, prawda? Każdemu się może pomylić... Tylko że ja nie uważam że każdemu.
Ok, część nauczycieli (ta gorsza część) każe kuć bo tak jest łatwiej dla nich, bo sami nie rozumieją nauczanych przez siebie lekcji i denerwuje ich, że jakiś uczeń mógłby chcieć to zrozumieć i zreferować własnymi słowami. Ale część oblewa tych, którzy mówią/piszą własnymi słowami, bo po prostu piszą bzdury, o czym sami nie mają pojęcia i skarżą się na nauczycieli. Jak kolega, pisząc o "oskarżonym o popełnienie wykroczenia"...

rozbojniczka 
Specjalista

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010 15:15   

Dobry przykład, ale w sumie nie o to mi chodziło...

Mówię co myślę-za to siebie lubię!

cos tam
Gość
Wysłany: Nie 06 Lis, 2011 22:19   

Uczę się w tej szkole już 2 rok. I jedyne co miło wspominam to klasę,którą mam naprawdę fajną. Ale może zacznę od początku.
Więc tak ... sama myśl o tej szkole budzi we mnie gorączkę,ból głowy i odruch wymiotny.
A na to wszystko składa się kilka aspektów;
1. codzienne wstawanie o 6.00 rano. Tak CODZIENNE. Nawet jak mam na 9.00 to muszę wstawać o 6.00 i jechać do szkoły zatłoczonym autobusem ,po czym czekać godzinę na lekcję. Dziękuję za takie coś. W planie mam trzy razy na 9.00. Marzenie uczniów ? Skąd ! Większość osób z klasy dojeżdża i woleliby mieć na 8.00 i normalnie lekcje zaczynać zamiast tkwić godzinę w tym mieście i nic nie robić.
2. Nauka. Yyy.. to jest nauka ? Czy tortury ? Bo już się pogubiłam .. Według mnie nauczyciele w tej szkole przesadzają ... Taki sam nacisk kładą na naukę pobocznych przedmiotów jak tych ważniejszych... Spoko,rozumiem-nauka nauką ,sprawdziany trzeba pisać ale po cholerę robić prace klasowe obejmujące materiał z zeszytu jak i z podręcznika ? Nie rozumiem tego .. Jestem w klasie niemieckiej i sprawdzian powiedzmy z takiej biologii to chciałabym pisać w formie pytać z zeszytu,a nie "zadań,nad którymi trzeba pomyśleć"..... no bez jaj ; /
3.Zadania domowe,które i tak są nielegalne ale co tam ! Walnę sobie 6 zadań z chemii,w końcu uczniowie i tak nudzą się w domu ,a jak nie zrobią to wstawię 1.- powiedział nauczyciel i dalej gnębił uczniów igrając tym samym z polskim prawem ..
4.Nauczyciele- zniechęcają totalnie do nauki. Nie rozumiem dlaczego lekcje nie mogą być prowadzone na luźno ? Tylko wchodzimy do klasy,zapisujemy lekcje,temat i tak ciągnie się nielitościwie dany przedmiot. Nie mówię tu o wszystkich nauczycielach oczywiście. Nieliczni są w stanie podyskutować z uczniami na lżejsze tematy. Nie wspominając nic o ich poczuciu humoru,za które możesz zostać upokorzony przy całej klasie (jestem tego przykładem) lub wzięty do tablicy ;/ Chory ,nienormalny system .. Nauka ma sprawiać przyjemność,a ci nauczyciele traktują nas TYLKO jak materiał zarobkowy... ZERO jakichkolwiek kontaktów z uczniami .. ZERO ...

To najważniejsze rzezy,które mnie wkurzają w tej zacnej szkole.
Znalazłoby się ich jeszcze kilka ale nie chce mi się już wymieniać.

Wagabunda 
Początkujący

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011 23:39   

Jak tak Cię mdli na myśl o szkole to radze zmienić szkołe, iśc do zawodówki, zdobyć jakiś zawód i zacząć prace. Studenci się u nas mnożą jak króliki także dyplom w dzisiejszych czasach to nic szczególnego. Pracy także nie gwarantuje, a praca w zawodzie - to już marzenie po niektóych kierunkach.

Wstawanie na 6 - wiekszość osób na forum pewnie to przezywało w czasach szkoły lub przezywa to teraz, wiec nie żal się, tylko wysypiaj się w weekend ;)
Skoro jesteś w klasie niemieckiej to bądź dobra w tym a reszte sobie odpuść - i tak juz dawno nikt nie sprawdza świadectwa ukończenie LO, tylko świadectwo maturalne, a ta nikt Ci nie każe pisać biologii czy chemii. A co do zadań nad którymi trzeba pomyśleć, to są po to aby ruszyć troche te szare komórki i zmusić je do wysiłku ;)
Zadania domowe - najlepiej zacznijcie strajkować i zgłoście to do trubunału stanu :D Wszystkie pokolenia przez to przechodziły i nikt przez to nie umarł. A co do waszego czasu - większość nastolatków ma go tyle, że w zupełnosci wygospodaruje te 30 min na odrobionie kilku zadań. Troche mnie NK, FB itp i w sam raz na odrobinie zadań. No ale lepiej powiedzieć, że sie czasu nie ma i, że to nielegalne :)
Sprawdziany - Na studiach sesja jest co pól roku i tam to sie trzeba uczyć - no ewentualnie, że sie wybiera uczelnie prywatne...
A co do luźnych lekcji - większośc z was pewnie i tak wykorzystało by to do gadania i skupieniu sie na całkowicie innych rzeczach niż temat dyskusji.

Fakt, w Polsce system edukacji jest chory, i to już od dawna i niestety choroba cały czas sie rozwija...

I tak jeszcze apropos uczenia się przedmiotów pobocznych - to może uczą was po to abyście nie robili takich wpadek w przyszłosci ?

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam - były uczeń tegoż LO.

rafael86 
Początkujący

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2012 14:31   

Mile wspominam naukę w LO ! :goody:

Odpowiedz do tematu