MIESZKAŃCY MINIKOWA ZADBALI O REELEKCJĘ GRZEGORZA JANKOWSKIEGO
Burzliwe wybory
Sołectwem Minikowo ponownie pokieruje Grzegorz Jankowski, który od 2009 r. pełni w nim funkcję sołtysa. Czwartkowe wybory miały bardzo burzliwy przebieg. W przypadku jednego z trzech kandydatów dało się zauważyć wyraźną walkę o stołek. Pewnych emocji dostarczyły też wybory do Rady Sołeckiej w Minikowie. Konieczna była dogrywka z uwagi na to, że dwie osoby uzyskały tę samą liczbę głosów.
Co to było za zebranie, można by rzec. Z pewnością nie można zaliczyć go do spokojnych. Zebranie sprawozdawczo-wyborcze otworzył sołtys sołectwa Minikowo Grzegorz Jankowski, który odczytał sprawozdanie ze swojej blisko 2-Ietniej działalności. O podsumowanie poproszono też Wiesława Nowickiego, byłego sołtysa sołectwa Minikowo, którego w 2009 r. na stanowisku zastąpił Jankowski. Podczas swojego wystąpienia były sołtys „pił" do obecnego w sali mieszkańca Minikowa Bolesława Jopka. Zdaniem Nowickiego Jopek oczernił go, twierdząc, że za jego rządów w Minikowie nic się nie działo, czemu wyraźnie zaprzeczył, wymieniając swoje zasługi. - Go za obłuda, jaka hipokryzja - mówił Nowicki. Do wystąpienia byłego sołtysa odniósł się Jopek. - Piszę dla dobra wsi — stwierdził Jopek, pełniący funkcję przewodniczące- go Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów - koło w Minikowie. - Jankowski wiele zrobił dla tej wsi, ale co zrobił były sołtys? Chwała Jankowskiemu - mówił Jopek. Na tym nie poprzestano. Z ust, będących w konflikcie panów padło jeszcze wiele słów. Jopek stwierdził, że atak na jego osobę ma zmniejszyć jego szansę na objęcie funkcji sołtysa. - Prywatne dyskusje proszę zostawić na potem - rzekł w końcu jeden z mieszkańców.
Po burzliwej dyskusji przystąpiono go wyborów. Mieszkańcy zaproponowali następujące osoby: Grzegorza Jankowskiego, Agatę Kobzę oraz Bolesława Jopka. W wyniku tajnego głosowania poszczególne osoby otrzymały odpowiednio: 30,21 i 15 głosów. Udział w głosowaniu wzięło 67 osób. Wolą mieszkańców było, aby kandydaci zaprezentowali swoje programy wyborcze. - Przez lata pełniłem wiele funkcji. Wiem, na czym polega praca sołtysa. W ostatniej chwili zdecydowałem się kandydować—wyjaśnił Jopek. —Nie chcę niczego obiecywać. Jeśli zostanę wybrana, to dowiem się, co mogę, a czego nie mogę zrobić - stwierdziła Kobza. Obiecywać nie chciał też Jankowski. - Nie będę mówił, tylko będę działał. Myślę, że przez ostatnie dwa lata sporo udało się zrobić—poinformował Jankowski. Najwyraźniej wynik wyborów usatysfakcjonował Nowickiego, który pogratulował Jankowskiemu i wyszedł z sali.
Ja mam jedno, zasadnicze pytanie. Czytam ten materiał i nie rozumiem, dlaczego niektóre z osób nie otrzymały kawy? Jak łatwo zauważyć, tylko niektóre osoby mają tą przyjemność degustacji płynem.
Nasuwają się podejrzenia:
- osoby te nie lubią kawy,
- osoby te nie zapłaciły za kawę,
- zabrakło kawy dla tych osób,
- zabrakło wody dla tych osób,
- czajnik popsuł się po ugotowaniu wody,
- osoby te zostały pominięte przy rozdzielaniu kawy, co może być skandalem i wymaga od dziennikarzy Czasu zainteresowania się tym tematem.
Uważam, że w niniejszej kwestii gazeta powinna rozpocząć śledztwo, w potem powinno się winnych przykładnie ukarać.
_________________ Zanim stworzysz temat lub wypowiesz się w jakimś wątku przemyśl dokładnie, co chcesz przekazać światu i czy Twój post ma jakąś wartość.
---
Blog Kupowanie, Najlepsze blogi o pieniądzach, Firma MIKRO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum