No zima się jeszcze nie skończyła, a na DK10 dziury, że ho ho szczególnie przed Trzeciewnicą no i odcinek od Nakła w stronę Lubaszcza.... na bocznych nie wiem, bo rzadko tamtędy jeżdżę.
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 11:49 RE: Nasze drogi ;)
Express Bydgoski, 05.03.2010 napisał/a:
Grad złotówek na drogach
- Teraz jest najlepszy czas na zaciąganie kredytów na inwestycje i budowanie - uważa starosta
Kierowcy powinni się cieszyć. Powiat obiecuje wydać w tym roku na remonty swoich dróg tylko na terenie gminy Nakło prawie 6,5 miliona złotych!
- Najwyższy czas! Jeżdżę przez Potulice i nie mogę się doczekać, kiedy odcinek drogi do Nakła będzie przynajmniej taki, jak od Potulic w stronę Bydgoszczy - mówi pan Marek.
- Jechał pan ostatnio z Paterka przez Polichno?... A ja muszę codziennie! Szkoda słów - w taki sposób ocenia stan kolejnej drogi powiatowej pan Adam.
O wyczekiwanych remontach dróg można usłyszeć też w Występie, Karnowie, Olszewce. Starosta nakielski, Tomasz Miłowski, zapewnia, że kierowcy doczekają się w tym roku modernizacji wielu kilometrów dróg.
- W całym powiecie mamy 401 kilometrów dróg, a 61,7 kilometra przebiega przez gminę Nakło. Na ich remonty przeznaczymy w tym roku 6,5 miliona złotych, podczas gdy w ciągu ostatnich trzech lat, od roku 2007 do 2009 na takie remonty wydaliśmy niespełna 4,5 miliona złotych - informuje starosta.
Kilka z zaplanowanych na ten rok inwestycji to kontynuacja wcześniej rozpoczętych prac.
- W tym roku, po kilku latach zakończymy modernizację drogi z Nakła do Bydgoszczy. Na remont jej ostatniego odcinka, z Potulic do Nakła, wydamy 4,6 miliona, a połowa tej kwoty pochodzić będzie z Regionalnego Programu Operacyjnego - mówi starosta.
Ekip remontowych można się w tym roku spodziewać także na innych drogach powiatowych na terenie gminy. Modernizacja odcinka na trasie z Paterka do Łankowiczek będzie kosztowała 700 tysięcy złotych, na remont drogi Nakło - Karnowo - Karnówek - Suchary powiat wyda 800 tys. zł, a na prace w Olszewce (droga Zabartowo - Nakło) - 400 tys. zł. - To nie koniec naszych tegorocznych wydatków na remonty dróg na terenie gminy Nakło. Na wspólną z nią budowę chodników przeznaczymy 100 tysięcy zł, tyle samo na dokończenie ścieżki pieszo-rowerowej do Paterka i 200 tysięcy zł na obejście drogowe Nakła - wylicza starosta.
Rekordowe wydatki na inwestycje drogowe wpisują się w równie wysokie w tym roku kwoty przeznaczone na wszystkie inwestycje powiatu, które mają sięgnąć 24,5 mln zł. Aż 18 mln zł pochodzić ma z kredytów, zadłużenie powiatu sięgnie 56 procent wpływów budżetowych. Czy to nie zagrozi finansom powiatu?
- Teraz jest najlepszy czas na inwestowanie. W ubiegłym roku na inwestycje drogowe planowaliśmy wydać 9 milionów, a dzięki korzystnym rozstrzygnięciom podczas przetargów mieliśmy do dyspozycji 12 milionów. W przyszłym roku próg zadłużenia spadnie do 50 procent, w 2013 do 30 procent - uspokaja starosta Tomasz Miłowski.
Warto wiedzieć
10 milionów 838 tysięcy złotych przeznaczy starostwo powiatowe w kadencji 2006-2010 na drogi w gminie Nakło.
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 13:39 RE: Nasze drogi ;)
odcinek potulice nakło jak zrobia tak samo jak potulice gorzen to mozecie powiedziec sobie dobranoc. Ja nie wiem kto to odebral. (fakt dziur nie ma - tego jeszcze by brakowalo) ale droga jest nierówna porównajcie sobie od gorzenia jak zrobila gmina bydgoszcz niebo a ziemia. Pomijam fakt ze od oddania odcinka nie wiem kiedy oficjalnie zakonczyly sie roboty czy byl to poczatek grudnia to juz na prostej do gorzenia sa 2 male dziury - nie musze dodawac powiekszajace sie ( dziekujemy za zmarnowane pieniadze ) TRZEBA BYLO DAC 1-2 Mln wiecej i zrobic to dokladnie ale po co za chwile i tak kto inny bedzie rzadzil niech sie martwi. Mysle ze za 5 lat stan drogi bedzie wymagal remontu, ktorego sie oczywiscie sie nie przeprowadzi bo przeciez byl 5 lat wczesniej
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 14:46 RE: Nasze drogi ;)
Zapewne jest coś takiego jak gwarancja
Tak było w Minikowie jak były budowane lewoskręty i wysepki, źle położyli asfalt i po kilku miesiącach apiać od nowa.
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 16:18 RE: Nasze drogi ;)
tutaj robili to nakielanie i za pol darmo wiec gwarancji jak znam zycie nie ma. poza tym latem zeszlego roku jechalem do poznania przez wagrowiec i za paterkiem polozyli asfalt. Jak pierwszy raz przejechalem to myslalem ze to poprostu pierwszy dywanik. Niestety prawda okazala sie bolesna. To byl koniec pracy. Komfort jazdy nie zmienil sie dziury zostaly zastapione nierówna, krzywą drogą.
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 16:41 RE: Nasze drogi ;)
Wiem jak tam wygląda, płynie się tam jak po morzu. Zresztą można odczuć łatane dziury przez nakielan na krajowej 10
Na pocieszenie powiem, że podobna sytuacja jest za Toruniem w kierunku Sierpca, tam też wyremontowana 10 i w niektórych miejscach czuć jak samochód sobie pływa raz góra, raz dół.
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 20:01 RE: Nasze drogi ;)
ja nie wiem czy tak ciezko wydac wiecej pieniedzy i miec spokuj na 10 lat minimum??? kiedys bylem w niemczech i jechalem stara autostrada przy ktorej byl znak ( ostatni remont 1966 ) - droga byla lepsza jak u nas nowa
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 20:22 RE: Nasze drogi ;)
no ale co tu o naszych regionalnych drogach... a co się dzieje w kraju:
Gazeta Wyborcza napisał/a:
Krajowa "siódemka" ma półtora roku, a już wymaga naprawy
..... Problem dotyczy całego ponad 15-kilometrowego odcinka "siódemki", który po przystosowaniu do parametrów drogi ekspresowej oddano do użytku w lipcu 2009 r. Kosztowało to 404 mln zł. .....
Czy u nas nic nie można zrobić dobrze za pierwszym razem , kurcze, żeby droga nawet roku nie wytrzymała, to wykonawca, inspektor nadzoru budowlanego teraz powinni ze swoich pieniędzy od nowa położyć drogę.
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 21:10 RE: Nasze drogi ;)
Ktos powinien byc pociagniety do odpowiedzialnosci. Druga slawna sprawa to autostrada a4 chyba okolice poznania po 3.5 roku 40 km odcinek calkowicie zniszczony - nie mozna polozyc nowego dywaniku bo droga zle zaprojektowana od podstaw trzeba na nowo polozyc
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
Wysłany: Wto 23 Mar, 2010 16:27 [split] Co robi burmistrz?
Moim zdaniem, jako użytkownika dróg, z punktu widzenia motocyklisty, kierującego sam. osob. i ciężar., to najgorszym wykonawcą jest ta firma, która wykonała odcinek drogi nr 10 od końca obwodnicy nakielskiej do Lubaszcza, od Trzeciewnicy do Zajazdu w Dolinie przed Ślesinem, odcinki te w niedługim czasie po wykonaniu, są przez tą firmę cały czas remontowane i to w taki sposób, że można tam przysłać firmy produkujące amortyzatory, aby je sobie testowali. Ta sama firma, nie wiem, czy kładła tzw. dywanik na odcinku drogi od Kruszyna do Pawłówka przed B-szczą, ale tam od lat ją remontują, jak i początek ul. Grunwaldzkiej do pierwszych świateł na Osowej Górze, ze skutkiem opisanym wcześniej. ŻENADA!! To wykonawstwo uwłacza wszelkim normom, w/g których powinien być wykonany remont drogi. Gdziekolwiek ta firma położy te swoje łaty, to przejeżdżając przez nie, kabina auta cała się trzęsie. Z przykrością należy stwierdzić, iż jest to niestety firma z Nakła. Zainteresowani wiedzą jak się nazywa. Dla porównania tam gdzie drogę nr 10 wykonywała firma Strabag, to ona po paru latach jako tako wygląda, są co prawda małe koleiny, ale łat praktycznie nie ma. Rozumiem, że trochę się rozminąłem z tematem, ale to też jest wieczne wyrzucanie poniekąd naszych pieniędzy.
Wysłany: Wto 23 Mar, 2010 16:41 RE: Nasze drogi ;)
Piotrze nie bójmy się powiedzieć otwarcie, chodzi tu o firmę Drogopol... chyba każdy kto jeździ DK 10 czasem widzi Panów z tejże firmy jak kładą zaprawki na tej drodze. Jak wspomniałeś w swoim poście najgorsze odcinki to Lubaszcz - Nakło, Trzeciewnica - Trzeciewnica Wybudowanie, Kruszyn - Pawłówek II. Tam jest po prostu tor do testowania zawieszenia auta. Co z tego, że to jest połatane jak wygląda tak, że woła o pomstę do nieba.
Jest nadzieja taka, że DK 10 będzie remontowana i poszerzana, teraz jest już praktycznie wykończona od strony Warszawy do Białych Błót... więc pewnie dalej będzie także remontowana.
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 20:28 RE: Nasze drogi ;)
Gazeta Powiat Nr 10 z 10.03.2010r
Drogowcy pomstują na zimę. Przepraszam, czy nasz powiat leży gdzieś na południu europy?? Ostatnie 2, 3 lata mieliśmy łagodną zimę. No ale chyba nie powinniśmy się odzwyczajać od tego, że zima może być z silnymi opadami i dużymi mrozami.
A czytając artykuł, można wnioskować, że po tych "łataniach" nic lepszego nie będzie. Tak to jest gdy najpierw wybiera się tańsze firmy do wykonania dróg, a później mamy tego efekty.
Wiem, że wiele z dróg od dawna nie było gruntownie remontowanych, no ale jak się ma zaniedbania z kilkudziesięciu lat, to niestety na poprawę będziemy musieli jeszcze trochę poczekać.
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 21:23 RE: Nasze drogi ;)
Michał - firma, o której pisałem to R...n, a Drogopol, z tego co ja widziałem, to zasypywał jakąś masą z worków małe dziury między Trzeciewnicą, a Ślesinem, ale być może, tam, gdzie wcześniej opisywałem, też byli widziani przedstawiciele Drogopolu.
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 21:27 RE: Nasze drogi ;)
Piotr napisał/a:
Michał - firma, o której pisałem to R...n,
A to przepraszam Drogopol... bo oni łatali dziury właśnie ostatnio, a ta druga firma to REDON oni czasami porządków z krzakami przy drodze nie robili??
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 21:52 RE: Nasze drogi ;)
Tak z lekka się wtrącę - to całe lepienie dziur "emulsja + grys" to jakaś kpina - bynajmniej w zeszłorocznym wykonaniu - wszystkie dziury "klepnięte" tym środkiem, aktualnie świecą pustkami - wystarczy (oprócz tych pięknych i bezczelnych dziur) przejechać się ul. Mickiewicza (na dzień dzisiejszy wjechali tam "dziurolikwidatorzy").
W zeszłym roku wspaniałe maszyny drogowców czyniły "cuda" - eliminowały drobne ubytki - aktualnie wygląda to tak jak wyglądało rok temu... szkoda słów.
I tak można się klepnąć po ramieniu - jest dobrze...
Nie żebym tylko narzekał - trzymam kciuki za solidność :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum