|
Obwodnica północ - południe |
| Autor |
Wiadomość |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 18:01 Obwodnica północ - południe
|
|
|
Tak przeglądając oficjalna stronę urzędu gminy, natrafiłem na artykuł o budowie obwodnicy.
zdjęcie pochodzi z www.naklo.pl
Tak się zastanawiam, dlaczego włodarze naszego miasta - powiatu obstają, przy budowie obwodnicy po wschodniej części miasta . Patrząc na powyższe zdjęcie, obwodnica miała by prowadzić od Zakładu Energetycznego - most cukrowski - Rudki - (mniemam, że po terenach torfowych) - konczyła by się vis-a-vis nowo wybudowanej stacji benzynowej i dalej by szła tak jak obecnie DW 241, czyli by droga ta nadal przechodziła przez centrum Paterka.
Moim zdaniem, jest to rozwiązanie na kilka lat, a później będzie tak samo "beznadziejnie" jak na obwodnicy obecnej. Czyli coraz bliżej zabudowania i dla poprawy "bezpieczeństwa" sygnalizacje świetlne (tu widać są ronda).... dlaczego nie jest rozpatrywany wariant zachodni
I teraz kierowcy jadący od strony Mroczy będą stawać na jednych światłach, aby skręcić na Bydgoszcz, później staną sobie jeszcze raz na krzyżówce z Karnówkiem, no i skierują się w stronę Energetyki... a tam stromy zjazd i ma być rondo no to będzie się działo - szczególnie zimą, ale wracając od strony Energetyki jeżeli nie dołożą po pasie dla skręcających w lewo (na Piłę) i prawo (Bydgoszcz) ... to też będą się tworzyć korki, bo nie sądzę, aby pobudowano ślimaki jak na obwodnicy Wyrzyskiej , bo jeżeli na tym etapie szuka się oszczędności, no to jak tu mówić o takich rozwiązaniach...
Zapraszam do dyskusji....:wena: |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
jbard
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 00:49 RE: Obwodnica północ - południe
|
|
|
Wydaje mi się że wariant zachodni odpada właśnie dlatego, że ma to być obwodnica NS - a dla kierowców jadących od strony Mroczy jazda pod Lubaszcz żeby wjechać na obwodnicę to niezbyt trafiony pomysł. Stąd popierałbym wariant koło cukrowni.
Jeśli chodzi natomiast o szczegółowe rozwiązania (ronda itp) no to to już jest chyba kpina z idei obwodnicy - ma to być droga, którą SZYBKO ominą miasto samochody, zwłaszcza dostawcze.
Co do centrum Paterka - no cóż, jakoś Noteć trzeba przejechać. Budowa kolejnego mostu odpada, a jechać do Szubina czy tym bardziej Kcyni via Występ?
Problem jest taki, że plany zdaje się zakładają dużą możliwość zjechania z "obwodnicy" w wybranym miejscu do miasta. Gdyby zamiast tego założyć, że jest to droga tranzytowa, a do Nakło można wjechać na jej początku i końcu - nikt nie wpadłby na te nieszczęsne rondka... |
_________________ Byłaś kiedyś na Kubie? Nie? No to pozwól że się przedstawię: Jakub jestem |
|
|
|
 |
jaromir
Stały Bywalec

|
Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 00:52 RE: Obwodnica północ - południe
|
|
|
Muszę się zgodzić z przedmówcą... Ronda w przypadku obwodnicy to parodia. Ktoś, kto planował tą "obwodnicę" nie ma pojęcia o jeżdżeniu samochodem ciężarowym. Jeszcze powinni postawić rondo o średnicy 3 m - życzę powodzenia przyszłym użytkownikom... A co jeszcze zauważyłem, że znowu chcą wprowadzić ruch samochodów ciężarowych na ul. Mickiewicza, którą chcieli odciążyć północną obwodnicą... Gratuluje ... |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 17:38 RE: Obwodnica północ - południe
|
|
|
Zawsze można zbudować tunel albo nad miastem poprowadzić obwodnicę . W wielu miastach na świecie w taki sposób rozwiązuje się sprawę obwodnic.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to jest nierealny pomysł, ale chciałem tylko pokazać, że są też i takie rozwiązania. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 20:31 RE: Obwodnica północ - południe
|
|
|
no i mieli kolejne spotkanie
| Express Bydgoski z dnia 22 stycznia 2010 napisał/a: | Mieszkańcy miasta, to grupa nakielan, która zaniepokojona wysokimi kosztami realizacji bardzo potrzebnej inwestycji, postanowiła wesprzeć władze gminy w staraniach o dodatkowe środki na budowę obejścia drogowego centrum Nakła. W listopadzie zorganizowali akcję zbierania podpisów pod listą popierającą inwestycję oraz petycją o zwiększenie zakresu jej finansowania przez władze województwa.
[hr]
Marszałek podtrzymał wcześniejszą obietnicę sfinansowania przez samorząd województwa połowy kosztów obejścia, które mają wynosić około 35 milionów złotych. Dołoży też 4 mln zł na budowę ronda przy ulicy Poznańskiej. Postara się również zorganizować spotkanie z władzami PKP, które chce nakłonić do współfinansowania budowy wiaduktu nad torami. To nie koniec dobrych wieści dla obejścia - możliwość pomocy w jego sfinansowaniu rozważy Krajowa Spółka Cukrowa. Milion złotych na budowę ronda przy ul. Potulickiej doda także starostwo. |
więcej Express Bydsgoski
Więc z jednej strony okey... powoli ten wariant nabiera pełniejszych wymiarów, no i dobrze, że mieszkańcy także biorą w tym udział. Jednak ja nadal jestem jakoś negatywnie nastawiony na wariant wschodni. |
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 16:13 RE: Obwodnica północ - południe
|
|
|
| jestem ciekawy ile wiadukt bedzie kosztowac okaze sie ze bedzie do 10 ton i ciezarowki nie przejada i dalej przez naklo |
_________________ http://www.audycjaclubtime.pl.tl/ |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 16:36 RE: Obwodnica północ - południe
|
|
|
No weź mi już tu takich czarnych wizji nie pisz |
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011 21:33
|
|
|
Pod koniec marca byłem na spotkaniu sołeckim, burmistrz wspominał właśnie o obwodnicy, jak mówił koszt na razie policzony jest na około 60 mln zł, po ogłoszeniu przetargu ma nadzieję, że uda się zbić tą kwotę do 40 mln zł, no i połowę z tej kwoty ma nadzieję, że dołoży kuj-pom Urząd Wojewódzki ...
no ale też powiedział o dwóch niusach... mianowicie zastrzeżenia w fazie projektu były do ilości przejść dla żab na odcinku Potulicka - Poznańska (czyli łąki), no i podobno są tam stawy rybne i właściciel dał do zrozumienia, jeżeli nie będzie ekranów dźwiękochłonnych (koszt 0,5 mln zł) to na głowie miasto będzie miało ekologów..... |
 |
|
|
|
 |
paniekierowniku
Stały Bywalec

Wiek: 21 Dołączył: 17 Gru 2010 Posty: 213 Skąd: Z Brzydgoszczy
|
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011 00:31
|
|
|
Że niby ryby będą się stresowały ?
To ja naślę psychologów i prawników na głowę tego Pana i przekażą mu dokumenty, iż stanie w korkach w naszej małej miejscowości miało ogromny wpływ na to, iż jestem nerwowy za kierownicą i wyzywam wszystkich od !@#$%^&*() bo nie potrafią jeździć i przez nich są te korki bo czają się na skrzyżowaniach ajk bezprzewodowy. Gdyby obwodnica powstałaby wcześniej to na pewno by do tego nie doszło
A tak na poważnie. W Nakle jest coraz gorzej, doświadczam tego codziennie w godzinach 14-16. To co się dzieje w centrum a głownie - bydgoska, dworcowa, mickiewicza, dąbrowskiego to jest nie do pojęcia. Jeżeli miałbym jechać z jednego końca na drugi powiedzmy z ulicy Rudki na ulicę Jackowskiego najkrótszą możliwą drogą (bez korków 3-4 minuty) to zajmie mi to prawie pół godziny. A niech jeszcze tylko spróbują zamknąć przejazd. Na szczęście da się to czasami ominąć i pojechać jakąś sprytną trasą wykorzystując np. pierwszeństwo na niektórych skrzyżowaniach to jakoś idzie przeżyć, ale tu też trzeba liczyć na szczęście, żeby tylko nie zamknęli przejazdu..
Obwodnica jest baaaaardzo potrzebna i mam nadzieję, że nikt nie przeszkodzi w realizacji tego projektu.
PS. Dla zabawy zrobiłem mapkę jaką trasę czasami pokonuję by się przedostać przez nakło. O dziwo pomimo większej odległości - tak jest o wiele szybciej.
Uploaded with ImageShack.us |
_________________ Pozdro! |
|
|
|
 |
lotar
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011 08:14
|
|
|
paniekierowniku, mapka ciekawa - w większości pokrywa się również z moimi "kombinacjami" w celu szybkiego przemieszczania się po Nakle :-)
... a wracając do tematu - obwodnica jest potrzebna i chyba większość co do tego nie ma wątpliwości (sam również często jeżdżę przez centrum Nakła i wiem jaki kocioł tworzy się w godzinach szczytu). Pytanie tylko kiedy i za ile ? Burmistrz słusznie stara się o zewnętrzne dotacje, tylko tych starań jest wciąż za mało (głównie chodzi mi o sumę dofinansowania - zbyt mała). Gmina nie udźwignie kolejnego kredytu - a przy tak napiętym budżecie wątpię aby udało się zrealizować jakąś większą inwestycje przez najbliższe 2-3 lata. Dlatego należy szukać dodatkowych źródeł dofinansowania z zewnątrz - tylko gdzie ? To nic mądrego w końcu pewnie sam burmistrz Napierała zadaje sobie to pytanie. Pozostają koneksje, znajomości wśród posłów i "zarażanie" ich tym pomysłem i poprzez to wpływ na wojewodę... (sam nie wiem) - jest to problem i będzie to na pewno sporym sukcesem burmistrza jak uda mu się uzyskać ok 80% wsparcia z zewnątrz (bo takie - słyszałem - jest jego pragnienie w tej materii).
Wracając do tym mijanek paniekierowniku - to słyszałem że most cukrowski (przyznam że sam również przez niego przejeżdżam) powinien być całkowicie wyłączony z ruchu. Wg obliczeń nie spełnia wymagań bezpieczeństwa i raczej nie chce mi się wierzyć że nie wiedzą o tym w Powiatowym Inspektoracie Budowlanym. Są to co prawda obliczenia robione wg zeszłorocznych wyników badań wiaduktu ale musza mieć wiedzę na ten temat.
Pewnie nic nie zostanie zrobione w kierunku poprawienia bezpieczeństwa aż coś się stanie albo ruszy kiedyś budowa obwodnicy... (swoją drogą sama budowa nowego wiaduktu to koszt ok 2-3 mln - a może i więcej). |
|
|
|
 |
lotar
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011 11:26
|
|
|
Niedawno jechałem ulicą Nową i zauważyłem że wiadukt cukrowski jest zamknięty dla ruchu... (wykrakałem) |
|
|
|
 |
paniekierowniku
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011 15:08
|
|
|
Zamknięty był chwilowo. Już dzisiaj był otwarty. Wymienili kilka desek.
Z tym mostem też jest problem. Z tego co ja słyszałem to jest on uważany jako zabytek. Nie można go zburzyć, więc planowane jest odnowienie konstrukcji i postawienie jakoś drugiego mostu - te charakterystyczne łuki i mury zostaną a reszta będzie nowa. Czyli będzie takie troche dwa w jednym. |
_________________ Pozdro! |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011 20:49
|
|
|
Masz rację paniekierowniku, na zebraniu sołeckim właśnie burmistrz też wspominał, iż jedno z przęseł mostu cukrowskiego będzie musiało być wykorzystane podczas budowy nowego wiaduktu (konserwator zabytków) ... no a PKP zażądało, że przeprawa ma być wyższa od bieżącej o 1,5metra |
 |
|
|
|
 |
paniekierowniku
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 12 Kwi, 2011 21:02
|