|
psie "kupy" |
| Autor |
Wiadomość |
uwagi1
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 13:15 psie "kupy"
|
|
|
To co w tej chwili znajduje się na chodnikach i ścieżkach naszego miasta to jest skandal. Czy my ludzie też mamy załatwiać swoje potrzeby fizjologiczne na chodniku? Czy nasze "Służby" nie mogą zająć się tą sprawą, przecież są jakieś przepisy wyciągające konsekwencje z zachowań właścicieli a nie piesków . Co myślicie o właścicielach czworonożnych milusińskich w naszym mieście?
Mam nadzieję, że nie tylko mnie dotyka ten wcale nie błahy temat. |
_________________ uwagi1, jest zarejestrowanym użytkownikiem NAKŁO - Forum od 05.03.'10. |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 13:24 RE: psie "kupy"
|
|
|
Ja mam na ten temat swoją opinię, ale pewnie zostanę zaraz zaatakowany przez innych.
Moja koncepcja jest taka: skoro właściciele psów nie potrafią zadbać o porządek, to należy zdecydowanie podnieść podatek za posiadanie zwierzęcia i w ten oto sposób znajdą się pieniądze, które pokryją wydatki na utrzymanie czystości.
I nie mówię tutaj o jakiejś drobnej podwyżce, a o drastycznej. Jestem w 99% przekonany, że właśnie 99% właścicieli psów nie sprząta po swoich zwierzakach. A może i więcej.
Tak niestety nie jest tylko w Nakle. Jadąc z córką wózkiem tutaj gdzie mieszkam musiałem omijać psie odchody niczym kierowcy dziury na ulicach... |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 13:35 RE: psie "kupy"
|
|
|
Problem chwilowo przykryty
Ale co do pierwszego postu, macie racje właścicieli powinni gonić za coś takiego. Raz tylko widziałem w Nakle jak młoda dziewczyna szła z pieskiem on zrobił to trzeba, a po chwili młoda Panna wyjęła reklamówkę i zgarnęła, po czym wyrzuciła to do kosza. To mi się bardzo spodobało. Ale to był taki mały "biały kruk" wśród właścicieli psów. Niestety to jest problem każdego miasta, brak odpowiedzialności ludzi.
Na pocieszenie powiem wam, że w Berlinie też można na taką minę się nadziać na chodniku. |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 13:46 RE: psie "kupy"
|
|
|
| ale o dziwo mandat kosztuje chyba 500 zl i nikogo to nie odstrasza ( chyba dlatego ze nasza straz woli fotoradar niz biegac za ludzmi z pieskami) |
_________________ http://www.audycjaclubtime.pl.tl/ |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 13:55 RE: psie "kupy"
|
|
|
Nie ma co liczyć na to, że straż miejska będzie karać za takie coś. Skoro w Bydgoszczy tego się nie respektuje, to raczej nie ma co liczyć, że w Nakle coś takiego może być.
Po prostu ludzie muszą mieć świadomość, że posiadanie zwierzaka to obowiązek. A jeśli ktoś jest leniwy (niekulturalny, niewychowany, etc.) to niestety, będzie to kosztowało. Tak więc ja jestem za podwyższeniem podatków. |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 14:02 RE: psie "kupy"
|
|
|
Straż Miejska woli siedzieć w aucie z fotoradarem .... godzinówka leci i nie trzeba chodzić |
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 14:09 RE: psie "kupy"
|
|
|
| tak tylko ze taka straz miejska w bydgoszczy tez ma duzo wiecej rzeczy do roboty niz w takim nakle. Niestety nasza straz wiejska kocha motoryzacje mandaty to ich hobby ( szkoda ze nic poza tym ) |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 14:13 RE: psie "kupy"
|
|
|
| Zadałem pytanie nakielskiej straży jak wygląda ta sprawa i ile mandatów nałożono na niesfornych właścicieli psów. Zobaczymy czy, co i kiedy się dowiemy. |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 14:18 RE: psie "kupy"
|
|
|
| wow widze mamy aktywistow na forum ( swoja droga tez jestem ciekawy ile tego bylo ) |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

|
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 21:22
|
|
|
Temat powraca jak bumerang:
| Gazeta Powiat, z dnia: 17.03.2011r napisał/a: | Rozwiążą problem psich odchodów?
Włodarze przymierzają się do zakupu maszyny czyszczącej, która skutecznie rozwiązałaby problem m.in. z zalegającymi psimi odchodami.
O problemie zalegających psich odchodów informują zarówno mieszkańcy miasta, jak i sołectw. Nakielanie są zniesmaczeni i zbulwersowani wiecznym widokiem zwierzęcych zanieczyszczeń, chcą skutecznego rozwiązania. Naciski odczuwają włodarze, którzy przymierzają się do zakupu wielofunkcyjnej czyszczarki, jednak jej koszt plasuje się w granicach 350 tys. zł. Środków szukają w Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska. W zeszłym tygodniu m.in. w tej sprawie spotkali się w Toruniu z Wojciechem Kulińskim-wiceprezesem WFOŚ-u. Pożyczka, którą zaciągnęliby z WFOŚ daje możliwość 30% umorzenia pożyczonej kwoty. Włodarze chcieliby 75% kosztów samochodu czyszczącego sfinansować właśnie stamtąd, reszta miałaby pochodzić z budżetu gminy. - Mamy pozytywną opinię WFOŚ-u, wiemy, że są możliwości, by otrzymać tę kwotę - tłumaczy Andrzej Krupiński, doradca ds. rozwoju i inwestycji. By jednak pomysł zrealizować, radni muszą w budżecie zabezpieczyć 25% kwoty czyszczarki, czyli ok. 80 tys. zł. Uchwałę w tej sprawie mają podjąć na marcowej sesji, wówczas będzie można złożyć wniosek o pożyczkę w WFOŚ. Czyszczarka ma spełniać wiele funkcji, zarówno latem, jak i zimą. Jednym z głównych powodów, dla których włodarze decydują się na kupno sprzętu, prócz niezadowolenia społecznego związanego z psimi odchodami, jest znacznie mniejsze dofinansowanie Powiatowego Urzędu Pracy do zatrudnienia pracowników Zakładu Robót Publicznych. Już wiadomo, że będzie ich w tym roku zdecydowanie (nawet do 80%) mniej.
Monika Woś |
Nie wiem jak do tego podejść, ale jak jestem u rodziców, a mieszkają oni w mieście, za każdym razem jak wychodzę z psiakiem na spacer mam ze sobą torebkę... i na prawdę nie stanowi, to żadnego problemu, aby schylić się i podnieść to co pies zostawił na chodniku/trawniku...
i tu nasuwa się pytanie, co robi Straż Miejska w Nakle |
 |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 22:04
|
|
|
| Psie kupy, psie kupy, psie kupy... znamy się bardzo dobrze z łokietkowych trawników =.= |
_________________ "Natura nie łamie swych praw" /Leonardo da Vinci/
Mówię co myślę-za to siebie lubię! |
|
|
|
 |
paniekierowniku
Stały Bywalec

Wiek: 21 Dołączył: 17 Gru 2010 Posty: 213 Skąd: Z Brzydgoszczy
|
Wysłany: Sro 23 Mar, 2011 14:13
|
|
|
Ostatnio widziałem że takie torebki na kupy leżały z ulotkami na klatkach schodowych...
A co do maszyny... Czy zwykła miotła i łopata & taczka nie wystarczy pracownikom ZRP ? Od razu musi być maszyna za 350 tys zł.. ?! No chyba, że ta maszyna przerabia kupy na czekoladę no to spoko |
_________________ Pozdro! |
|
|
|
 |
Strażak SAM
Początkujący

|
Wysłany: Nie 27 Mar, 2011 10:06
|
|
|
| Ten problem chyba dotyczy każdego miasta, a co się także wiąże z tymi "minami" to jeszcze to, że własciciele puszczają luzem psa... jeszcze pal licho jak ma kaganiec, ale większość ich nie ma. |
|
|
|
 |
rozbojniczka
Specjalista

|
Wysłany: Nie 27 Mar, 2011 11:30
|
|
|
| No jak nie ma to aż strach iść...człowiek ucieka, nie patrzy gdzie, a potem dziwi się, że zapach taki a nie inny po wejściu do domu. |
_________________ "Natura nie łamie swych praw" /Leonardo da Vinci/
Mówię co myślę-za to siebie lubię! |
|
|
|
 |
|
|