FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przystań
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 19:18   Przystań

Nakielski czas nr34 (667) napisał/a:
Noteć dawniej pełniła głównie funkcję gospodarczą i była ważnym szlakiem handlowym. Przez Nakło przepływali flisacy, spławiano setki barek, działały tartaki, niewielka stocznia oraz funkcjonowały spichlerze i magazyny. Dla mieszkańców Nakła, przez ostatnie blisko 150 lat, Noteć była również miejscem rekreacji i wypoczynku. Kąpiele wodne w dni upalne zażywano w nadnoteckich łazienkach mieszczących się na zachód od dawnego mostu drogowego, niedaleko obecnej ul. Zanotecie. Był tam niewielki pomost oraz przebieralnie. Na wschód od mostu, przy ujściu Śleski do Noteci, swoją przystań od 1908 r. miał założony przy gimnazjum męskim klub wioślarski. W niedzielę i święta organizowano często pikniki przy rzece, a mieszkańcy mogli kibicować zawodom wioślarskim lub popływać statkiem spacerowym należącym do Okręgowego Inspektoratu Dróg Wodnych w Nakle. Obecnie życie nad Notecią toczy się na przystani Zespołu Szkół Żeglugi Śródlądowej oraz w nadnoteckich łazienkach mieszczących się od ponad pół wieku na wschód od obecnego mostu drogowego.

Swojego czasu było bardzo głośno o rewitalizacji tego rejonu miasta, ja jestem jak najbardziej za odnowieniem tej części miasta, zbudowania przystani dla żaglówek no i może "małej promenady", jednej kawiarenki może też boiska do siatkówki plażowej, tak aby w ciepłe wieczory można było ciekawie spędzić czas nad wodą. Pamiętam jeszcze jak byłem dzieckiem, kiedy jeździło się nad łąki nad kanałem i widać było przepływające barki... ach jakie piękne to były czasy

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pon 15 Lut, 2010 21:07   Budowa przystani na Noteci

Na stronie starostwa znalazłem informację o budowie przystani wodnej na Noteci. W sumie informacja jest bardzo uboga. Jak by ktoś znał jakieś konkrety, to byłbym zobowiązany. Kiedy, za ile, jak długo, po co, itp. :) .

Dzięki.

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 01:35   RE: Budowa przystani na Noteci

Niestety konkretów nie znam, widziałem tylko foldery z poglądowymi grafikami, resztę wiem ze słyszenia. Z tego co mi się wydaje: za ambitnie, za duzy rozmach. W planach stacja paliw dla łodzi motorowych (to ok) keja (albo dwie) na ładnych parę(naście?/dziesiąt?) łajb - z czego na rysunku promocyjnym zacumowana taka ładna, z masztem 2 razy dłuższym niż jest miejsca pod naszym mostem ;)
Oczywiście bar, kilka miejsc noclegowych itp. itd. (BTW: będą festiwale szantowe?! :biggrin2: )

A teraz narzekanie:
zastanawiam się, kto tu przypłynie? Motorówki - może jeszcze. Ale osobiście znam 2 (słownie: dwóch) żeglarzy, którzy KIEDYKOLWIEK pływali pod szmatami po rzekach. Wszyscy wybierają do tego jeziora.
Dla tych którzy znają trochę Gdańsk: na Przymorzu jest park - właściwie to szumnie nazywa się parkiem. Tu drzewa, tam trawa. Kępy krzaków i małych drzewek. Dwie ścieżki obok siebie: jedna wyłożona szarą kostką (chodnik), druga - czerwoną (rowerowa), a pomiędzy co kilkadziesiąt metrów latarnia. Takie proste, a ludzie mają i gdzie na spacer pójść, i psa wyprowadzić (nikt po łące typu nasze nadnoteckie nie musi ganiać z woreczkiem na odchody). Było też gdzie duży plac zabaw zrobić i skatepark. W warunkach nakielskich to pewnie zamiast tego byłoby lodowisko usypane z ziemi i trawiaste boiska, ale to też fajnie - jeden patrol pieszy policji załatwiłby sprawę bezpieczeństwa. Tylko jak znam życie - nie byłoby na to kasy, bo i foldery o tym nie tak atrakcyjne, pompa mniejsza, i Unia na coś tak mało innowacyjnego nie da ;) Więc czuję, że zamiast tego będzie świecąca pustkami, za to przepiękna, przystań.

Żeby nie było - pochwalam sporty wodne, cieszyłbym się, gdyby Nakło było ich centrum. Tylko: JAK? Z jedną rzeką i brakiem jezior w całej gminie to starczyłaby wypożyczalnia kajaków (choć ta szkolna ma tylko kilka sztuk a i tak latem zawsze się wolny znajdzie).
Ostatnio zmieniony przez Krzych Sro 17 Lut, 2010 01:37, w całości zmieniany 1 raz  

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 19:30   RE: Budowa przystani na Noteci

tylko tam trzeba poglebic bo nikt o zdrowych zmyslach nie zapusci sie w tak zamulona rzeke miejscami po 1 m glebokosci

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 19:32   RE: Nakielskie "Łazienki"

jeszcze jakby woda miala 2 klase czystosci to by miodzio bylo ( ale to juz chyba nie wroci)

Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 12:09   RE: Budowa przystani na Noteci

Kiedyś pływały barki, więc od czasu do czasu był jakiś wymuszony przepływ wody..... ale to było dawno temu, a ja jeszcze byłem wtedy ksykiem.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 22:16   RE: Budowa przystani na Noteci

oni od czasu do czasu ja poglebiaja z 5 lat temu moze to bylo ale notec sie szybko zamula. Co innego jak bylby tu ruch turystyczny 20 barek dziennie to co innego

jozin 
wujek admin

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010 00:42   RE: Budowa przystani na Noteci

A właśnie, jak wygląda w ogóle ruch na Noteci? Pływa coś?

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010 08:22   RE: Budowa przystani na Noteci

Niedlugo lokietek przestanie hehehhe a poza nim w okresie letnim kajaki :sc: . A tak na serio (nie wiem czy to sprawdzone dane) ale podobno rocznie odbywa sie około 2000 sluzowan w kanale - domyslam sie ze 1995 na terenie bydgoszczy i 5 w nakle

Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010 16:18   RE: Budowa przystani na Noteci

W której z regionalnych gazet wyczytałem, że koszt budowy przystani wzrasta... no jestem ciekaw jak to dalej pójdzie :mysl:

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010 18:54   RE: Budowa przystani na Noteci

e tam i tak unia im da 95 % kasy na to

Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010 20:21   RE: Budowa przystani na Noteci

Żeby dała to trzeba dobrze projekt napisać, a jak wiesz z innego tematu to z tym w powiecie może być ciężko ;)

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010 21:19   RE: Budowa przystani na Noteci

akurat w sprawie tej mariny to napisali projekt i dostali juz kase ( chyba ze skoro nowa wycena to i projekt musi sie zmienic ) ale ogolnie to im bydgoszcz chyba pomagala bo bydgoszcz tez taka chce zbudowac i jej bardzo zalezy zeby w nakle tez taka powstala

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 14:25   RE: Budowa przystani na Noteci

Mi ten pomysł bardzo się podoba, Bydgoszcz ma wielki potencjał właśnie z wyspą Młyńską, Rybim Rynkiem, a Nakło - było by też miło przejść się na spacer do łazienek, ja wiem, że są pilniejsze wydatki w gminie czy powiecie, ale to też jest inwestycja na przyszłość.

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 13:53   RE: Budowa przystani na Noteci

Tak mi się skojarzyło: byłem niedawno w gdyńskim akwarium i mieli w świetny sposób zaprezentowaną rodzimą faunę wodną: duże akwarium z okoniami naturalnych rozmiarów, małe (wielkości domowych) np. z leszczami (narybek), a i szczupak, i karp się też znalazły. A do tego - otwarte akwaria w tzw. sali mokrej, gdzie można "pogłaskać" jesiotra, flądrę czy babkę byczą. Taka ekspozycja, zorganizowana przy okazji mariny, prezentująca życie Noteci i okolicznych akwenów, mogłaby cieszyć się powodzeniem. Jeśli nie pojedynczych osób, to projekt wspomogłyby wycieczki z okolicznych szkół :D

A pomysł drugi: niedawno też oglądałem po raz kolejny "Czas Apokalipsy". Pomyślałem, że zarośnięta Noteć byłaby świetną sceną kolejnej, np. teatralnej adaptacji "Jądra ciemności" Conrada :D

Odpowiedz do tematu