FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Co robi burmistrz?
Autor Wiadomość
jozin 
wujek admin

Wysłany: Pon 15 Lut, 2010 21:37   Co robi burmistrz?

Pewnie wielu użytkowników zastanawia się co burmistrz tak naprawdę robi pomiędzy sesjami.

Zainteresowanych odsyłam tutaj:

http://www.naklo.pu.pl/za...danie_01.10.pdf

Dowiemy się na przykład co się działo w gabinecie nakielskiego włodarza pomiędzy sesjami w okresie od dnia 29 grudnia 2009 roku do dnia 28 stycznia 2010 roku.

Warto tutaj zaglądać:

http://www.naklo.pu.pl/in...id=pcat&kid=130

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 11:35   RE: Co robi burmistrz?

Tak sobie czytam co robił burmistrz w minionym miesiącu i znalazłem w sprawozdaniu wiele dziur...

http://www.naklo.pu.pl/za...danie_02.10.pdf

Wiele stron jest pustych. Nie wnikam z jakiego powodu, ale mam nadzieję, że ktoś kompetentny z urzędu zapozna się z tym i poprawi.

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 11:52   RE: Co robi burmistrz?

Ja szukałem informacji na temat budżetu gminy. Niby jest odnośnik, ale jakoś nie mogę go znaleźć.

Osoba odpowiedzialna to Jacek Zawodniak

jozin 
wujek admin

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 14:12   RE: Co robi burmistrz?

Cytat:
Osoba odpowiedzialna to Jacek Zawodniak

Myślę, że śmiało można tego Pana uznać jako osobę nieodpowiedzialną (niepoważną, niekompetentną*).

* Niepotrzebne skreślić.

Na stronie http://naklo.pu.pl brakuje bardzo wielu informacji (jak choćby oświadczeń majątkowych z zeszłego roku). No chyba, że mnie coś ominęło i już one nie muszą być upubliczniane.

Znajduje się wiele miejsc, gdzie jest informacja, że odnośnik znajduje się niżej, podczas gdy w rzeczywistości nie ma żadnego odnośnika. Nie wiem, może tym faktem powinni się zainteresować co niektórzy? Sprawdzę w innych miastach jak to wygląda, bo może okazuje się, że nakielska strona jest tak świetna, że to ja jestem w błędzie.

Ponadto łaskawie zwróciłem uwagę na błąd w pliku z działalności burmistrza pomiędzy sesjami (oczywiście nie dostałem ani odpowiedzi na to, ani też plik nie został naprawiony). Jak dla mnie to są kpiny, no ale może Pan Jacek Zawodniak ma ważniejsze rzeczy do roboty zamiast aktualizować to, do czego jest zobowiązany. Dziwne jest to, że chłop nawet nie czyta tego, co umieszcza publicznie. Po prostu wygenerował PDFa i optymistycznie wrzucił go na serwer...

Nasuwa mi się jeszcze jeden komentarz. Jeśli tak wygląda praca wszystkich pracowników w nakielskim ratuszu, to ja już się nie dziwię, że nakielskie media nie zostawiają suchej nitki na tych ludziach...

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 15:30   RE: Co robi burmistrz?

a ja podsumuje mowiac tak bylo jest i bedzie

jozin 
wujek admin

Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 18:43   RE: Co robi burmistrz?

Uderz w stół, a nożyce..., chciałoby się powiedzieć.

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź od informatyka UMiG w Nakle, Jacka Zawodniaka, że osoba, która jest odpowiedzialna za sprawozdania jest na urlopie do końca tygodnia, ale jak tylko się pojawi, to wpis będzie zweryfikowany... Chodzi o ten wpis z dziurawym sprawozdaniem burmistrza.

A co z pozostałymi dziurami w biuletynie? Tego nawet najstarsi górale nie wiedzą.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 20:08   RE: Co robi burmistrz?

jasne jasne u nich ciagle ktos jest na urlopie zawsze ten potrzeby akurat ma wolne

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 09:57   RE: Co robi burmistrz?

Dziwne to tłumaczenie, może wychodzili z założenia po co aktualizować dane skoro nikt się tym nie interesuje.... a tu masz, jednak ktoś na stronę BIP-u zagląda.... no i trzeba wziąć się do pracy.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 10:00   RE: Co robi burmistrz?

no wlasnie doprowadzacie ich do furii kazac im pracowac hehehe

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 10:16   RE: Co robi burmistrz?

Mnie zastanawia jeszcze jedna sprawa. Na stronie naklo.pl widnieje adres emailowy do burmistrza. Postanowiłem napisać do szefa gminy i dowiedzieć się, czy będzie miał ochotę z nami rozmawiać, jako z przedstawicielami forum. Mail dokładnie poszedł 8 marca 2010.

I czego się dowiedziałem? Ano niczego. Ani "dziękuję za maila", ani "spieprzaj dziadu", ani, że chce wiedzieć dokładnie kim jestem, itp.

Mimo iż podpisałem się imieniem i nazwiskiem, to szanowny burmistrz nawet nie wykazał zainteresowania, by chociaż lapidarnie odpowiedzieć.

Przyjdą wybory, to leniwy pan burmistrz zapewne będzie się przypominał przy każdej możliwej okazji. Tylko, że wtedy może być już za późno, bo ja z mojego obojętnego stosunku do niego (tzn. ze mnie ani jego zwolennik, ani przeciwnik) mogę stać się jego przeciwnikiem. Nikt nie lubi być ignorowany.

No nic, skrobnę jeszcze raz maila przypominającego o moim zainteresowaniu życzliwą dyskusją z burmistrzem i zobaczymy czy nadal będzie ignorancja.

Michał 
Administrator

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 10:37   RE: Co robi burmistrz?

No widać gdzie mają obywateli, :mad: , ale poczekaj, zobaczą, że zadajemy pytanie później o tym tu piszemy. To w końcu będą zmuszeni do odpowiadania nam petentom.

Tu mi się przypomina jedno spotkanie ze strażnikiem miejskim pod UG w Nakle. Podszedłem do ich Fiata Dooblo z zapytaniem czy jeszcze będą mieli w użyciu VideoIskrę (fotoradar), Strażnik odpowiedział mi "Co to Pana obchodzi", to ja mu odpowiedziałem spokojnie, acz stanowczo, że Pan pracuje tutaj dzięki moim podatkom, ja jako mieszkaniec gminy jestem zainteresowany co u nas się dzieje i od Pracownika gminy mam prawo się dowiedzieć o pewne kwestie... wtedy troszkę zmiękł i coś tam odpowiedział, ze niby mieli mieć jeszcze raz wypożyczony sprzęt na wideo sesję.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 11:21   RE: Co robi burmistrz?

Ja widzę ze to jest ulubiona odpowiedz policji i straży miejskiej CO CIE TO OBCHODZI pewnie ich tego na szkoleniu uczą, ale to nie Ameryka ze policjant jest po to aby pomoc a nie karać tylko.
Ostatnio zmieniony przez Fledermaus Pią 19 Mar, 2010 11:22, w całości zmieniany 1 raz  

jozin 
wujek admin

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010 11:38   RE: Co robi burmistrz?

Burmistrz do mnie przemówił. Okazuje się, że nie zostałem zignorowany. Szkoda tylko, że to była reakcja na mojego drugiego maila.

Czego się dowiedziałem?
- pan burmistrz mnie nie zignorował,
- pan burmistrz przeprasza mnie za kilkudniowe oczekiwanie na odpowiedź,
- pan burmistrz zapewnia mnie, że są ważniejsze sprawy w gminie od promowania jego osoby,
- pan burmistrz chętnie odpowie na moje pytania,
- pan burmistrz ceni sobie kontakty z rzetelnymi mediami,
- pan burmistrz docenia rolę internetu,
- pan burmistrz wierzy, że forum.naklo.pl będzie służyć mieszkańcom gminy jako nośnik informacji rzetelnych, prawdziwych i ukazujących rozwój naszej gminy w różnych dziedzinach życia,
- pan burmistrz wierzy, że nasze forum nie będzie medium szukającym na siłę afer, parające się krytykanctwem czy naruszające dobre imię osób publicznych.

Postaram się nie komentować wypowiedzi burmistrza w tym miejscu (choć po to jest forum, by to robić). Być może zrobię to na swoim blogu w innym miejscu na forum. Jestem ciekaw jednak czy ktoś z Was, użytkowników, ma jakieś pytania, które chciałby zadać włodarzowi naszej gminy, to niech się tutaj wpisuje lub przekaże mi je na priva. Ja zbiorę zestaw i przygotuję maila. Dodam, że jest to niepowtarzalna okazja, ponieważ nie każdy ma czas, chęci i silną wolę, by zmierzyć się oko w oko z burmistrzem. Można więc to zrobić poprzez nasze forum.

Nie chciałbym, aby pytania pochodziły wyłącznie ode mnie, jako że one mają służyć przede wszystkim rzeczywistym mieszkańcom gminy (a ja się do nich nie zaliczam, niestety, albowiem w Nakle jestem okazyjnie).

A zatem, moi drodzy, zasypujcie ten wątek i moją skrzynkę pytaniami. Niech burmistrz zauważy, że nam zależy na dobru gminy. Dawajcie pytania, propozycje, itp.

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010 12:30   RE: Co robi burmistrz?

Brawo Jozin za inicjatywę!! Tak na szybko mam jedno pytanie do burmistrza - jak długo będziemy utrzymywać ze swoich podatków firmy zajmujące się "naprawą" wyrobów, które niestety należy już nazwać drogopodobnymi i kto fizycznie jest odpowiedzialny za to, że po wykonaniu tych pseudo napraw dróg, dokonuje odbioru prawidłowości wykonanej pracy i podpisuje fakturę "do wypłaty" dla w/w firm. Czy ten sposób- łata w łacie, a w tej łacie jeszcze jedna łata-nie jest wielokrotnie droższy od wykonania nawierzchni drogowej porządnie i na długie lata spokój? Czy firmy zajmujące się "naprawą" dróg nie postępują celowo, wykonując swoją pracę nierzetelnie, aby stale mieć zapewnioną pracę?? Czy gdyby płatnikiem za taką pracę był podmiot prywatny, pozwoliłby sobie na taką rozrzutność własnych pieniędzy??? Lekką ręką wydaję się pieniądze nie z własnej kieszeni, prawda Panie burmistrzu??? To coś na zasadzie jak pleban kupuje sobie drogi pojazd, bo to i tak nie on płaci, tylko głupi wierni pieniądze przyniosą w zębach na składkę. Pozdrawiam. Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę.

jozin 
wujek admin

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010 12:36   RE: Co robi burmistrz?

Piotr napisał/a:
Tak na szybko mam jedno pytanie do burmistrza - jak długo będziemy utrzymywać ze swoich podatków firmy zajmujące się "naprawą" wyrobów, które niestety należy już nazwać drogopodobnymi i kto fizycznie jest odpowiedzialny za to, że po wykonaniu tych pseudo napraw dróg, dokonuje odbioru prawidłowości wykonanej pracy i podpisuje fakturę "do wypłaty" dla w/w firm. Czy ten sposób- łata w łacie, a w tej łacie jeszcze jedna łata-nie jest wielokrotnie droższy od wykonania nawierzchni drogowej porządnie i na długie lata spokój? Czy firmy zajmujące się "naprawą" dróg nie postępują celowo, wykonując swoją pracę nierzetelnie, aby stale mieć zapewnioną pracę?? Czy gdyby płatnikiem za taką pracę był podmiot prywatny, pozwoliłby sobie na taką rozrzutność własnych pieniędzy??? Lekką ręką wydaję się pieniądze nie z własnej kieszeni, prawda Panie burmistrzu??? To coś na zasadzie jak pleban kupuje sobie drogi pojazd, bo to i tak nie on płaci, tylko głupi wierni pieniądze przyniosą w zębach na składkę. Pozdrawiam. Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę.

Dobre pytanie, Piotr. Poproszę o kilka przykładów takich dziuro-łat i spróbujemy wybadać kto to wykonał, kiedy, dlaczego tak słabo i kto jest tak naprawdę odpowiedzialny za to.
Pamiętajmy, że niektóre drogi są drogami powiatowymi i tutaj chyba burmistrz nic nam nie będzie w stanie odpowiedzieć.

Odpowiedz do tematu