FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Większe szanse Trzecicewnicy ?
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 13:18   Większe szanse Trzecicewnicy ?

Gazeta Powiat, z dn: 09.02.2011r. napisał/a:
W Trzeciewnicy zbudują nową świetlicę?
„Trochę prywaty nie zaszkodzi"

Na zebranie wiejskie w Trzeciewnicy przybyto tyle osób, że kilkudziesięciu z nich musiało stać, gdyż nie starczyło dla wszystkich miejsc siedzących
Mieszkańcy Trzeciewnicy spore nadzieje pokładają w nowym burmistrzu Sławomirze Napieraie. Czując się „narodem wybranym" (bo w końcu burmistrz jest mieszkańcem ich sołectwa), liczą, że uda się zdziałać więcej i uprawiać, choć delikatną, prywatę.
Na zeszłotygodniowe zebranie w Trzeciewnicy przybyło niespodziewanie dużo osób, przez co w świetlicy pojawił się spory problem z siedzącymi miejscami. Było ciasno, a kilkudziesięciu mieszkańców musiało przez kilka godzin stać. Mieszkańcy, widząc swojego sąsiada w roli burmistrza gminy, zasugerowali, że liczą na jego pomoc. - Każdy ciągnie do siebie, trochę prywaty nie zaszkodzi- delikatnie tłumaczyli. Wygląda na to, że mogą liczyć na "swojego" kandydata, który zapowiedział, że planuje budowę w Trzeciewnicy nowej świetlicy wiejskiej. By nie być gołosłownym, do uchwalanego przed kilkunastoma dniami budżetu wprowadzono autopoprawkę, dzięki której zabezpieczono na ten cel
25 tys. zł. Większość, bo aż 75% inwestycji burmistrz będzie chciał sfinansować ze środków zewnętrznych. - Mam obiecane poł miliona złotych z „Partnerstwa dla Krajny i Pałuk", chcę, by w jak największym stopniu zadanie to powstało z nie naszych środków- tłumaczył. Świetlica wraz z kuchnią i biblioteką miałaby powstać obok szkoły. - Typujemy to miejsce, by zminimalizować koszty, gdyż budynek funkcjonowałby w ramach jednego kompleksu. Do tego miejsce to będzie bezpieczne. Obecny budynek świetlicy zostałby wykorzystany na dwa mieszkania komunalne, na które czeka w gminie kilkadziesiąt rodzin, dlatego odzyskanie pomieszczeń jest równie ważne- tłumaczy włodarz gminy. Z gminnych środków jeszcze w tym roku powstanie projekt świetlicy, następnym krokiem będzie pozyskanie środków z zewnątrz. Radna Halina Mnichowska - opiekunka wszystkich sołectw zasugerowała, że Gumnowice i Bielawy, które od lat marzą o swoich własnych świetlicach wiejskich nadal się ich nie doczekały.
Monika Woś

Nie ma co się dziwić, że mieszkańcy mając w magistracie swojego mieszkańca chcą dla swojej wsi więcej, nie od dziś wiadomo, że kto ma troszkę władzy, tym łatwiej załatwić coś dla "swoich"... ale jeżeli w mojej wsi pochodziłby burmistrz... też miałbym większe oczekiwania ;)

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 21:57   

A ja się pytam po co tam świetlica jest potrzebna?

Strażak SAM 
Początkujący

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 21:03   

A ja Ci odpowiem, aby czasem mieszkańcy mogli gdzieś się spotkać, np. wiejskie spotkania, a może np będzie organizowane przez jakiegoś społecznika zajęcia dla dzieci, lub np emerytów....

Czy tylko w Nakle ważne są atrakcje?

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 22:45   

W naszej okolicy są świetlice wiejskie może ktoś się orientuje jak wygląda ich ramówka?

Bo spotkanie KGW raz na miesiąc to dla mnie trochę za mało żeby budować świetlicę.

Odpowiedz do tematu