Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 13:18 Większe szanse Trzecicewnicy ?
Gazeta Powiat, z dn: 09.02.2011r. napisał/a:
W Trzeciewnicy zbudują nową świetlicę?
„Trochę prywaty nie zaszkodzi"
Na zebranie wiejskie w Trzeciewnicy przybyto tyle osób, że kilkudziesięciu z nich musiało stać, gdyż nie starczyło dla wszystkich miejsc siedzących
Mieszkańcy Trzeciewnicy spore nadzieje pokładają w nowym burmistrzu Sławomirze Napieraie. Czując się „narodem wybranym" (bo w końcu burmistrz jest mieszkańcem ich sołectwa), liczą, że uda się zdziałać więcej i uprawiać, choć delikatną, prywatę.
Na zeszłotygodniowe zebranie w Trzeciewnicy przybyło niespodziewanie dużo osób, przez co w świetlicy pojawił się spory problem z siedzącymi miejscami. Było ciasno, a kilkudziesięciu mieszkańców musiało przez kilka godzin stać. Mieszkańcy, widząc swojego sąsiada w roli burmistrza gminy, zasugerowali, że liczą na jego pomoc. - Każdy ciągnie do siebie, trochę prywaty nie zaszkodzi- delikatnie tłumaczyli. Wygląda na to, że mogą liczyć na "swojego" kandydata, który zapowiedział, że planuje budowę w Trzeciewnicy nowej świetlicy wiejskiej. By nie być gołosłownym, do uchwalanego przed kilkunastoma dniami budżetu wprowadzono autopoprawkę, dzięki której zabezpieczono na ten cel
25 tys. zł. Większość, bo aż 75% inwestycji burmistrz będzie chciał sfinansować ze środków zewnętrznych. - Mam obiecane poł miliona złotych z „Partnerstwa dla Krajny i Pałuk", chcę, by w jak największym stopniu zadanie to powstało z nie naszych środków- tłumaczył. Świetlica wraz z kuchnią i biblioteką miałaby powstać obok szkoły. - Typujemy to miejsce, by zminimalizować koszty, gdyż budynek funkcjonowałby w ramach jednego kompleksu. Do tego miejsce to będzie bezpieczne. Obecny budynek świetlicy zostałby wykorzystany na dwa mieszkania komunalne, na które czeka w gminie kilkadziesiąt rodzin, dlatego odzyskanie pomieszczeń jest równie ważne- tłumaczy włodarz gminy. Z gminnych środków jeszcze w tym roku powstanie projekt świetlicy, następnym krokiem będzie pozyskanie środków z zewnątrz. Radna Halina Mnichowska - opiekunka wszystkich sołectw zasugerowała, że Gumnowice i Bielawy, które od lat marzą o swoich własnych świetlicach wiejskich nadal się ich nie doczekały.
Monika Woś
Nie ma co się dziwić, że mieszkańcy mając w magistracie swojego mieszkańca chcą dla swojej wsi więcej, nie od dziś wiadomo, że kto ma troszkę władzy, tym łatwiej załatwić coś dla "swoich"... ale jeżeli w mojej wsi pochodziłby burmistrz... też miałbym większe oczekiwania
Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 21:03
A ja Ci odpowiem, aby czasem mieszkańcy mogli gdzieś się spotkać, np. wiejskie spotkania, a może np będzie organizowane przez jakiegoś społecznika zajęcia dla dzieci, lub np emerytów....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum