FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Najlepszy wyrób Krajana?

Jakie piwo z Krajana lubię najbardziej
Nakielskie / Krajan
9%
 9%  [ 1 ]
Irlandzkie (ciemne)
54%
 54%  [ 6 ]
Porter
18%
 18%  [ 2 ]
Irlandzkie zielone
9%
 9%  [ 1 ]
Bawarskie mocne
0%
 0%  [ 0 ]
Miodowe
9%
 9%  [ 1 ]
Koźlak
0%
 0%  [ 0 ]
inne
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 11

Autor Wiadomość
Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010 21:23   Najlepszy wyrób Krajana?

Temat chyba bardzo pubowy:
jakie piwo z Krajana lubicie najbardziej?
Ja przyznaję od razu - jestem fanem Irlandzkiego (a z innych "nadnoteckich" - Eire z Czarnkowa - najbliżej Nakła do dostania w bydgoskich Żabkach czy pilskich Tesco).
Pytanie dodatkowe - jak daleko od Nakła zdarzyło się Wam widzieć/kupić/pić wyroby Krajana? Bo mi bliziutko, w Toruniu (POLOmarkety).

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 00:07   RE: Najlepszy wyrób Krajana?

mnie otarł geograficznie tylko Porter - najdalej widziałem w Płocku (chyba POLO) - i tylko Porter... dalej już krajowe łajno

... Irlandzkie - klasyk
Miodowe - chmiel bogaty ale zbyt słodkawko-cierpkie
... zielone - łagodne i wyborne - zbyt łagodne
Koźlaka spijałem raz - szkoda...
Bawarskie - to nie porter ale ma wzbogaconą rrrurke

najtaniej i najdoskonalej od Krajana kupić - maja sklepik
świeżość gwarantowana...
potwierdzam

Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 00:12   RE: Najlepszy wyrób Krajana?

no ja z powyższych piłem Irlandzkie Ciemne no i Zielone "pokrzywy" .... a ile kosztuje to piwko w sklepiku ??

jozin 
wujek admin

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 09:21   RE: Najlepszy wyrób Krajana?

Ja widziałem piwko (i parasolkę) Krajana w Koszalinie kilka lat temu (w sumie dokładnie w Mielnie)...

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 23:25   RE: Najlepszy wyrób Krajana?

ile kosztuje jako 1 szt. - nie pamiętam bo braliśmy parę kratek ale coś ok 40-80 gr za 1 szt. mniej niż było w tym czasie w sklepie - była to późna jesień (sklep na pl. Konopnickiej - bo tam mają - czasem - większość z tych piw)
jeśli żal jechać to warto zadzwonić do nich na "browarną" w celu wybadania ceny
na stronie www mają nr tel - na bank ktoś pogada i poda "aktualności" :)

Sklep Patronacki
ul. Browarna 1
Trzeciewnica
89-100 Nakło nad Notecią
tel. 052/386 01 56 lub 660 460 619

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 12 Lut, 2010 11:17   RE: Najlepszy wyrób Krajana?

teraz nie warto nawet jechać, bo zasypało nieco drogę i zamknęli sklepik, prawdopodobnie do roztopów ;)
(informacja za stroną browaru)

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 27 Kwi, 2010 22:16   

Bez bicia przyznam że na Browarnej nie byłem od jesieni...
ale dostałem informację od Pełnomocnika Zarządu ds. Handlu i itp... że sklep jest otwarty

cyt. "Sklep Patronacki jest otwarty , ale produkty naszego Browaru można dostać
nie w pełnym asortymencie, sytuacja ulegnie zmianie po 15 maja 2010."

W czasie zmiany tej "sytuacji" (lub po) postaram się zaktualizować wiedzę odnośnie asortymentu.
Spostrzeżenia przekażę dalej... :D

Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 28 Kwi, 2010 01:22   

W czwartek będę wracał od mechanika to się do nich przejadę i zobaczą po ile mają :pijak:

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 22:51   

no i jak?

Michał 
Administrator

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010 13:57   

Odnośnie sklepik...

Byłem tam przed wyjazdem na urlop.
Sklep znajduje się w budce ochrony przy bramie wjazdowej do browaru.
Zakupy owszem, ale najlepiej by było kupować zgrzewki, wtedy im się chce przynosić piwko. A piwo w zgrzewce to 12 sztuk.

Ja jak byłem kupiłem sobie Miodowe cena 2,99zł. Tak na posmak ę dobre, ale porter chyba jednak lepszy.

A i jak ochroniarz powiedział sklep czynny całą dobę :pijak:

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010 22:28   

A ja słyszałem, że ostatnio nasz krajan cienko przędzie

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 19 Lut, 2011 20:46   

Może nie KRAJAN, ale warto przeczytać:

Gazeta Bydgoszcz, z dnia: 18.02.2011r napisał/a:
Uwarzymy swoje piwo. Będą aż trzy regionalne smaki

Pils Wenecki, Pszeniczne Młyńskie i Koźlak Bydgoski - to trzy nowe regionalne piwa, które już wkrótce będzie można kupić na starówce. Pierwsze warzenie browaru zaplanowano na koniec tego miesiąca.

Regionalna Warzelnia Piwa powstanie w dawnej restauracji Sigaro przy ul. Poznańskiej. - To powrót do tradycji - mówi Szymon Muszyński, pomysłodawca nowej knajpki. - W Bydgoszczy piwo warzono już w średniowieczu i był to trunek ceniony w całej Europie. Czas do tego powrócić.

Trzy potężne kadzie staną w głównej sali nowej Warzelni. W każdej z nich fermentować będzie inny rodzaj piwa. - Będzie to typowy pils, białe piwo pszeniczne oraz ciemne - wyjaśnia Muszyński. - Zdecydowaliśmy się na nazwy, które nawiązują bezpośrednio do naszego miasta, ale też miejsca, w którym znajduje się lokal. Taras Warzelni wychodzi wprost na Wyspę Młyńską, stąd piwo pszeniczne będzie się nazywać Młyńskie, a pils - Wenecki. Koźlak Bydgoski zostanie zarezerwowany do ciemnego piwa.

Pierwsze warzenie piwa zaplanowano jeszcze pod koniec tego miesiąca. - Ostatni raz wyprodukowano piwo w Bydgoszczy w 2002 r. w browarze Kujawiak - mówi Joanna Gajownik, współzałożycielka Warzelni. - To będzie historyczna chwila.

Dekoracja warzelni będzie nawiązywać do historii miasta. - Zgromadziliśmy archiwalne materiały dotyczące dawnych browarów - wyjaśnia Muszyński. - To zdjęcia dawnego browaru w Myślęcinku, stare tablice reklamowe piwa czy pisma pochodzące z cechów piwowarskich. Mamy też stare butelki, które ozdabiać będą jedną z sal i stare porcelanowe korki do butelek.

Oprócz regionalnego piwa, w lokalu znajdzie się miejsce na winiarnię, w której na miejscu będzie można wypić wybrany przez siebie trunek. W jednej z części lokalu będzie też hinduska restauracja.

Otwarcie Regionalnej Warzelni Piwa zaplanowano na koniec marca tego roku.

źródło Gazeta Wyborcza

Powiem wam, że pomysł zacny. Bo niestety korporacyjne browary to już zaczyna być dno, ostatnio przerzuciłem się na wino. Nie patykiem pisane, ale kto wie ;)
Do meritum... ostatnio gdzieś po jakimś artykule, jedna osoba napisała jak powstaje piwo np w Poznaniu. To odechciewa się pić tych piw, w skrócie: więcej tam teraz chemii, niż w tanich winach, bo tam przynajmniej wiadomo ile siarki przypada na litr winiacza.

Wracając do piw, ostatnio kupiłem sobie Faxe.... jasna cholera co za ścieki... toć to nie dało się tego pić, Żywiec już jest bezpłciowy, jeszcze Lech Pils da się wypić, no i smaczne jest Perła...
a czy ktoś z was pił piwo z Czarnkowa :?: bo słychać same dobre opinie.... a nasz Krajan, mam nadzieję, że właściciele zrozumieją, że małe browary są przyszłością i poprawi się jakość tego piwa.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Nie 20 Lut, 2011 12:14   

Michał napisał/a:
ktoś z was pił piwo z Czarnkowa

Ja piłem i jak najbardziej polecam. To piwo ma chyba nawet bardzo krótki okres ważności dlatego małe sklepy go nie kupują.

Co do Faxe to sam jesteś sobie winny ile to kosztuje? od razu wiadomo że siki. Weź coś typu Złoty Bażant itp. Jak się kupuje piwo marki Tesco za 1.20 czy ile i się oczekuje od tego wyszukanego smaku to przepraszam bardzo ale coś tu jest nie tak.

Matys13 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 20 Lut, 2011 12:50   

Flademarus ale Faxe wcale nie jest piwem z dolnej pułki cenowej. Raczej jest na poziomie naszego Lecha, Tyskiego może Żywca co nie oznacza, że jest od nich smaczniejsze ;) . Zresztą prawda jest taka, że w korporacyjnych browarach receptury są takie same a piwo np Heineken smakuje tak samo w Nakle jak i Nowym Yorku czy Tokyo. Smakuje tak samo na całym świecie a to oznacza, że musi w nim być naprawdę sporo chemii. Osobiście już dawno nie piłem nic z Krajana ale zaczynam doceniać smaki z małych browarów, ewentualnie piwa nie pasteryzowane a coraz częściej pszeniczne jak choćby smaczny Kelt. Złoty Bażant też jest dobry i trzyma się na umiarkowanej cenie. Ostatnio ktoś mi polecił piwo "Żywe"... czas zakosztować.

Michał 
Administrator

Wysłany: Nie 20 Lut, 2011 20:50   

Dlatego pewnie za jakiś czas wybiorę się z żoną do tejże knajpki, zasmakować co im wyszło.

Odpowiedz do tematu