Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Nie 14 Lut, 2010 12:46 Przejście ul. Pocztowa/Krzywoustego
|
|
|
Zastanawiałem się, czy tylko mnie dziwi rozwiązanie kwestii ruchu pieszego na skrzyżowaniu Pocztowej i Krzywoustego.
Żeby przejść np. od wiaduktu kolejowego do apteki, trzeba 3 razy pokonać jezdnię, z czego od strony spedycji jeszcze przejść po niby-chodniku, czyli wąskim, półkolistym pasie wyłożonym kostką, przy samym krawężniku.
Zastanawiam się, czy zlikwidowane przejście było aż tak niebezpieczne? Z tego co mi wiadomo, kierowcy potrafią (teoretycznie) ruszać z hamulca ręcznego, a też jak żyję nie widziałem, by akurat na tym przejściu ktoś w sposób niebezpieczny wtargnął na pasy.
[Tu kończy się część merytoryczna, a zaczyna off-topic ]
Ostatnio zacząłem podejrzewać, że to wszystko wina dużych opadów śniegu - gmina się spłukała na odśnieżaniu, to stawiają straż miejską właśnie w tym miejscu, licząc że przyzwyczajenia pieszych staną się źródłem dochodów. Choć ja bym wolał, by (jeśli jest za dużo strażników na jednej zmianie) straż rozszerzyła czas pracy na godziny nocne. Bo pilnowanie ciszy nocnej przez służbę działającą od 7 do 18 (strzelam) to kolejny ciekawy pomysł. |
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
 |
|