FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze drogi ;)
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 22:03   RE: Nasze drogi ;)

Lotar masz rację, ale jeszcze z tego artykułu wynika, że będą stosować innowacyjną metodę. Czyli coś tam wrzucą w dziurę (pewnie jeszcze ustalą inne proporcje, tak aby zaoszczędzić) a później kierowcy będą ją "ubijać" swoimi kołami.

Odnośnie grysu to po takim łataniu to ma się dużo czarnych kropek na aucie... to dopiero jest ekstra uzupełnianie dziur i znakowanie aut.

Piotr 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 22:48   RE: Nasze drogi ;)

Jedna ekipa z Redonu wycinała krzaki, druga łatała dziury.

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 22:53   RE: Nasze drogi ;)

Otóż to Michał - staram się utrzymywać samochód w dobrym stanie - jadąc drogą "ułataną" takim właśnie grysem zwalniam, ale to znakowanie auta jest nie do uniknięcia - zresztą to też zależy jak świeża jest ta emulsja.

Gorzej gdy zwolnię na takim grysowym podłożu (w tym momencie są oczywiście znaki nakazu lub zakazu itp - chyba komuś one przecież zawsze przeszkadzają), a emulsja jest twarda, grysu luźnego cała wywrotka na drodze... a z naprzeciwka jedzie luzak z prędkością tak ok 100 km/h... i te kamyczki bombardują auto...

W takich sytuacjach dobry stan auta to "marzenie".
Zastanawiam się czemu drogowcy stosują technologię z przed dekady (fakt że kiedyś nie było tylu "takich" samochodów). Może i mają te swoje nowe kamyczki i nową emulsję tylko kierowcy jakoś nie potrafią im zaufać ?

Kiedyś byłem świadkiem jak lali taką emulsję i pewien Pan się zagapaił i "zmienił" sobie lakier na Toyocie :-) Nie wyhamował...

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 23:27   RE: Nasze drogi ;)

ja bym chcial wrocic do sprawy ulicy bohaterow ktora stawialem za wzor. niestety pomylilem sie oddana na jesien zeszlego roku i juz jest uskok w poprzek jezdni (nie zadne koleiny normalne pekniecie co znaczy ze droga zostala zle zrobiona)

Pinecha 
Stały Bywalec

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 09:19   RE: Nasze drogi ;)

Od poniedziałku łatają Mickiewicza, w końcu. Kto nie jechał ostatnio tą ulicą powinien wiedzieć, że większość kierowców zwalniała tam prawie do "zera", a co niektórzy bardziej zdesperowani (jadący od strony PKS) zjeżdżali na lewy pas.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 11:05   RE: Nasze drogi ;)

niby łatali ale i tak wszystkiego nie zrobili bo dalej zostaly dziury ( bynajmniej do wczoraj wieczorem) Co to innych dziur to ulica sadowa zaczyna przypominac mickiewicza przed remontem

edytuje: dzisiaj tez panowie z drogopolu dzialaja ale zrobione przez nich fragmenty i tak sa dalekie od idealu bo pozostawiali male dziury ktore powiekszajac sie zniszcza te swiezo zalatane - znowu pieniadze wyrzucone w bloto
Ostatnio zmieniony przez Fledermaus Sro 31 Mar, 2010 13:47, w całości zmieniany 1 raz  

Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 18:26   RE: Nasze drogi ;)

Pinecha napisał/a:

a co niektórzy bardziej zdesperowani (jadący od strony PKS) zjeżdżali na lewy pas.

Do tych zdesperowanych też się zaliczałem, jak nie widziałem aut z naprzeciwka jechałem sobie lewym pasem....

żona była teraz w poniedziałek i mówi ogólnie tragedia.

Pinecha 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 00:56   RE: Nasze drogi ;)

Cytat:
Fledermaus
dzisiaj tez panowie z drogopolu dzialaja ale zrobione przez nich fragmenty i tak sa dalekie od idealu bo pozostawiali male dziury ktore powiekszajac sie zniszcza te swiezo zalatane - znowu pieniadze wyrzucone w bloto

Kolega pracował jakiś czas w drogopolu i opowiedział mi jedną sytuacje. Naprawiali jakąś nierówność na parkingu któregoś z nakielskich supermarketów, był nowy, więc zapytał się jak ma dobrze wykonać swoją pracę. Szczegółowo nie pamiętam jakie zadał pytanie, ale odpowiedź przełożonego zapamiętałem już bardzo dobrze: Rób, nie przejmuj się, najwyżej znów będziemy mieli robotę.
Dlatego łatają tak, a nie inaczej. Jak zobaczycie te wielkie łaty to zastanowicie się czemu od razu nie zrobili nowej nawierzchni :D

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 09:00   RE: Nasze drogi ;)

Dokładnie tak jest sami przygotowują sobie grunt pod kolejne zlecenie. Na miejscu UG nie odebrałbym tego i nie zapłacił, wtedy by się nauczyli jak się łata dziury. Niestety Znajomy znajomego i kolesiostwo u nas działa. Żadna firma z poza okolic nie ma tutaj szans pokazać jak się naprawdę dziury łata.

Michał 
Administrator

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010 14:54   

Dziś jadąc któryś raz po remoncie ulicy Mickiewicza zastanawia mnie jedno po przeczytaniu tego newsa:

http://naklo.pl, z dnia: 26.11.2010r. napisał/a:
Zakończyła się modernizacja nawierzchni ulicy Mickiewicza w Nakle. Dziś, 26 listopada dokonano odbioru robót. Komisja stwierdziła drobne usterki, które zaleciła firmie usunąć jak najszybciej.

Roboty wykonała firma Pol-Dróg Nakło nad Notecią Sp. z o.o. zgodnie z terminem wyznaczonym w umowie zawartej z Gminą Nakło – 15 listopada 2010 roku. Prace polegały na wyłamie wierzchniej warstwy jezdni (tzw. ścieralnej) oraz odtworzenie systemu odwodnienia – rynny ściekowe z elementów betonowych. Ponadto dokonano regulacji pionowej studzienek znajdujących się na tej ulicy. Pracami objęto odcinek o długości 744 m. Koszty wyniosły 331 203 zł.

W piątek, 26 listopada, dokonano odbioru robót. Efekty prac obejrzeli osobiście: burmistrz Zenon Grzegorek, zastępca burmistrza Andrzej Krupiński, urzędnicy odpowiedzialni za realizację modernizacji oraz przedstawiciele firmy Pol-Dróg. Komisja wskazała kilka drobnych uchybień. Zalecono usunąć je jak najszybciej (np. elementy jednej ze studzienek). Firma daje gwarancje 3 lat na wykonane roboty. Zdaniem fachowców warstwa ścieralna nie powinna ulegać degradacji w ciągu 5-6 lat.

źródło i zdjęcia na stronie UMiG w Nakle nad Notecią

Może to moje wrażenie, ale czy nie zauważyliście przypadkiem, że studzienki które się znajdują na "odnowionym" odcinku już nie są na równym poziomie co nowo położony dywanik :!: a co dopiero jak będzie po upałach no i przejechaniu dużej ilości aut ciężarowych... ale tu jakoś pretensji nie mam konkretnie do nakielskiej firmy, bo to bolączka każdego z miasta. Chociaż, jeżeli odbierały to osoby z urzędu, to szkoda, że nie zauważyły tego na razie "drobnego" mankamentu.
Kolejna rzecz która mnie zastanawia, o czemu na naszych ulicach jest tyle studzienek, czasem po dwie, trzy w obrębie 10metrów :!:

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010 17:07   

Bo kanalizacja nie chce finansować budowy 1 wielkiego kolektora i podłączać po kilka domostw, tylko każdy dom musi to sam robić. Dlatego powstaje na odcinku 50 metrów 7 studzienek.

A co do wrażenia to nie odczułem tego, ale jak będę jechać to się przyjże temu problemowi ;)

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 01:10   

Bo robią tak, żeby w przyszłości mieć co robić. Zrobią źle - kasa im się należy. Bedą poprawki - wiadomo, za zupełne friko tego nie zrobią. A co jak za 5 lat znowu będzie taki syf jak był - oczywista sprawa - znowu jest robota.

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 23:39   

Klasyczne "deja vu" dla naszych profesjonalistów z firm drogowo-remontowych.
Ul. Dąbrowskiego - jadąc - nieważne z której strony - autem, mijam wspaniałomyślnie zapadnięte studzienki. Cudownie wzmocnione kostką ale chyba tylko w poziomie.

Ręce opadają...
Nie wiem co było w kontrakcie-umowie (jakoś nie mogłem znaleźć).
I jaka firma to wykonała ?

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 08 Sty, 2011 18:03   

Mnie to zawsze zastanawia czemu u nas jest tyle studzienek i czemu nie zrobić np jednego wspólnego kolektora ściekowego...

Teraz to po tych mrozach mamy lepsze rzeczy, ale o tym w tym temacie :link:

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Nie 09 Sty, 2011 12:43   

Michał napisał/a:
Mnie to zawsze zastanawia czemu u nas jest tyle studzienek i czemu nie zrobić np jednego wspólnego kolektora ściekowego...

Kopiuje dla ciebie

Bo kanalizacja nie chce finansować budowy 1 wielkiego kolektora i podłączać po kilka domostw, tylko każdy dom musi to sam robić. Dlatego powstaje na odcinku 50 metrów 7 studzienek.

A poza tym to na ks. Skargi tragedia ( dziury ! ! ! )

Odpowiedz do tematu