FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czego w Nakle brakuje?
Autor Wiadomość
jozin 
wujek admin

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 22:34   Czego w Nakle brakuje?

Pewnie każdy z nas miałby jakąś wizję na to, aby gmina stała się jeszcze bardziej atrakcyjna. Każdy chciałby, aby coś powstało. Jakie są Wasze pomysły?

Ja mam kilka wizji:
- powstanie kręgielni,
- powstanie co najmniej jednej dużej firmy, która zlikwidowałaby w znacznym stopniu bezrobocie,
- powstanie wyższej szkoły (filii jakiejś uczelni),
- powstanie ze dwóch sekcji sportowych, które grałyby w wysokich ligach,
- więcej imprez organizowanych przez NOK.

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010 17:23   RE: Czego w Nakle brakuje?

Ja bym jeszcze życzył sobie i nam wszystkim:
- więcej ładnych dziewczyn i przystojnych chłopców
- wyciągu narciarskiego na Łokietka
- mniejszej zachorowalności na choroby zakaźne i ilości złamań kończyn (jest to duży problem zimą)
Wszystko to i wiele więcej możnaby osiągnąć np. przez dobre uchwały Rady Miasta i kilka petycji z licznymi podpisami mieszkańców...

A teraz poważnie. Duża firma ładnie wygląda tylko w statystykach. Polecam pod rozwagę przykład zamykanych stoczni, hut i kopalń. A NIGDY nie ma tak, by upadły nagle WSZYSTKIE małe i średnie firmy - i to tu jest szansa dla Nakła (konkurencyjność i innowacyjność to jednak takie same postulaty jak te wyżej).
Wyższe szkoły są zamykane w wyniku stopniowego przemijania wyżu demograficznego w tej grupie wiekowej, ale też (mówię bez złośliwości) po zawieszeniu poboru do wojska.
Zresztą co chciałbyś zrobić z tymi wszystkimi magistrami w Nakle? Zatrudnić w tej dużej firmie przy taśmie?
A zespoły wysoko w ligach? Kiedyś to może w piłce nożnej, jak sędziowie jeszcze brali w kieszeń. A teraz? No, chyba że pisząc tego posta miałeś na myśli raczej marzenia. W takim razie ja podzielę się swoimi:
na 6 marketów w tak małym mieście, nie ma żadnych delikatesów (Piotr i Paweł, Alma itp). a między Bydgoszczą a Poznaniem nie ma ani jednego (z tego co wiem) marketu budowlanego.

A z kręgielnią trafiłeś w 10-tkę, tu jestem przekonany że w Nakle taki interes mógłby się udać.

jozin 
wujek admin

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010 18:11   RE: Czego w Nakle brakuje?

To są moje opinie i nie chciałbym się z nich tłumaczyć.

Temat rozpocząłem, by każdy z użytkowników forum mógł wyrazić swoje pomysły. A nuż pojawi się coś ciekawego, co zyska zainteresowanie włodarzy gminy albo osób, które chciałyby zainwestować?

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010 19:57   RE: Czego w Nakle brakuje?

No przecież mówię: KRĘGIELNIA!!! ;D Pozdrawiam :)

jaromir 
Stały Bywalec

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 20:58   RE: Czego w Nakle brakuje?

Pewnie wiele rzeczy mogło by się udać pod warunkiem, że ludzie będą to szanować. Niby troszkę uporządkowano Nakielskie Łazienki, lecz jakoś nie widać tam tłumu ludzi chodzących z rodzinami w piękny dzień. Niestety przez długi czas będą się kojarzyły z miejscem spotkania pijaków, narkomanów itp. Dla mnie brakuje w Nakle miejsca gdzie można się odprężyć, samemu jak i z całą rodziną. W jednym parku trzeba uważać na ptasie odchody, a drugi troszkę zaniedbany... Jeśli budują basen to by i o parku by troszkę pomyśleli. Mam wrażenie, że ludzie nie traktują jako parku lecz jedynie jako skrót na osiedle.

jozin 
wujek admin

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 21:17   RE: Czego w Nakle brakuje?

Zwłaszcza w okresie letnim takie parki powinny tętnić życiem. Mogłyby powstać nawet jakieś mikro kawiarenki, gdzie można by napić się jakiegoś płynu. Coś na wzór dawnych saturatorów ;) .

Michał 
Administrator

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 21:21   RE: Czego w Nakle brakuje?

i szklanka na łańcuszku :sc: , ale ten pseudo "pub"-ek w okresie letnim na rynku :mad:

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 21:18   RE: Czego w Nakle brakuje?

jozin napisał/a:

Zwłaszcza w okresie letnim takie parki powinny tętnić życiem. Mogłyby powstać nawet jakieś mikro kawiarenki, gdzie można by napić się jakiegoś płynu. Coś na wzór dawnych saturatorów ;) .

W kraju, w którym w parku potrafią zamocować tabliczki "nie niszczyć zieleni"/"nie deptać trawników"?! Oj daleko nam do takiego sposobu spędzania czasu.
Zresztą to wymaga olbrzymiej przestrzeni - spójrzcie jak jest nad jeziorami w lecie: ile jest osób wypoczywających, a i tak koc obok koca i przy co drugim grill, z którego dym okadza wszystkich wokół. Kawiarenki - owszem! Bo teraz to ludziom spożycie w parku kojarzy się tylko z nalewkami i ich wieczornymi amatorami.

Jeszcze taki ciekawy pomysł - w Sopocie jedna z parafii prowadzi w budynku domu parafialnego kawiarnię. Jak dla mnie bomba! (nawet nie chodzi mi o mohery, ale bądźmy szczerzy: osoby 50+ pod lipy na likierek i ciasto nie pójdą, a w Kasztelance to można co najwyżej wino w literatce (sic!) dostać).

szmit-foto
Początkujący

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 19:27   RE: Czego w Nakle brakuje?

Osobiście chciałbym aby powstał jakiś mały SKATEPARK dla młodzieży ze 2 rampy widziałem mnóstwo szaleńców w ostatnim czasie na BMX'ach i deskach jednemu z nich robiłem sesje i okazało się ,że aby porządnie sie wyszaleć musi jeździć do Myślęcinka

Krzych 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 12 Lut, 2010 11:25   RE: Czego w Nakle brakuje?

Program "Młodzież w działaniu" czeka na projekty :)
Średnio jeden na trzy projekty dostają dofinansowanie, na program młodzieżowy można wyciągnąć około 6000 Euro, co na wykonany siłami młodzieży skatepark powinno starczyć.
Najbliższy deadline chyba 1 kwietnia. Instrukcje pod adresem youth.org.pl
Trzeba znaleźć organizację patronacką (która przyjmie w imieniu młodzieży pieniądze i się rozliczy potem) - ale z tym nie powinno być problemu ("katalog" NGOsów pod cna.org.pl).
Ostatnio zmieniony przez Krzych Pią 12 Lut, 2010 11:27, w całości zmieniany 1 raz  

EcoMyjnia
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Lut, 2010 18:21   RE: Czego w Nakle brakuje?

Analizujący rynek nakielski stwierdzam że przydałaby się również myjnia samochodowa.
JUZ DZIŚ MOŻESZ STAĆ SIĘ WŁAŚCICIELEM WŁASNEJ MYJNI

ecomyjnia- to dobry sposób na biznes !

!!! OTWÓRZ WŁASNĄ MYJNIE !!!

EcoMyjnia posiada jeden z najkorzystniejszych systemów franczyzowych.
Proponujemy Państwu bardzo prosty i uczciwy sposób na udany biznes.

W związku z rosnącymi wymaganiami naszych klientów proponujemy dwie formy korzystania z usług EcoMyjni:

EcoMyjnia stacjonarna: tradycyjna myjnia samochodowa.
EcoMyjnia mobilna: pełen zakres usług z dojazdem do klienta.

Posiadamy bardzo korzystny system franczyzowy!
Nasi franczyzobiorcy w ramach uruchamiania EcoMyjni muszą zainwestować zaledwie 3000 - 5000 zł (opcja myjni mobilnej).
W ramach tej kwoty franczyzobiorca otrzymuje niemal wszystko, co potrzebne mu jest do działalności (ulotki, materiały reklamowe, materiały eksploatacyjne, urządzenia i produkty do mycia). Wyróżniają nas także niskie koszty współpracy bieżącej.
Elementem wyróżniającym nas od konkurencji jest zakres oferowanych usług. Oprócz zwykłych myjni stacjonarnych nasze usługi
świadczymy także w postaci myjni mobilnych, z dojazdem do klienta.

Zapewniamy

* dla pierwszych 30 franczyzobiorców bardzo niskie koszty początkowe
* wyposażenie potrzebne do otwarcia działalności (ulotki, wizytówki , banery i inne materiały reklamowe, stroje robocze, odkurzacz, agregat i wiele innych)
* najniższe ceny używanych przez nas środków czyszczących
* szybki zwrot inwestycji
* stałe wsparcie franczyzobiorcy
* dostęp do wszelkiego rodzaju materiałów reklamowych
i marketingowych
* pomoc w znalezieniu atrakcyjnej lokalizacji
* atrakcyjne warunki współpracy

Wymagamy:

* pracowitości
* uczciwości
* zorientowania na sukces

Myjnia tego typu działa już w Bydgoszczy!
[size=large]ECOMYJNIA BYDGOSZCZ[/size]

Zainteresowany?
Więcej informacji pod numerem 722 362 623

Z poważaniem Patryk Guźniczak
ecomyjnia Bydgoszcz
tel 722 362 623
e-mail p.guzniczak@ecomyjnia.pl

Odpowiedz do tematu