|
Związki Orkana z Tarpanem |
| Autor |
Wiadomość |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010 22:04 Związki Orkana z Tarpanem
|
|
|
Znalazłem ciekawy materiał dotyczące związku Orkana Lubaszcz z obecnym Tarpanem Mrocza. Ciekawy materiał:
http://www.mrocza.pl/cont...21&lang=pl&p=p5
Swoją drogą szkoda, że ten klub już od wielu lat nie istnieje. Pamiętam jeszcze przebudowę nakielskiego boiska i grę Czarnych na tym obiekcie. Ciekawa historia...
Jak by ktoś miał coś więcej na temat klubu Orkan Lubaszcz, to niech tutaj coś napisze, bo jestem bardzo ciekawy historii tego klubu. |
|
|
|
 |
monka
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią 22 Paź, 2010 15:46
|
|
|
Stadion w Lubaszczu zbudowano z Wojewódzkiego Funduszu Sportu. W klubie sportowym "Orkan", powstałym w latach 60-tych działały sekcje piłki nożnej, kręgli oraz ciężarów. Na stadionie odbywały się także wystawy rolnicze. Na początku lat 70-tych nastąpiło połączenia się LZS Mrocza z LKS "Orkan" Lubaszcz. Umowę w tym zakresie podpisano w lipcu 1971 r. pomiędzy Naczelnikiem Urzędu Miasta i Gminy w Mroczy a dyrektorem POM Lubaszcz. Jeden z punktów umowy stanowił, że treningi odbywać się będą w Lubaszczu, a mecze w Mroczy, co ostatecznie doprowadziło do rozłamu i zawieszenia umowy przez POM Lubaszcz. Skutki tej decyzji doprowadziły do wzmocnienia drużyny piłkarskiej "Orkan" Lubaszcz i upadku piłki nożnej w Mroczy - ponieważ zawodnicy przeszli do Lubaszcza. W drużynie „Orkanu” grał między innymi urodzony w Nakle nad Notecią Grzegorz Witt. Klub "Orkan" rozpadł się o ile dobrze pamiętam na początku lat 90-tych (może koniec lat 80-tych).
[informacje własne, książka "Odkryjmy nasze korzenie- o przeszłości i dniu dzisiejszym Olszewki i Lubaszcza"] |
|
|
|
 |
Norbi 1
Stały Bywalec

Wiek: 39 Dołączył: 29 Paź 2010 Posty: 88 Skąd: Majami Bicz
|
Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 19:24
|
|
|
| Grzegorz Witt nigdy nie był zawodnikiem LKS Orkan Lubaszcz.Owszem,czasem grał w meczach sparingowych ale nigdy nie był członkiem tego klubu.Grzegorz był lekkoatletą.Miał doskonałe wyniki już jako nastolatek w skoku w dal i biegach na krótkie dystanse.Do czasu podjęcia studiów na AWF był zawodnikiem BKS Bydgoszcz.Znam go osobiście od 1983 roku.LKS Orkan rozpadł się w 1991r.Zawodnicy Orkana zasilili Czarnych.W tym samym czasie Czarni remontowali swój obiekt i mecze rozgrywane były w Lubaszczu.Ciekawostką jest też fakt,że LKS posiadał także sekcje podnoszenia ciężarów.Byłem zawodnikiem LKS w latach 1986-91.Stąd moje informacje. |
_________________ Motocykla i kobiety się nie pożycza .W tej kolejności. |
|
|
|
 |
monka
Nowicjusz

|
Wysłany: Pią 05 Lis, 2010 15:48
|
|
|