FORUM GMINY NAKŁO NAD NOTECIĄ
Niezależne forum mieszkańców Gminy Nakło nad Notecią. Kontakt: administrator@forum.naklo.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotoradar AD 2010
Autor Wiadomość
Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 20:35   

To akurat tajne i tak na forum nie mogę powiedzieć

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 12:46   

Straż znowu Foci ( czy oni naprawdę innych zajęć nie mają )
Występ koło szkoły 15.06.2010 godziny poranne

Pinecha 
Stały Bywalec

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 14:01   

Około godziny 14 wracałem z Bydgoszczy i widziałem jak to fotoradar ustawiony jest w celu zwiększenia bezpieczeństwa. Samochód straży miejskiej stał ustawiony w kierunku Nakła na drodze Nakło - Występ i focił wszystkich na tej długiej (jakże niebezpiecznej) prostej. Panowie akurat skończyli i wyjechali tuż przedemną. Osiągnęli na tej prostej zawrotną prędkość 70 kilometrów na godzinę. Na Potulickiej jechali aż 35 k/h, a już na kostce brukowej na bydgoskiej 20 k/h. Pisze o tych prędkościach, bo zastanawia mnie fakt czy mogą mieć aktywny ten fotoradar podczas jazdy ?

Michał 
Administrator

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 15:55   

Nie sądzę, i raczej nie słyszałem aby się bawili w pomiary podczas jazdy..

Widać lubią Występ, bo tam jest długa prosta i chyba tylko 50km/h więc łatwe żniwa mają....

i niech Pan komendant nie mówi, że to dla poprawy bezpieczeństwa, bo jeszcze nie słyszałem aby tam doszło do wypadku.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 17 Cze, 2010 17:53   

Jeżdżą powoli bo patrolują :D
Nie w trakcie jazdy to nie działa

Pinecha 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 14:25   

Był tam jeden śmiertelny wypadek, raczej wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności, a jak to na drodze czynnik prędkości też miał wpływ.

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 09:38   

I warunki wtedy była mgła

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 20:35   

A wiec mam kilka nowości dla was. Nasza Straż wykonuje zdjęcia fotoradarem iskra kto nie wie co to za urządzenie zaraz się dowie.

Na początek słowo od dystrybutora:
Twierdzenie, że pomiar laserowy jest dokładniejszy lub pewniejszy niż pomiar radarowy jest niedopuszczalną próbą kwestionowania kompetencji i orzeczeń wydanych prze GUM i orzeczeń wydanych przez laboratoria autoryzowane przez GUM i jest jawnym naruszeniem zasad konkurencji chronionych przez prawo.

A wiec już po tym tekście wiemy iż dystrybutor wie, że jego urządzenie posiada wady i zasłania się Głównym Urzędem Miar. Ten urząd dopuścił się pomyłki zatwierdzając ten Rosyjski złom do użytku a teraz nie potrafi się do tego błędu przyznać, bo trzeba by wycofać ze służby setki takich urządzeń. Wiadomo kasa też poszła w błoto, a więc pod żadnym pozorem nie można informować podatników o pomyłce i skrzętnie to ukrywać. Jedziemy dalej.
To pisze producent:
Czy zdjęcie i pojedynczy pomiar radarowy są dostatecznym dowodem wykroczenia?

ODPOWIEDŹ: pojedyncze zdjęcie i pojedynczy pomiar radarowy nie jest wystarczającym dowodem wykroczenia.

Nie muszę nadmieniać, że nasza straż jak i inne jednostki wykonują tylko jedno zdjęcie, a nie serię aby zweryfikować pomiar.

Jest jeszcze kilka takich kwiatków ale chyba najlepszym sposobem jest obejrzenie tego filmiku:
http://www.joemonster.org...zawyza_predkosc

Dodatkowo nasi dzielni funkcjonariusze powinni odbyć odpowiedni kurs z zakresu obsługi takiego urządzenia.

Niestety żeby udowodnić swoją niewinność musicie iść do sądu w którym za własne pieniądze trzeba przedstawić niezależne badania o wadzie tego sprzętu bo GUM omyłkowo zaakceptował to urządzenie.

Powodzenia ! ! !

klobukos 
Nowicjusz

Wysłany: Pią 23 Lip, 2010 23:57   

Witam.
Jakieś 2 miesiące temu wracałem z wesela przez miejscowość Chrząstowo, opisaną w tym wątku. Dziś dostałem kopertę z fotografią i mandatem w wys. 100 zł. Mam prawo jazdy od 7 lat, jeżdżę 30.ooo km rocznie, i NIGDY nie dostałem mandatu za prędkość.

Poszperałem w sieci i wyszło na jaw, że nie ma w tej miejscowości masztu z fotoradarem. Jako, że jechałem z 'Krzysiem', informował mnie o wszystkich radarach i miejscach częstego suszenia. Poza tym, zauważyłbym na 100% rozstawiony na ziemi radar.
Natrafiłem na to forum. I czytam, że panowie rozstawiają się nieoznakowanym samochodem, trzymając fotoradar W ŚRODKU samochodu. Zapewne w taki sposób dostałem fotkę. To tłumaczy, dlaczego nie widać nawet zarysów twarzy kierowcy i pasażerów - w końcu fotka została najprawdopodobniej wykonana przez 2 szyby (moją i straży miejskiej).

Jeśli potwierdza się fakt fotki z fotoradaru umiejscowionego w środku samochodu, nie będę pisał moich przemyśleń na temat Straży miejskiej z tej gminy - dostałbym dożywotniego bana za używanie słów niecenzuralnych.

Chciałbym zapytać natomiast o coś innego. Nie piratuję, nieraz zdaży mi się przekroczyć prędkość o 10-20km. Jeżdżę dużo. Np w takiej Warszawie, kilkaset metrów przed rozstawionym przez Straż Miejską fotoradarem ZAWSZE jest znak pionowy informujący o kontroli prędkości. Jestem pewien, że takiego znaku nie było. Czy mam prawo poprosić o wyjaśnienie okoliczności dokonania mi pomiaru? Skąd mam wiedzieć, czy zdjęcie nie zostało zrobione ze środka samochodu - czy producent urządzenia zezwala na użycie go w ten sposób? Dodam, że mieszkam kilkaset km od Chrząstowa.

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 19:51   

Klobukos Mają prawo strzelać za szyby, nie muszą informować o pomiarze prędkości.
Jedynie co mogę poradzić, to napisać pisemko, że miałeś pilny wyjazd etc... np. do chorego dziecka, możesz nie wskazać kierującego pojazdem (amnezja), ale wtedy nie dostajesz punktów karnych tylko większy mandat, a jeżeli nie widać twarzy, to podejrzewam, że i tak nie dojdą to tego kto prowadził.

Wiesz, nasza gmina na razie wypożycza sprzęt, ale to co się dzieje jadąc np. do Kołobrzegu przez Biały Bór Człuchów... tam to istne szaleństwo jest, gmina typowo nastawiona na zarabianie pieniędzy....na wystawione śmietniki, mówią bankomaty, bądź wpłatomaty.

Tu przykładowe zdjęcie śmietnika:

zdjęcie mojego autorstwa

Fledermaus 
Specjalista

Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 11:12   

Nasi strażnicy miejscy nie muszą mieć czytelnej twarzy, wystarczy im jeden duży czarny kwadrat to i tak powiedzą ze Ciebie na tym zdjęciu widza.

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 23:50   

Wiem, że odgrzewam kotleta, ale musiałem się pochwalić :D

Niestety stałem się ofiarą tego rocznej akcji wzbogacania się gminy poprzez zdjęcia pamiątkowe mieszkańców...

300 i 8... Te liczby mówią same za siebie haha. Ale mogło być gorzej bo zdążyłem lekko wyhamować co widać na zdjęciu.

lotar 
Stały Bywalec

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 23:58   

Piękne :brinng2: 92 na zabudowanym... to 42 za dużo.
Optymista z Ciebie (to CNA to rozumiem początek poprzedniego "nicka" ?)
... a te 300 to jak pstryczek, zaś 8 pkt to już kopniak pomiędzy zawiasy :fiu:
A fotka fajna :) Gratuluje.

paniekierowniku 
Stały Bywalec

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 00:02   

A nie nie. Autko już zmieniłem, niestety na moje i moich bliskich nieszczęscie, na szybsze. Czas zainwestować w CB radio.

Michał 
Administrator

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 07:20   

paniekierowniku napisał/a:
A nie nie. Autko już zmieniłem, niestety na moje i moich bliskich nieszczęscie, na szybsze. Czas zainwestować w CB radio.

Ja tam używam innego wynalazku :fiu: i nikt mi nie brzęczy o "dupie marynii" co chwila na radiu, a pochwal się jaka to ulica była :?:

Odpowiedz do tematu