|
Powódź-Zapytanie o stan noteci |
| Autor |
Wiadomość |
krystian Lisowski
Początkujący

Wiek: 30 Dołączył: 21 Maj 2010 Posty: 12 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 14:30 Powódź-Zapytanie o stan noteci
|
|
|
Witajcie.
Mówi się sporo o sytuacji w Bydgoszczy a jak wygląda stan Noteci w Nakle ? Jeśli coś się dzieje to jakieś fotki by się przydały. Jeśli zaś nie tez by się przydały-Fotki. |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 15:31
|
|
|
| Co prawda nad Notecią nie byłem, ale mam świeże newsy z wczoraj: jest spokojnie, nie ma żadnego zagrożenia. |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 15:42
|
|
|
| Bylem w Chobielinie przy starym młynie i brakowało około 40 cm do wystąpienia z brzegów. Na Noteci był stan alarmowy wczoraj jeśli dobrze pamiętam. |
_________________ http://www.audycjaclubtime.pl.tl/ |
|
|
|
 |
krystian Lisowski
Początkujący

Wiek: 30 Dołączył: 21 Maj 2010 Posty: 12 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 16:03
|
|
|
Eh, dwie informacje i zaraz sprzeczne. Więc jak jest na tej Noteci ? Pan Z>G worki szykuje ? Czy może kolejną podwyżkę dla...
Ja mieszkam blisko zalanych terenów, miejmy nadzieję, że tych biednych ludzi z baraków nad Noteckich nie zaleje... |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 18:57
|
|
|
Na onecie była mapka, na której prezentowali Nakło jako miejsce zagrożone. Tymczasem żadnego zagrożenia nie ma. Wiem to od osoby, która wczoraj była na rybach . |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 19:42
|
|
|
| Jak rozmawiałeś z rybakiem, który w kanale łowi to może i zagrożenia nie ma ja mowie o rzece Noteci a nie o kanale i jego przedłużeniu. I raczej mapka onetowa mówi prawdę. jest to miejsce zagrożone ale nie powinno się nic wydarzyć. |
|
|
|
 |
jozin
wujek admin

|
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010 10:40
|
|
|
A ten znowu swoje...
| Fledermaus napisał/a: | | Jak rozmawiałeś z rybakiem, który w kanale łowi to może i zagrożenia nie ma ja mowie o rzece Noteci a nie o kanale i jego przedłużeniu. |
Wędkarzem, dla ścisłości, który wędkuje i na Noteci i na kanale. Zapewne znasz różnicę pomiędzy wędkarzem a rybakiem.
Mapki onetowej już nie widziałem jakiś czas, bo aktualnej nie publikują. Była ona dostępna parę dni temu.
Skoro ani ze strony burmistrza ani starosty nie ma informacji o zagrożeniach, to znaczy, że wszystko jest w porządku i nie ma żadnego ryzyka dla ludzi. A że woda podnosi się do stanów ostrzegawczych czy alarmowych to chyba nic dziwnego w takiej sytuacji? |
|
|
|
 |
Piotr
Stały Bywalec

Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 119 Skąd: Samostrzel
|
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010 14:06
|
|
|
| Co się dziwisz, niektórym wydaje się, że znają się na wszystkim. Starają się w tym utwierdzać poprzez zabieranie głosu w każdym temacie, nie zważając na to czy ta wypowiedź wnosi coś do tematu, czy nie. Byle tylko coś nabazgrać Można tutaj zastosować pewne stare powiedzenie; jak coś służy do wszystkiego, to służy do niczego. |
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010 15:33
|
|
|
| Cytat: | | Co się dziwisz, niektórym wydaje się, że znają się na wszystkim. Starają się w tym utwierdzać poprzez zabieranie głosu w każdym temacie, nie zważając na to czy ta wypowiedź wnosi coś do tematu, czy nie. Byle tylko coś nabazgrać Można tutaj zastosować pewne stare powiedzenie; jak coś służy do wszystkiego, to służy do niczego. |
Właśnie panie Piotrze po raz kolejny okazałeś się > jestem niepoprawnym userem <. Znowu wypowiedź nie mająca związku z niczym.
Pytanie brzmi gdzie był na rybkach czy w okolicy Chobielina i powyżej czy od ujścia kanału i dalej bo sytuacja w tych miejscach jest różna. |
|
|
|
 |
Pinecha
Stały Bywalec

|
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010 23:10
|
|
|
| Cytat: | Data i godzina wydania: 25.05.2010 - godz. 15:00
Nazwa biura: Biuro Prognoz Hydrologicznych Poznań
OSTRZEŻENIE HYDROLOGICZNE Nr 94
Zagrożenie: przekroczenie stanu alarmowego
Stopień zagrożenia: 3
Ważność: od godz. 15:00 dnia 25.05.2010 do godz. 15:00 dnia 26.05.2010
Obszar: Województwo kujawsko-pomorskie
Przebieg: KONTYNUACJA: W ciągu najbliższej doby w związku z rozwojem sytuacji hydrologicznej w zlewni Noteci przewidywanwe jest utrzymywanie się stanów wody w strefie stanów okołoalarmowych na wodowskazach Pakość i Nakło Zachód.
Skutki: Zagrożenie dla obszarów przybrzeżnych, utrudnienia w prowadzeniu prac hydrotechnicznych w korycie rzeki i w strefie przybrzeżnej, możliwe wystąpienie zagrożenia dla życia ludzi i dóbr materialnych zlokalizowanych w pobliżu rzek.
Uwagi: W razie konieczności ostrzeżenie będzie aktualizowane.
Dyżurny synoptyk hydrolog: Tomasz Krukowski |
|
_________________ Nakielskie Towarzystwo Sportowe "Trójka" |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
|
|
|
 |
Krzych
Stały Bywalec

|
Wysłany: Czw 27 Maj, 2010 14:01
|
|
|
| jozin napisał/a: |
Skoro ani ze strony burmistrza ani starosty nie ma informacji o zagrożeniach, to znaczy, że wszystko jest w porządku i nie ma żadnego ryzyka dla ludzi. |
Jozin, nie mów że uzależniłbyś los swój i swojego mienia (np. decyzję o ewakuacji) od sprawności służb informacyjnych pana burmistrza
Wczoraj rano na wysokości Nakła Noteć spokojnie mieściła się w korycie, nieznacznie tylko przybrała (ale już na wysokości mostu w Ludwikowie wydawała mi się w tym czasie normalna, choć łąki były dość mokre - ale tylko przejeżdżałem drogą na Samostrzel, więc na 100% nie powiem)
Co do kłótni o rybakach i wędkarzach: wiem, że jest ona osobista, więc to co napiszę niczego nie zmieni, ale: w naszym powiecie istnieją też tradycje rybackie (które notabene podobno są uznane za szansę na rozwój regionu dużo bardziej prawdopodobne niż wytyczany we wszelkich strategiach rozkwit turystyki) Dlatego pomimo że fledermausowi chodziło prawdopodobnie o wędkarza, to i (około)nakielscy rybacy też podobno istnieją
A korzystając z okazji zadam pytanie: czy Waszym (popartym doświadczeniem lub rzetelnymi informacjami) zdaniem Noteć jest bezpieczną rzeką? Niestety nie mogę znaleźć informacji nt. szkód, jakie w ostatnim wieku powodowała, ale wydaje mi się że pojemne tereny zalewowe w postaci nadnoteckich łąk zabezpieczają zabudowania przed zalaniem.
Znalazłem informację, że co kilka lat Noteć się podnosi bardziej, ale chodzi chyba raczej o stany okołoalarmowe niż podtopienia (o powodzi nie wspominając). |
_________________ "Dziś nie będę trzeźwy, jutro nie będę pijany. Dzisiaj wino, jutro praca"
Imru al-Qajs
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Czw 27 Maj, 2010 14:56
|
|
|
| Mam podobne zdanie co do tych łąk na które woda może sobie spokojnie wkraczać, ale ten kto i tak ma postawiony dom na tym obszarze to nie powinien czuć się bezpiecznie ( a są takie budynki ) |
|
|
|
 |
Michał
Administrator

Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 1021 Skąd: Minikowo
|
Wysłany: Czw 27 Maj, 2010 15:59
|
|
|
Może masz racje Feldermaus, ale pytanie kto wydał zgodę na budowę domów na terenach zalewowych. To nie tyczy się tylko naszej okolicy ale całego kraju!!
A co pytania Krzycha... zalanie może być miejscowe bo pytanie jest takie kiedy ostatnio były czyszczone brzegi rzek (albo np rowy melioracyjne), ja mieszkam na wsi, ale pamiętam doskonale, że jak jeszcze był WOPR, to rok do roku były czyszczone wszystkie rowy, aż do ujścia w kanale, a teraz rośnie pełno krzaków, pozarastane trawami i w niekórych miejscach już delikatnie zmieniły swój bieg.
Tak samo pewnie jest w całym kraju, nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy mieliśmy nauczkę z '97 roku, dlaczego wszystkie rządy po kolei oszczędzały na regulowaniu rzek, budowie polderów itd... przecież my teraz więcej wydamy na skutki po powodziowe, jak byśmy mieli wydać na zabezpieczenie.. |
_________________ Forum Nakło
 |
|
|
|
 |
Fledermaus
Specjalista

|
Wysłany: Czw 27 Maj, 2010 19:33
|
|
|
| Ludzie powinni być informowani, że są to tereny zalewowe i państwo nie ponosi odpowiedzialności za szkody - kto chce niech się buduje. Miejsca mamy chyba pod dostatkiem |
|
|
|
 |
|
|